Vlaanderen wereldwijd koploper met erkenning transgenders.Dat Vlaanderen transgenders erkent en expliciet benoemt als een aparte doelgroep - naast holebi's, vrouwen en allochtonen - in het gelijkekansenbeleid is "vernieuwend" en "vooruitstrevend". Dat zegt dr. Joz Motmans, die aan de Universiteit Antwerpen een proefschrift schreef over de evolutie van transgenders van een nagenoeg onzichtbare groep naar een door het gelijke kansenbeleid erkende doelgroep.

Transgenders zijn personen die niet in hokje van man of vrouw passen. "De politieke overheid heeft transgenders erkend als een doelgroep die een gepast beleid nodig heeft", zegt Motmans. "En daarmee loopt Vlaanderen vooruit op de rest van de wereld.

Er zijn niet veel landen die transgenders expliciet erkennen, zelfs Nederland niet. Vlaanderen is daarin koploper." Volgens Motmans kampen transgenders vaak met problemen op de arbeidsmarkt of in hun gezin en familie. "Dat die groep politieke erkenning krijgt, maakt het mogelijk om op beleidsvlak iets voor hen te doen. En transgenders kunnen met hun eisen en noden aankloppen bij de beleidsmakers." Zo is er vraag naar een aanpassing van de federale wet, die stelt dat je pas van geslacht kan veranderen op onder meer je identiteitskaart na sterilisatie.

"Die wet loopt achterop op de maatschappelijke en medische visie", zegt Motmans. Hij verhaalt in zijn proefschrift hoe de zichtbaarheid van transgenders groeide, met eerst ad hoc acties tegen een wetsvoorstel over transgender in 2004 en later een samenwerking met de holebi-federatie, resulterend in de omvorming daarvan in de holebi- en transgenderorganisatie šavaria.


Op zoek naar organisaties van en voor transgenders? Raadpleeg de GIDS van holebi info via de website.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 28 December, 2010 en 3260 keer gelezen.