‘'Ik ben geen homo, ik ben een trans, en niemand weet het'.
Che Dansart werd geboren als man, maar liet zich ombouwen tot vrouw. Tijdens dat proces verzamelde ze een schat aan kennis en ervaring die ze neerpende in het boek: ‘Handboekje voor de transseksuele vrouw, haar entourage en voor belanghebbenden.’ Nu wil ze verdwijnen in de anonimiteit. Het verhaal van Che is integraal overgenomen van www.apache.be:

De naam Che Dansart (foto) is een pseudoniem. De schrijfster gebruikt de schuilnaam omdat ze niet meer als transseksueel wil herkend worden. Vanaf nu wil ze door het leven stappen als gewone vrouw. Maar dat was ooit anders. Che hing 54 jaar lang rond in een mannenlichaam. Een man die een carričre had opgebouwd, een redelijk bekend cineast. Toch wierp Che alles in de schaal om een vrouw te worden. “Als man was ik zogezegd wijs, gerespecteerd. Ik weet dat anderen het niet echt kunnen begrijpen. Maar transseksualiteit is iets dat aan je knaagt, als een onweerstaanbare drive waar je op een gegeven moment alles voor over hebt.”

Het boek zelf is enkel digitaal verkrijgbaar. Op haar website kan iedereen gratis de pdf-versie downloaden. “Ik wil weg uit de schijnwerpers en dit boek is mijn manier om mijn belevingen toch nog door te geven aan andere transen.” Vooral de inhoud is volgens de schrijfster anders dan alle andere boeken rond transseksualiteit. “Ik schrijf vooral over de psychische aspecten van het transitieproces, zowel vanuit eigen inzichten als vanuit de vele waarnemingen die ik opdeed tijdens zelfhulp bij andere transen. Ook het seksuele verhaal komt aan bod, vooral dat van voor de transitie, want daar durven transseksuelen zich vaak niet over uitlaten.”

Als transseksueel heb je inderdaad een unieke beleving van seks. Lang niet iedereen heeft seks ervaren als man en als vrouw. Waar zitten nu eigenlijk de verschillen?

“Voor een vrouw heeft seksualiteit in ieder geval meer gevoelsmatige implicaties dan voor een man. Een man kan bij wijze van spreken van de ene hoer naar de andere gaan, een vrouw zit zo niet in elkaar. Dat heeft volgens mij ook veel met hormonen te maken. Testosteron is gewoon helemaal anders, veel harder. Ook meer prestatiegericht. Vandaar dat een man zich na een orgasme dikwijls afwendt, na dat hoogtepunt hoeft het voor hem niet meer. De ontploffing is gebeurd. Een vrouwelijk orgasme is voor mij veel zachter en toch heel sterk, dat komt in golven. Een vrouw voelt dat ook doorheen haar hele lijf, haar hele zijn is erbij betrokken. Als man voelde ik dat enkel in mijn penis en in mijn kop. Nu moet ik daar wel direct bij zeggen dat ik niet de beste referentie ben als het gaat over de mannelijke seksbeleving. Ik ben eigenlijk nooit een echte man geweest. Waarschijnlijk kwam dat testosteron bij mij toch niet zo goed aan.”

Jij hebt momenteel een man in je leven. Velen zouden zeggen dat aangezien je ooit een man was, jij wel een homo moet zijn. Voel jij je homoseksueel?

“Neen, ik heb mij ook nooit homo gevoeld. Ik ben een vrouw, en als vrouw ben ik heteroseksueel. Maar ik begrijp de vraag, want het was ook voor mij heel verwarrend. Als man vroeger had ik een onechte seksuele gerichtheid opgebouwd naar vrouwen. In mijn mannenlijf kon ik niet met mannen vrijen, dat voelde gewoon verkeerd aan. Ik heb het wel geprobeerd. Nogal wat transseksuelen experimenteren met mannen voor hun operatie en laten zich anaal nemen. Maar dat is niet vanuit een gevoel van homoseksuele geaardheid, wel vanuit een wens om gepenetreerd te worden en de man te ontvangen. Eigenlijk toch een typisch vrouwelijke drive. Bij ons draait alles in eerste instantie rond beleving van gender, niet rond seksualiteit.”

In een vorig leven was jij voorzitster van de T-werkgroep, een vereniging voor alle transgenders. Maar nu worden de transgenders onderverdeeld bij Çavaria (de vroegere Holebi Federatie). Bleef dat dan niet beter gescheiden, zoals in Nederland nog steeds het geval is?

“Dat ligt wat moeilijk. Transgender is een ruime, overkoepelende term. Sommigen, zoals de showtravesties en de drags, spelen als het ware met gender. Zij zetten ook een sterk overdreven en karikaturaal vrouwbeeld neer. Zij voelen zich meestal echt thuis in de holebiwereld. Maar vele anderen, die echt een genderprobleem hebben, voelen zich daar helemaal niet thuis. In die wereld word je immers continu met homoseksualiteit geconfronteerd, de man-man-relatie. En dat wil je juist vermijden want dat duwt je terug in die mannelijke genderrol, waar jij nu juist niets meer mee te maken wil hebben. Een aparte transgendergroep is dan beter, daar doet seksuele gerichtheid eigenlijk niet zoveel ter zake.”

Voordeel is natuurlijk dat de Holebi Federaties nu eenmaal meer macht hebben. Ze wegen op het beleid. Homoseksualiteit verdween dertig jaar geleden uit de psychiatrische diagnostiek. Transseksualiteit staat nog steeds in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

“Dat klopt. Een psychiater moet verklaren dat je genderdysfoor bent, anders kan je van de geslachtsoperatie niets terugtrekken van het ziekenfonds. Maar ik liet me na mijn transitie toch maar weer normaal verklaren. Ik pleit dan ook, en vele andere samen met mij, om transseksualiteit uit de DSM-publicatie te halen. Transseksualiteit is geen afwijking. Er moeten andere oplossingen mogelijk zijn. Als je een kind koopt, krijg je de ziekenhuiskosten toch ook terug betaald en dat lijkt me nochtans geen ziekte.”

Je wilt veranderingen aanbrengen, maar toch ga je je leven verder zetten in de anonimiteit. Is dat geen tegenstelling?

“Het moet ooit eens stoppen, ik kan niet blijven andere transgenders bijstaan. Ik moet verder met mijn leven als vrouw, samen met mijn vriend. Hij is van alles op de hoogte, en heeft daar vrede mee. Maar zijn familie en vrienden weten nergens van. Ik wil het hem niet moeilijker maken dan nodig. Via dit boek kan ik mijn ervaringen doorgeven, zonder dat ik er zelf nog mee bezig moet zijn.”

In je boek schrijf je: ‘Een transitie duurt gemiddeld vijf ŕ zeven jaar voor je er echt helemaal door bent.’ Waar haal je die termijn?

“Dat heeft vooral met hormonen te maken. Om de zeven jaar worden alle cellen in je lichaam vernieuwd en het geslachthormoon bepaalt mee hoe die cellen er zullen uit zien. Als je dus op oestrogenen gaat leven, krijg je bijvoorbeeld meer vet- dan spierweefsel en wordt je huid zachter. Na zeven jaar is die hele cyclus rond en ben je als het ware lichamelijk opnieuw geboren, als vrouw. Ook psychisch heb je die zeven jaar nodig. Er is de aanloop naar en dan de eigenlijke operaties. Nadien is er het lichaamseigen worden van al die veranderingen en nog later het terug beginnen bouwen aan jezelf, je nieuwe identiteit. Daar gaat het tweede deel van mijn boek over. Nogal wat oudere transen komen nooit toe aan die volledige heropbouw. Het is ook niet makkelijk, om je maatschappelijk te integreren moet je flexibel en volledig ‘passabel’ zijn.”

Je hebt het vaak over hoe je passabel kan zijn, niet meer opvallen tussen andere vrouwen. In je boek lezen we verschillende tips over kledij en schmink. Is dat zo belangrijk?

“Iedere vrouw moet dat leren, maar een ‘biovrouw’ heeft daar haar volledige jeugd voor. Ik heb dat moeten inhalen. En geloof me, het is pas als je volledig passabel bent dat je kan genieten van je vrouw zijn. De drang om je te bewijzen verdwijnt en je voelt je gewoon jezelf. Vooral voor oudere transen is het moeilijk. Zij maakten nu eenmaal langer de verwoestende ravage van testosteron mee. Ik ken zovele hoogopgeleide transseksuelen die nu niet meer aan een job raken, gewoon omdat ze er echt niet uitzien. Zelf had ik gelukkig wat gespaard. In totaal gaf ik 60.000 euro uit aan bijkomende operaties. Maar de meesten hebben dat geld niet. Wat moeten zij dan doen? Ofwel een kogel door hun kop schieten, ofwel in de prostitutie gaan.”

Denk je dat die vooroordelen ooit zullen verdwijnen?

“Ik hoop het. Ik sta positief in het leven. Wettelijk is het al allemaal vrij goed geregeld, maar de feitelijke discriminatie blijft. Je kan dat meestal niet bewijzen natuurlijk. Het enige wat op lange termijn kan helpen is een bewustwording van de maatschappij. Betere voorlichting kan er voor zorgen dat mensen stilaan meer inzicht krijgen in onze specifieke gendersituatie. Misschien zullen ze ons dan niet meer zomaar klasseren als krankzinnige, doorgedraaide homoseksuelen.”

Boek in pdf-format: Klik hier
Op zoek naar boeken en films over transgenders: Klik hier en zie helemaal onderaan de lijst.

Eerder kon je bij ons lezen:
Transseksueel te herkennen op hersenscan.
Modewereld speelt met seksen.
Tsjechisch gezin bestaat geheel uit transseksuelen.

Een greep uit ons overige nieuws:
Zangeres van 'Do it Like a Dude' komt uit de kast + videoclip.
Goed nieuws voor homo en lesbische ouders, slecht voor alleenstaande moeders.
Mister Gay World 2011 en de winnaar is...+ foto's.
Boek over mannenseks is ware hitbom.
Kenny Goss dumpt na vijftien jaar vriendje George Michael.
Waarom speeddating niet werkt..
Meer nieuws: Klik hier

Lees ook:
Jaaroverzicht Ander nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Buitenlands nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Binnenlands nieuws: Klik hier
Jaaroverzicht Showbizz nieuws: Klik hier


Bron: volledige overname van http://www.apache.be/

Dit bericht is gepost op 18 March, 2011 en 5035 keer gelezen.