Eerste van vier Nederlandse homo's wereldwijd die huwde overleden.Nederland: Aan de vooravond van de viering van tien jaar opengesteld burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes is Frank Wittebrood overleden. Hij en zijn man Peter Lemke, werden samen met vier andere koppels wereldnieuws omdat ze als eerste koppels van hetzelfde geslacht trouwden

Nederland stelde in 2001 als eerste land ter wereld het huwelijk open voor homo's en lesbiennes. Frank Wittebrood (links op de foto) was voorvechter voor gelijke relatierechten voor homo's en lesbiennes. Daarom was hij dan ook bereid om zijn huwelijk met Peter Lemke (foto rechts) in het openbaar en voor het oog van de wereldpers te laten voltrekken.

Dat huwelijk werd ingezegend door burgemeester Job Cohen, in de nacht van 31 maart op 1 april 2001, samen met drie andere koppels: Hélène Faassen en Anne-Marie Thus, Gert Kasteel en Dolf Pasker en Tom Jansen en Louis Rogmans, die zich allen hadden aangemeld na een oproep van de Stichting Vrienden van de Gay Krant.

Op deze vier eerste huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht kwam de hele wereldpers af. Tientallen journalisten uit Japan, Amerika en bijna alle Europese landen waren er bij. Wittebrood, die leraar was, overleed als gevolg van een hartstilstand en werd 55 jaar. Hij werd in besloten kring gecremeerd in Amsterdam.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 10 February, 2011 en 5858 keer gelezen.