De Zeepiemel en 9 andere vreemde dieren snuiters.

Dieren zien er net als mensen allemaal anders uit. Maar in de dierenwereld vinden wel de meest rare snuiters terug. Sommige lijken weggelopen uit een tekenfilm andere lijken dan weer van een onbewoonde planeet te komen. Sommigen zijn lelijk andere schattig lief. Hoe het ook mag zijn, we gingen eens op zoek naar de tien meest vreemd uitziende wezens die leven op onze planeet, sommigen zijn erg zeldzaam anderen zijn bijna uitgestorven.

1. De Axolotl.

Ook wel de Mexicaanse wandelvis genoemd. Hij is een soort molsalamander die niet groter dan 450 mm wordt. Apart bij deze diersoort is dat ze hun hele leven in een larvaal stadium blijven, met andere woorden hij ondergaat geen lichamelijke metamorfose zoals andere dieren en mensen wel doen. Hun kleur kan gaan van albino wit, via grijs tot bruin en zwart. Ook bijzonder aan de Axolotl is dat hij gebruik kan maken van regeneratie, dwz: hij kan zich herstellen zonder littekenweefsel te vormen, hij kan ook vernielde ledematen herstellen en sommige gevallen ook belangrijke lichaamsdelen.

2. De Geoduck - Zeepiemel.

Dit diertje is een tweekleppig schelpdier. Hij wordt ook wel eens zwanenhalsmossel genoemd en zijn bijnaam is zeepiemel. Opvallend is zijn lange sifo (soort buis) die tussen de beide schelpen uitsteekt, deze dient zowel voor de opname van voedsel (plankton) als de afvoer van afvalstoffen. Met uitgestrekte sifo kan de Geoduck ruim een meter lang worden. Hij komt vooral voor in de Grote Oceaan langst de kusten in het Noorden van de VS en Canada. Zijn vijanden zijn: zeeotters, kleine haaisoorten en de mens.

3. De blobvis.

Ook wel fathead genoemd, leeft op grote dieptes van de zee van Australië en Tasmanië. Op deze plaatsen is de druk groter dan aan het wateroppervlak waardoor de habitat van de blobfish amper voor mensen bereikbaar is. Dit wil zeggen dat er amper iets over deze vis bekend is. Men weet wel dat de vis bestaat uit een dikke gelei-achtige massa waarvan de dichtheid nauwelijks groter is van die van water. Daardoor kan de vis op het water drijven zonder zijn energie te verspillen aan zwemmen. Zwemmen zou trouwens te moeilijk zijn omdat de blobfish bijna geen spieren heeft. Op dit moment zijn er dertien soorten bekend. Zes ervan leven enkel in de noordelijke hemisfeer, zes alleen in de zuidelijke hemisfeer en één soort in beide hemisferen.

4. De Franjehaai.

De franjehaai is een primitieve haaiensoort en komt voor in Japan, Californië, Europa en in het noorden van Chili. Hij valt op door zijn uiterlijk dat niet meteen aan een haai doet denken, zijn lichaam is langwerpig en wat cilindrisch. Zijn afgeplatte, reptielachtige kop gebruikt hij handig om prooien uit spleeten te halen. Hij heeft z es kieuwspleten en één rugvin. Zijn naam verwijst naar de franje aan zijn kieuwspleten. Franjehaaien komen gewoonlijk voor tussen 120 en 1280 meter diep, maar af en toe komen ze ook aan de oppervlakte. Het zijn zeldzame, relatief onbekende diepzeehaaien.

5. De Sterneusmol.

De sterneusmol is een kleine Noord-Amerikaanse mol die vooral voorkomt in het Oosten van Canada en het Noordoosten van de VS. Hij dankt zijn naam aan de ster van 22 vleesachtige tentakels aan het einde van zijn snuit. De tentakels gebruikt hij voor het opsporen van voedsel. Net al de gewone mol is hij blind. Zijn voedsel bestaat vooral uit weekdieren, wormen en kleine vissen. Er is niet zo veel bekend over zijn gedrag.

6. De Quokka.

De quokka is een wallabiesoort, een klein soort kangeroe. Hij is maar zo groot als een konijn. Het diertje komt enkel voor in de kuststreken van het zuidwesten van West-Australië, in droge bossen en langst moerassen en rivieren, tegenwoordig zijn ze zeldzaam. Ze zijn iets talrijker in vosvrije gebieden (de vos is hun natuurlijke vijand) zoals de eilandjes voor de kust zijnde Rottnesteiland en Baldeiland. Op Rottnesteiland hebben de dieren hun schuwheid verloren en komen ze vrij dicht in de buurt van mensen, waardoor ze daar een toeristische attractie zijn geworden. Het zijn nachtdiertjes en ze eten gras, bladeren, vruchten en jonge scheuten van struiken.

7. De Dumbo Octopus.

De dumbo octopus vindt men zowel in de Atlantische als in de Stille Oceaan op een diepte van ongeveer 2,5 kilometer. Er bestaan 14 soorten waarover slechts weinig geweten is. De dumbo octopus beweegt zich voort door zijn ‘armen’ en vinnen (‘oren’) op en neer te bewegen. In feite zwemt hij dus door met zijn oren te flapperen. De dumbo octopus gaat alleen naar de bodem van de zee om zich te voeden. Hij heet slakken, wormen en ander gelijkaardig voedsel.

8. De Blauwvoetgent.

Is een zeevogel die afstamt uit de familie van de Jan van genten. Hij komt vooral voor op de Galapagoseilanden. Hij valt op door zijnblauwe poten en blauwe snavel. Het enige wat hij eet is vis die hij samen met zijn soortgenoten in groep vangt, daarbij duiken de vogels de oceaan in en zwemmen onder water achter hun prooi aan, er wordt altijd gejaagd in groep, wanneer de leidersvogel de vis in het water ziet geeft hij een signaal aan de rest van de groep en tegelijkertijd duiken ze naar beneden om de vis(sen) te vangen.

9. De Aye Aye of Vingerdier.

De Aye Aye is een halfaap die enkel voorkomt op Madagaskar, hij is de enige nog levende soort uit de familie van de vingerdieren, zijn soort verwantschap is onduidelijk. Zijn kenmerken zijn een lange dikke pluimstaart die ruim 50 cm lang is, wat langer is dan zijn kop-romplengte van 45 cm. Hij heeft een ronde kop met stompe snuit en zijn ogen zijn oranje gekleurd. Speciaal aan dit diertje is dat net als bij knaagdieren zijn snijtanden continu groeien, wat een unicum is onder de primaten. Aan zijn poten heeft hij lange smalle vingers met scherpe klauwen, alleen de grote teen mist een klauw. De middelvingers van de Aye Aye zijn veel langer dan de andere vingfers, de lange dunne kronkelige vinger gebruikt hij als een soort echoapparaat, opnieuw een unicum onder de primaten. Hij gebruikt die lange vinger om er mee te tikken op de schors van een boom om te horen of er isectenlarven achter zitten, op deze manier kan hij larven vinden die tot 2 cm diep onder de schors zitten, de vinger gebruikt hij daarna om de larven uit de boom te peuteren. Hij is een nachtdier dat door de ontbossing een bedreigde diersoort is geworden.

10. De Potto.

Dit beestje is een trage Afrikaanse halfaap uit de familie van de loriachtigen. Speciaal aan dit diertje is dat zijn nek kort en stevig is en dat vier nekwervels worden voortgezet in lange botjes die door het vlees van de nek steken, ze zijn weliswaar verborgen in de dichte vacht. Men vermoed dat de steeksels een rol spelen bij de verdediging, want het diertje is meermaals waargenomen terwijl hij zijn kop intrekt en een vijand met zijn nek ramt waarbij de botjes de snuit of de ogen van de vijand proberen te raken. Hij komt voor in de dichte bossen van West- en Centraal-Afrika, van Guinee en Sierra Leone tot het westen van Kenia en Centraal-Congo-Kinshasa, zowel in laagland als laag in de bergen. Hij eet vooral vruchten maar in de regentijd bestaat zijn menu vooral uit insecten. De potto is een nachtdier en pverdag schuilt hij alleen hoog in een boom, verscholen tussen de bladeren of in een boomholte. Hij krult zich dan om om een tak, met zijn kop tussen zijn achterpoten. In deze houding kan hij de gehele dag lang onbeweeglijk stilzitten. Hij beweegt zich erg traag maar kan ondanks zijn traagheid razendsnel met zijn handjes een prooi verschalken.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 16 December, 2010 en 35268 keer gelezen.