UZ Gent zet draagmoederschap voor homo's op agenda, met voor en tegens poll.Mogelijk zal het ethisch comité van het UZ Gent nog voor deze zomervakantie een advies formuleren over de vraag of homokoppels via niet-commercieel draagmoederschap hun vaderwens in vervulling kunnen laten gaan.

"De fertiliteitskliniek van het Gentse UZ krijgt sinds vorig jaar gemiddeld elke week een vraag van geïnteresseerde mannen," aldus afdelingshoofd professor dr. Petra De Sutter.

Voor lesbische koppels is het allemaal makkelijker, zij kunnen al geruime tijd via kunstmatige inseminatie een gezin uitbouwen, maar voor homokoppels ligt dat niet voor de hand en ook adoptie lukt nauwelijks.

"Toch willen we in het ethisch comité de knoop doorhakken of homokoppels via niet-commercieel draagmoederschap een kind kunnen krijgen," aldus De Sutter. "Er is evenwel nog geen wetgevend kader, dus we moeten heel voorzichtig zijn. Bovendien rijzen heel wat ethische en praktische vragen."

Zo vraagt men zich momenteel af of de bevruchte eicel dan wel van de draagmoeder of van een donor moet komen. "Moet de afstand tussen draagouders en wensouders zo groot mogelijk zijn of is het misschien goed dat het kind contact kan houden met zijn genetische moeder? Misschien heeft het kind op een bepaalde leeftijd een moederfiguur nodig?", luidt het.

Los van het feit of het UZ niet-commercieel draagmoederschap voor homokoppels wil steunen, blijft de vraag of er voldoende draagmoeders beschikbaar zijn. "Het is zo dat homokoppels zelf een draagmoeder en eventueel een eiceldonor moeten zoeken, daar kan het ziekenhuis niet voor zorgen", zegt De Sutter.

Tegelijkertijd met dit nieuws lanceert de krant Het Laatste nieuws momenteel een poll met de vraag: 'Moeten homokoppels via niet-commercieel draagmoederschap hun vaderwens in vervulling kunnen laten gaan?' antwoorden momenteel reeds 12854 mensen. 43 procent antwoord: ja, ook homoseksuelen hebben recht op een kind. En 57 procent antwoord: nee, een kind heeft een moeder nodig. De poll loopt nog een tijdje door.

Wist je dat er in ons landje twee organisaties zijn voor homo en lesbische ouders en wensouders? Zo is er het Kwadraat: info: Klik hier en de organisatie GoedGEZINd: info: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Belgische Topmanager en vriend worden vaders via draagmoeder.
Vlaamse Holebi's kansloos voor adoptie + gesprek met 2 homo papa's

Een greep uit ons overige nieuws:
Sex and the City actrice en vriendin trotse ouders van zoontje.
Homo-controverse Ground Zero Moskee.
Modewereld speelt met seksen en femiman.
Eerste van vier Nederlandse homo's wereldwijd die huwde overleden.
Zeven homo's in één soap + filmke
Gezocht vooral Vlaamse holebi's ouder dan 40, en jongeren die nog niet mee deden.
Mona Lisa was man en minnaar Da Vinci.
Nederland: Kindermusical over prins die trouwt met prins op komst.
Belgische HoLeBi en Trans enquête, doe mee, anoniem, en win prijzen...
Acteur kijkt uit naar kussen met Leonardo DiCaprio.
Nieuwe Vlaamse holebi organisatie is weldra een feit.
Meer nieuws: Klik hier

Lees ook:
Jaaroverzicht Ander nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Buitenlands nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Binnenlands nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Showbizz nieuws: Klik hier

Bron: hln.be en holebi.info

Dit bericht is gepost op 13 February, 2011 en 5601 keer gelezen.