Enkel Groen! en sp.a niet naar feestje aartsbisschop Léonard n.a.v diens uitspraken over holebi's en aids.De Mechelse afdelingen van Groen! en sp.a lieten zopas weten dat ze op 11 januari verstek geven op de nieuwjaarsreceptie van aartsbisschop André Léonard en het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Andere partijen zijn verdeeld.

Groen! en spa.a sturen hun kat naar het nieuwjaarsfeestje van aartsbisschop Léonard, omdat ze het niet kunnen vinden met de uitspraken van de kerkvader. Andere partijen vinden het niet nodig om weg te blijven!

SP.A
"Als progressieve partij hebben wij het in 2010 dikwijls moeilijk gehad met zijn standpunten. Daarom vinden we het deze keer niet gepast naar de nieuwjaarsreceptie te gaan", verklaart sp.a-schepen Karel Geys. De Mechelse socialisten willen zich op die manier distantiëren van Léonards uitspraken over homoseksualiteit en aids als immanente gerechtigheid. Ook zijn visie op de werking van justitie, zoals het niet vervolgen van gepensioneerde pedofiele priesters, keurt de afdeling af.

Geys benadrukt dat het niet om statement tegen het katholieke geloof gaat. Net omdat ze naar eigen zeggen een open partij voor iedereen wil zijn, vindt sp.a de uitspraak van de aartsbisschop over holebi's onaanvaardbaar. "We wensen monseigneur Léonard voor 2011 een open en tolerante visie toe met meer respect voor de diversiteit in onze hedendaagse samenleving. Indien onze wens in vervulling gaat, zal sp.a Mechelen in 2012 de nieuwjaarsreceptie van het aartsbisdom Mechelen-Brussel opnieuw bijwonen", besluit Geys.

Groen!
Ook de Mechelse afdeling van Groen! ziet de nieuwjaarsreceptie niet zitten. Groen! Mechelen, met onder meer schepen Marina De Bie en federaal Kamerlid Kristof Calvo, protesteert daarmee tegen "de houding en de communicatie" van Léonard sinds zijn aantreden.

Dat we er deze keer niet zullen bij zijn, is een heel bewuste keuze. De kardinaal is een vooraanstaande inwoner van onze stad, maar het voorbije jaar heeft hij het echt te bont gemaakt. Na zijn ongehoorde uitspraken over seksueel misbruik, holebi's en vrouwen laten we de receptie dit jaar aan ons voorbijgaan", legt Kristof Calvo uit. Groen! wijst op de voorbeeldfunctie van Léonard als woordvoerder van de grootste geloofgemeenschap in ons land. "Niet alleen als kardinaal, maar ook als Mechelaar heeft Léonard de voorbije maanden onaanvaardbare uitspraken gedaan. Zowel gelovigen, niet-gelovigen als mensen met een andere levensbeschouwing zijn terecht verontwaardigd", zegt schepen De Bie. De voorbije jaren was Groen! Mechelen wel steeds aanwezig op de nieuwjaarsreceptie. "Als het van ons afhangt, is dat in 2012 opnieuw het geval. Iedereen maakt goede voornemens voor het nieuwe jaar. Hopelijk krijgen we het komende jaar een andere kardinaal te zien en te horen", besluiten De Bie en Calvo.

CD&V:
Bij andere Mechelse partijen klinkt het vaak anders. Oppositiepartij CD&V ziet niet waarom de uitnodiging links moet worden gelaten. ‘Als ik alleen naar recepties mag gaan van mensen of verenigingen die me nooit tegen de borst hebben gestoten of waarmee ik soms niet akkoord ga, blijven er niet veel over', zegt fractieleider Karel van Butsel (CD&V). ‘Wij zijn het ook niet altijd eens met de mening van de aartsbisschop, maar dat betekent niet dat we niet aanwezig zullen zijn.'

NV-A:
Fractiegenoot Marc Hendrickx van N-VA zegt dat de beleefdheidsregel voorschrijft op de uitnodiging in te gaan. ‘De hoofdzetel van de katholieke gemeenschap bevindt zich nu eenmaal in Mechelen. Uit respect –ook al ben ik het vaak niet eens met Léonard– ga ik zeker. In onze partij staat het vrij om al dan niet te gaan. We leggen geen algemene regel op.'

VLAAMS BELANG:
Frank Creyelman van Vlaams-Belang: ‘Naar de receptie gaan is geen verplichting voor onze mensen, maar wegblijven gaan we zeker niet doen.'

Open VLD
Verdeeldheid in het paarse kamp: OCMW-voorzitter en schepen van Sport Koen Anciaux (Open VLD) zegt dat zijn partij geen officieel standpunt heeft ingenomen over het al of niet aanwezig zijn op de receptie. ‘Ik ga naar alle geloofsgroepen die me uitnodigen. Ook naar de sportverenigingen in Mechelen. Soms ben ik het niet eens met hun mening. Betekent dit dat ik mijn kat moet sturen? Ik vind dat een partij een dergelijk verbod niet mag opleggen aan haar mandatarissen. Belangrijk is boven de uitspraken van Léonard te staan.' Bij partijgenoot en schepen van Financiën Kristl Strubbe klinkt het anders: ‘Ik heb niets met die mensen (het bisdom, nvdr.). Ik ga nooit naar hun recepties, dus ook niet dit jaar. Verleden jaar heb ik me zelfs laten ontdopen. Ik hoop alleszins dat Léonard dit jaar uit een ander vaatje gaat tappen dan in 2010. Vandaar, ik doe niet schijnheilig en blijf weg op de receptie.

Bisdom reageert:
Koen Jacobs, hoofd van de Personeelsdienst van het bisdom zegt dat iedereen vrij is om te komen of niet. ‘Een dergelijke reactie van een aantal partijen hadden we uiteraard verwacht, maar volgend jaar krijgen zij opnieuw een uitnodiging. We nemen akte van hun afwezigheid.'

Eerder kon je bij ons lezen:
Opnieuw commotie na uitspraken over holebi's e.a door aartsbisschop Léonard.
Uitspraken Léonard kunnen leiden tot zelfdoding bij jonge holebi's.

Een greep uit ons overige nieuws:
Hoe weet ik dat ik holebi ben, wat met coming out, seks, relaties, boeken, films, liedjes, soa's..
Turkse holebi's mogen niet meer samen komen.
Barbara Barend en vriendin werden zopas trotse ouders.
Elton John is biologische vader van Zachary.
Homo miljonairs koppel opent eerste draagmoederschapscentrum.
Homo acteur roept acteurs en actrices op om in de kast te blijven.
Tsjechisch gezin bestaat geheel uit transseksuelen.
Woestijnhomo's bestaan, een debat is dan ook onvermijdelijk.Bron: metrotime, de morgen, het nieuwsblad

Dit bericht is gepost op 08 January, 2011 en 5729 keer gelezen.