Waarom speeddating niet werkt...Speeddaten brengt weinig op en maar weinig mensen die er aan deelnemen houden er een partner voor het leven aan over. Dat blijkt uit een onderzoek door enkele Schotse wetenschappers.

Speeddating is een moderne vorm van dating. Op één avond maken enkele mensen kennis met elkaar. Enkele mensen zitten aan een tafeltje anderen schuiven telkens na een bepaalde tijd, meestal enkele minuten, op naar de volgende stoel. De gesprekspartners moeten ja of nee aankruisen op hun matchkaart. Ja betekent interesse in een date en nee geen belangstelling. Als beide gesprekspartners ja hebben ingevuld, is er een match.

Uit het onderzoek van de Schotse wetenschappers blijkt dat mensen wel goed in staat zijn om keuzes te maken maar dat er bij speeddaten teveel keuzes zijn waardoor mensen minder besluitvaardig worden en de verkeerde of helemaal geen keuze maken.

Bij speeddaten krijgen mensen onnatuurlijk veel keuzemogelijkheden dat ze het spoor bijster raken. Wat voor dramatische gevolgen zorgt want ze maken geen of een slechte keuze. De onderzoekers wijzen erop dat wij mensen (en vermoedelijk ook andere soorten) maar beperkt zijn in de keuzemogelijkheden die we kunnen verwerken, als het teveel wordt, zijn we minder goed in staat om te kiezen.

Volgens de onderzoekers helpt de studie niet alleen te verklaren waarom speeddating vaak niet werkt. Het onderzoek verklaart ook waarom mensen moeite hebben met het maken van andere keuzes: zoals het juiste gerecht van een ellenlang menu bijvoorbeeld, of de juiste telefoon in een overvolle winkel.

Onderzoekster Alison Lenton zegt: '“Onze voorouders leefden in relatief kleine, hechte groepen, dus zij kregen waarschijnlijk nooit met zo’n variëteit te maken als de mensen van tegenwoordig. En daar plukken wij nu de wrange vruchten van. De methodes van vroeger werken namelijk niet meer. We denken dat het te maken heeft met de manier waarop mensen hun oordeel vormen: we hebben de neiging om relatieve in plaats van absolute oordelen te vormen. We vergelijken onze opties in plaats van ze te toetsen aan een abstract ideaal.'

'En bij veel keuzemogelijkheden werkt zo’n relatieve aanpak niet echt. “Misschien is dat wel de reden waarom mensen tegenwoordig later trouwen,” bedenkt Lenton. “Vooral in grotere steden zijn er heel veel opties: er is een grote diversiteit in mensen." Voor wie in de toekomst toch aan het speeddaten wil gaan en er per se een partner wil aan over houden hebben de onderzoekers nog een tip. Het is verstandig van tevoren te noteren wat u in een partner zoekt en mensen daaraan te toetsen in plaats van de potentiële partners met elkaar te vergelijken.

Een greep uit ons overige nieuws:
Naam toekomstige peettante van zoontje Elton John en David uitgelekt.
Servisch androgyn-travestie model hot op catwalk, wil in Playboy.
Opmerkelijk optreden van Bart Kaëll als acteur in alternatieve videoclip + filmpje.
Zes jarige jongen neergestoken op school omdat hij roze droeg.
Paul de Leeuw werkt alweer aan een nieuw tv-programma.
Ga eens van de grond met een transseksueel.
Modewereld speelt met seksen
Meer nieuws: Klik hier

Lees ook:
Jaaroverzicht Ander nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Buitenlands nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Binnenlands nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Showbizz nieuws: Klik hier


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 02 March, 2011 en 8608 keer gelezen.