Wetenschappers maken echte zingende muizen.De favoriet onder de proefdieren is de muis. Eerst slaagden wetenschappers erin om lesbische muizen te maken en recent werd er een muisje geboren dat twee vaders heeft. U denkt misschien kan er nog gekker! Ja dat kan... Want wetenschappers zijn er nu in geslaagd om muizen te laten zingen.

Enkele Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om muizen te laten zingen. Ze kruisten en pasten de genen van de muizen zo aan dat deze nu in staat zijn te zingen als een vogeltje. Met het experiment hopen de onderzoekers te achterhalen hoe taal - en de menselijke taal in het bijzonder ontstaan is.

“Mutaties zijn de drijvende kracht van evolutie,” merkt onderzoeker Arikuni Uchimura op. “We hebben de genetisch gemanipuleerde muizen generatie op generatie gekruist om te zien wat er zou gebeuren. We checkten de pasgeboren muizen stuk voor stuk. En op een dag troffen we een muis aan die zong als een vogel.” Dat de muis kan zingen is puur toeval, maar ook het nageslacht van de muis gaat ondertussen al zingend door het leven. In het lab van de Japanse wetenschappers bevinden zich nu zo'n honder zingende muizen.

De zingende muizen zullen de onderzoekers gaan helpen om te achterhalen hoe taal ontstaat. Het is inmiddels al bekend dat vogels verschillende geluidselementen combineren om een liedje te zingen. De schikking van die elementen is aan ‘taalregels’ onderworpen. Om te achterhalen hoe die regels zijn ontstaan en hoe de menselijke taal zich ontwikkelde, hebben de onderzoekers muizen nodig. “Muizen zijn beter dan vogels, omdat ze zoogdieren zijn en zowel wat betreft hun hersenstructuur en andere biologische aspecten veel dichter bij de mens staan.”

Verder confronteren de onderzoekers enkele 'gewone' muizen met de zingende muizen, om te kijken welke uitwerking dat heeft. Leren de muizen elkaar zingen? Uit de eerste experimenten blijkt dat de ‘gewone’ muizen door de zingende muizen minder ultrasone trillingen voortbrengen. Dat wijst erop dat de communicatiemethode van de zingende muizen zich als een dialect door de groep verspreidt. Verder ontdekte men ook dat de zingende muizen harden gaan zingen wanneer ze in een vreemde omgeving komen of met vrouwtjes worden geconfronteerd. Dat zou er op wijzen dat de dieren met hun zang hun emoties of lichamelijke conditie kenbaar maken.

Overigens zijn de zingende muizen niet de enige gekke kruising die uit de experimenten voortkwam. De onderzoekers creëerden ook al muizen met extreem korte pootjes en een staart die nog het meest aan een teckel doet denken. En de wetenschappers zijn nog niet klaar met hun experimenten. “Ik weet dat mensen het ‘te absurd’ vinden, maar ik hoop uiteindelijk een Mickey Mouse te maken,” aldus een van de wetenschappers.

Eerder kon je bij ons lezen:
Wetenschappers maken muis uit twee vader.
Wetenschappers maken lesbische muizen.
Bron: scientias.nl

Dit bericht is gepost op 22 December, 2010 en 4913 keer gelezen.