Mona Lisa was man en minnaar Da Vinci.Het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa van de Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci is gebasseerd op een man. Dat blijkt uit onderzoek van enkele specialisten die zich bezig houden met het oplossen van kunstmysteries. Het Louvre in Parijs, waar het schilderij hangt betwist dit.

Volgens de onderzoekers zou het het schilderij gebasseerd zijn op een man en zou het gaan om de in Florence geboren leerling en mogelijke minaar van Da Vinci. Salai (foto zie onderaan de links), die de kunstenaar inspireerde tot de schildering van de vrouw met de mysterieuze glimlach.

De gelaatstrekken van Mona Lisa zouden overeenkomen met die van andere werken. Salai, die eigenlijk Gian Giacomo Caprotti heette, zou model hebben gestaan voor verschillende schilderijen van Da Vinci. Dat zegt de voorzitter van het Italiaanse comité van cultureel erfgoed, Silvano Vinceti.

Verder heeft ook de schilder volgens de onderzoekers in de ogen van Mona Lisa piepklein de letters L en S geschilderd, die volgens de Italiaan voor Leonardo en Salai staan.

Het Louvre betwist de beweringen, mede omdat het team onderzoekers niet het echte schilderij maar een hoogwaardige digitale kopie heeft bestudeerd. De cijfers zouden scheurtjes kunnen zijn in het olieschilderij uit het begin van de zestiende eeuw.

Volgens Vinceti zijn ze gewoon blind bij het Louvre. En heeft hij inmiddels aangeboden met zijn team naar het museum te komen voor extra onderzoek.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 03 February, 2011 en 8888 keer gelezen.