Opnieuw commotie na uitspraken over holebi's e.a door aartsbisschop Leonard.
Opnieuw heeft aartsbisschop André Léonard voor opschudding gezorgd door enkele opmerkelijke uitspraken over holebi's, kunstmatige bevruchting en meer. Hij deed zijn uitspraken op het einde van de vragenronde in de bijzondere commissie Seksueel Misbruik. Deze is belast met het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen door geestelijken.

Léonard begon met het voorstel om een solidariteitsfonds op te richten voor de slachtoffers van seksueel misbruik, niet alleen in een kerkelijke relatie maar ook in gezagsrelaties in onder meer de medische, verzorgings- of sportwereld. De aartsbisschop koos er bewust voor om het heikel punt als laatste te behandelen in zijn antwoorden op de vragen van de commissieleden. 'De kerk heeft een traditie in generositeit voor de derde wereld, natuurrampen, epidemieën, maar moet de instelling financieel verantwoordelijk gesteld worden voor feiten die door haar leden gepleegd worden', vroeg hij zich af.

Verder zei hij niet tegen het principe van schadevergoedingen te zijn, maar riep op tot waakzaamheid. Zo verwees hij naar het recente arrest waarbij een kind een schadevergoeding kreeg omdat het geboren was. 'En wat als morgen schadevergoedingen gevraagd worden omdat men opgevoed werd door ouders van hetzelfde geslacht?'. Met deze opmerking stelde Léonard pedoseksueel misbruik van priesters gelijk aan het ouderschap van twee mensen van hetzelde geslacht als het om een schadevergoeding gaat. Verder liet de aartsbisschop weten dat hij van mening is dat de kerk vrijwillig moet kunnen toetreden tot een solidariteitsfonds waarin ook andere gelegenheden uit de maatschappij zoals natuurrampen kunnen zitten. 'De kerk heeft immers niet het monopolie van gulheid of pedofiel misbruik'.

Dat antwoord zorgde voor heel wat opschudding onder de commissieleden. 'Hoe kan u een natuurverschijnsel vergelijken met pedofiele misdrijven?', vroeg Stefaan Van Hecke (Groen!). 'Wat met slachtoffers van veroordeelde, maar overleden pedofiele priesters?', reageerde Christian Brotcorne (cdH). De morele verantwoordelijkheid van de kerk is duidelijk, maar ze kan die moeilijk opnemen, vond Sophie De Wit (N-VA). Léonard probeerde nog de bal terug te spelen naar de commissie om knopen door te hakken, maar voorzitster Karine Lalieux (PS) kaatste die meteen terug, omdat het niet de taak van de commissie is om tussen te komen in interne kerkelijke aangelegenheden.

Extra:
Pedoseksualiteit en homoseksualiteit zijn niet hetzelfde. Pedoseksuelen kunnen zowel heteroseksueel als homoseksueel of zelfs biseksueel zijn. Wij van holebi.info staan open voor alle homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders en zelfs hetero's, maar wij staan niet open voor pedoseksualiteit en zullen er ook alles aan doen om beeldmateriaal en andere zaken betreffende deze ziekte te weren van onze site, daar wij absoluut niets hebben met deze mensen en hun seksuele aard ten zeerste afkeuren.

Eerder kon je bij ons lezen:
Uitspraken Léonard kunnen leiden tot zelfdoding bij jonge holebi's.
Twee klachten tegen aartsbisschop Léonard voor uitspraken rond holebi's.
Onzin is besmettelijk: çavaria verspreidt ludieke Léonard-affiche.
Hetero holebi & politici in schok door boek Belgische aartsbisschop.Bron: knack.be

Dit bericht is gepost op 22 December, 2010 en 3072 keer gelezen.