Homo (holebi) monument Europees Erfgoed?Nederland: Recent stemde het Europees Parlement in met de ontwikkeling van een Europees Erfgoed Label. Daarbij kunnen lidstaden locaties en monumenten voordragen, die Europese waarden symboliseren. De Amsterdamse VVD-gemeentefractie heeft zopas het college gevraagd zich in te spannen om het Homomonument op te dragen.

VVD-gemeenteraadslid Frank van Dalen: “Het homomonument is wereldwijd het eerste monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van vervolging en onderdrukking vanwege homoseksualiteit. Het is ook een ontmoetingsplek en uitgangspunt voor protesten, bijvoorbeeld tegen het ophangen van homo’s in Iran. Amsterdam loopt voorop in de wereldwijde emancipatie van homo’s. De functies van het homomonument passen daarom ook uitstekend in de positionering van Amsterdam als Gay Capital en is een bron van hoop voor de talloze homo's en lesbo's uit homo-onvriendelijke landen die Amsterdam bezoeken. Het zou prachtig zijn als het College het homomonument voordraagt.”

Het Homomonument werd naar een ontwerp van Karin Daan in 1987 onthuld en bestaat uit drie roze granieten driehoeken, waarmee verleden, heden en toekomst vorm krijgen. In 2006 werd een miniatuur van het homomonument in Madurodam onthuld door toenmalig burgemeester Cohen en toenmalig COC-voorzitter Frank van Dalen. Meer info: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Homo bij homomonument mishandeld.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 23 December, 2010 en 3463 keer gelezen.