Belgie vijf jaar holebi-adoptie, federatie wijst op knelpunten.
Çavaria persmededeling: Holebi-adoptie vijf jaar oud: Çavaria wijst op knelpunten:

Gisteren, 20 april 2011, was het precies 5 jaar geleden dat adoptie mogelijk werd gemaakt voor homo en lesbische koppels. In de Belgische Senaat werd het wetsontwerp gestemd met 34 stemmen voor, 33 tegen en 2 onthoudingen.
Çavaria (holebifederatie) viert deze verjaardag, omdat deze wijziging van de adoptiewet een mijlpaal was in de strijd om gelijke rechten voor holebi's. Er is een grote 'maar': buitenlandse adoptie door homo en lesbische koppels blijft in de praktijk zo goed als onmogelijk.

Mieke Stessens: "De stemming in de Senaat, in 2006, was een spannend en heuglijk moment. Eindelijk zouden de kinderen van homo's en lesbiennes het recht krijgen op juridische bescherming door hun beide ouders".

Homo's en lesbiennes vonden snel hun weg naar de diensten voor binnenlandse adoptie. Volgens de wet kunnen holebi's ook een kind uit het buitenland adopteren. In de praktijk blijft dit voor homo en lesbische paren echter onmogelijk. Er zijn wel voorbeelden van alleenstaande lesbiennes en homo's die een kind adopteerden. Çavaria vraagt aan de Vlaamse Autoriteit inzake Adoptie om samenwerking aan te gaan met landen die geen holebi- en transgenderouders weigeren.

Mieke Stessens: "Op het vlak van buitenlandse adoptie blijft onze wet dode letter. In de praktijk is adoptie van een buitenlands kind door een homo of lesbisch koppel via de erkende adoptiediensten tot nu toe onmogelijk. Er zijn nochtans landen die geen probleem maken van adoptie door holebi's, alleen werkt Vlaanderen niet met hen samen."

Binnenkort wordt het decreet dat interlandelijke adoptie regelt, herwerkt. Çavaria heeft de bevoegde minister Vandeurzen ingelicht over de problemen met interlandelijke adoptie door homo's en lesbiennes, en verwacht dat hij er werk van zal maken.

Nadat de wet in het Staatsblad gepubliceerd werd, begonnen lesbische koppels een inhaalbeweging. Meemoeders konden de band met hun kind officialiseren door het te adopteren.

Mieke Stessens: "We zijn heel blij dat deze mogelijkheid voor meemoeders bestaat, want een kind heeft recht op een band met zijn twee mama's. Voor de toekomst ijveren wij ervoor dat lesbische meemoeders hun kind kunnen erkennen, zelfs voor de geboorte. Gehuwde meemoeders zouden automatisch juridisch ouder van het kind moeten worden."

Als een koppel uit elkaar gaat voor de adoptieprocedure afgerond is, staat de meemoeder nog altijd buitenspel en heeft het kind juridisch slechts één ouder. Zo bestaat er een groep meemoeders die de relatie met hun partner verbraken voor de openstelling van adoptie, en nu geen enkele juridische band kunnen aantonen met het kind dat zij mee gewenst en mee opgevoed hebben.

Wist je dat er organisaties bestaan voor homo's en lesbiennes met kinderen en/of een kinderwens? Zie snel in onze holebigids: Klik hier kies organisaties en zie 'T Kwadraat en Goedgezind.

Eerder kon je bij ons lezen:
Onderzoek naar lesbisch ouderschap in de VS.
Vaderschapsverlof lesbische meemoeders en brochure vaders en ouderschapsverlof in Belgié.
UZ Gent zet draagmoederschap voor homo's op agenda.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 21 April, 2011 en 7187 keer gelezen.