Sommige Vlaamse holebi's niet blij met Falko, nieuwe groep voor echte homo's!De jongerenbeweging Wel Jong Niet Hetero krijgt kritiek, omdat ze Falko uit 'Idool' naar voren schuift als rolmodel. Opmerkelijk genoeg komt die kritiek in de eerste plaats van holebi-jongeren zelf. Want: niet elke homo is een janet, redeneren ze. En daarom komt er een nieuwe groep: eentje voor 'echte' homo's!!

Donderdag 31 maart 2011, ergens in de ochtend. Op slinkse wijze wordt holebi-jongerenland door de WJNH-webredactie geconfronteerd met een nieuwe holebi-jongerengroep. Eentje exclusief voor homo's die 'echte' mannen zijn, voor het 'type' homo's waaraan je 'het' niet kan zien. Menig holebi-jongere krabde zich die dag meer dan eens in de haren...

Een tijdje terug riep Falko, 16, in de media: 'Ik ben 100 procent homo, iedereen mag dat weten'. Idool 2011 mag dan wel afgelopen zijn voor hem, hij zal de geschiedenisboeken ingaan als de meest kleurrijke deelnemer aan de vierde editie van de VTM-talentenjacht. Hij is een jongen, maar hij heeft veel weg van een meisje. En net dat laatste zorgde voor heel wat opschudding in holebi-land.

De oprichting van de groep voor 'échte' homo's zorgde voor heel wat reacties die massaal binnenstroomden bij WJNH, vooral negatieve reacties, maar ook af en toe positieve. Een te vroege 1 april-grap? Dat misschien wel. Een interessante discussie? Dat zeker...

WJNH schuift Falko naar voren als rolmodel schrijft de krant het nieuwsblad. 'Daar komen positieve reacties op. Maar ook heel veel negatieve', stelt woordvoerder Michiel Vanackere. 'We hebben Falko niet voren geschoven omdat hij verwijfd is. Wel omwille van zijn zelfvertrouwen. Hij is homo en hij is daar trots op. Anderen kunnen een voorbeeld aan hem nemen. We zijn heel blij met de grote diversiteit binnen de holebi's. Ze zijn niet allemaal heel vrouwelijk en niet allemaal heel mannelijk. De meesten zitten ertussen.' Maar gek genoeg komen de vele negatieve reacties vooral van holebi-jongeren zelf.

'Falko zou alleen maar het stereotype beeld van de homo versterken, beweren ze. 'Alsof iedereen make-up draagt, strak gekleed en met hoge hakken op straat gaat en een manbag over de schouder gooit. Denk ook aan de verwijfde kapper uit de VTM-serie Ella. Een grote groep vecht tegen het janetimago, en betreurt dat wij dat opnieuw zouden versterken via Falko', citeert Vanackere de teneur van de reacties.

"Toch ferm dat een minderheidsgroep er toch nog in slaagt om zichzelf nog te delen. Individualisme troef blijkbaar" staat te lezen tussen de vele reacties op de sociale netwerksite Facebook. Enkele reacties verder klinkt het als volgt: "Waarom moet verwijfdheid en vrouwelijkheid als negatief worden aanzien?". Elders vroeg men zich af op basis van welke criteria jongeren al dan niet lid zouden kunnen worden: wat is immers mannelijk en wat niet...

Het nieuws liet ook de bezoekers van het Wel Jong Niet Hetero forum niet onberoerd: ”De publieke opinie hoeft niet te leren dat "niet alle homo's jeanetten" zijn, eerder moet ze leren dat die zogenaamde 'jeanetten' óók oké zijn. Daarom is het bijzonder jammer als nu zelfs een subgroep van zelfverklaarde 'mannelijke homo's' zich gaat afzetten tegen de meer vrouwelijke homo's."

De discussie waar WNJH naar toe wilde was al snel losgebarsten, namelijk die rond genderstereotypering. Waarom zouden homo's zich niet vrouwelijk mogen gedragen? Wanneer is een man een 'échte' man? En hebben alle lesbo's kort haar? Het zijn stuk voor stuk vragen die stereotypering in de hand werken en die in feite irrelevant zijn. Vrouwelijk of mannelijk: what's in a name? Het moge duidelijk zijn dat Wel Jong Niet Hetero helemaal niet achter deze zogezegde nieuwe groep staat.

De door de WJNH-webredactie op gang gebrachte discussie bleef overigens niet beperkt tot holebi's die hun (on)genoegen uitten. Zo pikte onder meer De Standaard met 'Falko rolmodel? Niet voor elke homojongere' in op de controverse. Ook Gazet van Antwerpen zou een artikel gewijd hebben aan het WJNH-bedenksel, al valt dat niet (meer?) terug te vinden op de GvA-website.

Historicus Bart Hellinck merkt dat de holebi's al langer worstelen met het clichébeeld. 'In de jaren vijftig en zestig, het prille bestaan van de holebibeweging, luidde de redenering: Val niet op, doe zo normaal mogelijk. Dat veranderde in de jaren zeventig: We moeten ons niet aanpassen aan de maatschappij, als we vrouwelijk zijn benadrukken we dat, want leve de diversiteit. Zo is het altijd op en neer gegaan.'

Lifecoach Jerko Bozikovic (43) is zelf gay, bekend geworden dankzij het 2BE-programma De heren maken de man. Volgens hem verdwijnen de stereotypes. 'De maatschappij is veranderd, holebi's hoeven zich niet meer te profileren met hun kleding en gedrag. Al heb je ook types als Falko, die zijn identiteit zoekt.'

WJNH was alvast blij dat ze konden vaststellen dat een meerderheid het idee van een nieuwe groep (met 'échte' homo's) afgekeurd wordt. Toch waren er volgens WJHN ook jongeren die zich wel kunnen vinden in de nieuwe groep en zouden sommigen overwegen om er naar toe te gaan. Of nog: "Ik wil wel even vermelden dat het niet erg is dat sommige homo's verwijfd zijn. Ieder zijn natuur. Het zou wel eens tof zijn om eens een vereniging te hebben waarin we ons helemaal man kunnen voelen." Maar wat is dat dan, 'helemaal man'?

Anderen zagen het ontstaan van deze groep in het licht van de media die holebi's clichématig naar voren brengen en konden op die manier wél begrip opbrengen. "Ik kan ergens hun boodschap/frustratie wel begrijpen: hoe je het ook draait of keert, de 'verwijfde' homo's komen meer in de media", zo schreef een forumgebruiker. "Dus op zich vind ik het wel oké dat er ook eens homo's zijn die zeggen dat er ook 'gewone' homo's bestaan. Want er heerst bij een groot deel van de bevolking nog steeds het idee dat alle homo's 'janetten' zijn."

Voor WJNH doen de klassieke ideeën van 'de mannelijke jongen' en 'het vrouwelijke meisje' (of net het omgekeerde: 'de verwijfde homo' en 'de butch lesbo') er eigenlijk niet toe. Weg met die doorgetrapte denkpatronen! Gewoon zijn wie je bent, daar draait het om. Samen met jullie hebben we kunnen vaststellen dat een meerderheid van de jongeren er nog steeds zo over denkt. Een 'Falko' meer of minder, voor ons doet het er echt niet toe!

P.S van WJNH. Mocht het een geruststelling zijn: de groep (van 'échte' homo's) en de initiatiefnemers ervan bestaan niet. Laat ons hopen dat het nog lang zo blijft. De WJNH-webredactie heeft trouwens met plezier aanzien hoe zowel de voormalige voorzitter als de ex-coördinatrice van WJNH, en vele anderen met hen, in de educatieve val trapten. De reacties die op de berichtgeving volgden waren echter veel interessanter, waarvoor onze oprechte dank.

De discussie waar WNJH (met o.a het bericht over de nieuwe groep), naar toe wilde was al snel losgebarsten, wat als doelstelling had een discussie te voeren over genderstereotypering. Op zoek naar Holebi groepen: Klik hier en maak je keuze.

Eerder kon je bij ons lezen:
Idool kandidaat Falko heeft een vriendje, en het lijkt wel zijn tweelingbroer.
Androgynie nieuwe trend?, Vlaams homo tiener Falko, modeindustrie volgt.
Vrouwelijke Vlaamse tiener homo zorgt voor opschudding in Idool.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 01 April, 2011 en 4348 keer gelezen.