Het is gelukt, wetenschappers maken zelf sperma.
Voor het eerst, na jaren proberen, zijn wetenschappers er in geslaagd om een levensvatbare zaadcel buiten de testikels te laten groeien. Deze doorbraak biedt hoop voor onvruchtbare mannen en jonge jongens die ernstig ziek worden waardoor hun sperma wordt aangetast.

De wetenschappers gingen aan de slag met enkele pasgeboren muizen die nog geen sperma produceerden en verwijderden daarbij enkele kiemcellen uit de testikels van de diertjes. Deze werden dan vervolgens in contact gebracht met stofjes die de kiemcellen voedden. Bijvoorbeeld bepaalde hormonen. Na een maand was de helft van de kiemcel uitgegroeid tot een volwassen zaadcel.

Dat was het begin. De onderzoekers brachten toen het sperma in contact met de eitjes van vrouwelijke muizen, en tot hun grote vreugde leverde dat gezonde embryo's op die uitgroeiden tot gezonde muizen die ook weer zelf voor nageslacht konden zorgen.

Verder blijkt uit het onderzoek ook dat het weefsel dat de wetenschappers gebruikten om sperma te maken ingevroren kan worden en later ontdooid om er alsnog spermacellen mee te laten groeien. Dat wil zeggen dat jongentjes die nog geen sperma produceren en door een behandeling van bijvoorbeeld kanker dat ook nooit zullen kunnen, hun weefsel voor de behandeling in kunnen laten vriezen, zodat er later toch spermacellen van gemaakt kunnen worden. Ook voor mannen die onvruchtbaar zijn, is er hiermee hoop. Want als wetenschappers weefsel van onvruchtbare mannen om kunnen zetten in spermacellen, kunnen ze waarschijnlijk ook achterhalen hoe het komt dat sommige mannen onvruchtbaar zijn.

Wetenschappers waren al jaren bezig om buiten het lichaam spermacellen te kweken. Eerder experimenteerde men al met stamcellen maar dat leverde enkel teleurstellingen op, want stamcellen kunnen wel uitgroeien tot spermacellen maar het nageslacht sterft vroegtijdig. Dat het deze onderzoekers wel gelukt is, is vooral te danken aan hun eindeloze geduld. Ze experimenteerden lang met de perfecte mix van stofjes waarin cellen uit kunnen groeien tot sperma. Het onderzoek werd gepubliceerd in het blad Nature.

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 24 March, 2011 en 4149 keer gelezen.