Gehele Britse sportwereld omarmt holebi's, ook in Nederland doen ze mee.De Britse voetbalbond FA, het organisatiecomité van de OS van 2012 en andere grote Britse sportorganisaties hebben een verklaring ondertekend waarin ze beloven actief op te zullen komen voor de rechten van homo's en lesbiennes in de sportwereld.

Waarom moet? dat horen we sommigen al denken. Als voorbeeld nemen we Nederland, daar lopen zo'n 750.000 sporters rond die zichzelf niet als heteroseksueel beschouwen. De meerderheid van hen durft niet uit de kast te komen in zijn of haar sportploeg, en als ze dat toch doen ondervinden ze veel problemen in de sport die ze beoefenen en hebben ze ook vaak te maken met homofobe teammaats. Vooral in de voetbal wereld komt homofobie veel voor. Zo mocht eerder in Turkije een arbiter niet fluiten omdat hij homo is.

De organisaties die de verklaring ondertekende zijn: De Britse voetbalbond FA, de nationale tennis- en rugbybonden, de cricketbond, het organisatiecomité van de OS van 2012 en andere grote Britse sportorganisaties . Voorman Alex Horne van de FA zei na de ondertekening: 'We hebben er de afgelopen twintig jaar hard aan gewerkt om racisme uit de sportwereld te bannen. Maar we willen alle vormen van discriminatie weg hebben uit de stadions en van de sportvelden, dus ook homofobie.'

In de Britse voetbalwereld is er tot nu toe nog maar één openlijke homo profvoetballer geweest. Dat gebeurde eind jaren negentig, toen Justin Fashanu uit de kast kwam ging het bergafwaarts met zijn carrière. In 1998 pleegde hij zelfmoord. En daarom was recent de Zweedse profvoetballer Anton Hysén wereldnieuws omdat hij uit de kast kwam als homo. In Nederland en België bijvoorbeeld is nog nooit een profvoetballer uit de kast gekomen.

Maar Nederland doet wat ze kan. Voormalig minister Ronald Plasterk heeft zopas de Alliantie Gelijkspelen opgericht, daar wordt het laatste taboe in de sport, 'homoseksualiteit' bespreekbaar gemaakt via de website. Deze site biedt informatie om de sportwereld holebi-vriendelijker te maken. Iedereen die bij sport betrokken is, trainers, publiek, beleidsmedewerkers, bestuurders en docenten, kan er terecht voor informatie, maar je kan ook zelf aan de slag om homofobie uit de sport te bannen.

De Alliantie Gelijkspelen heeft als doel om de emancipatie van homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders in de sport te bewerkstelligen. Partners in deze alliantie zijn: NOC*NSF, Movisie, De Nederlandse Sport Alliantie, COC Nederland, Stichting Homosport Nederland en de John Blankenstein Foundation. Website: Klik hier

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 18 March, 2011 en 3882 keer gelezen.