Onderzoek - Een op acht Belgische holebi's slachtoffer van agressie.Uit een studie van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid blijkt dat 1 op de 8 Belgische holebi's wordt uitgescholden, beledigd of bedreigd omwille van zijn of haar geaardheid.

Vandaag trekken duizenden homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en sympathisanten door de straten van Brussel voor de jaarlijkse Gay Pride parade om hun rechten op te eisen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat holebi's vaker met zelfmoordgedachten rond lopen en zelfmoordpogingen doen dan heteroseksuelen. Holebi's zouden ook vaker last hebben van depressies.Omdat discriminatie een trigger kan zijn voor psychologische problemen, onderzocht het Steunpunt Gelijkekansenbeleid op verzoek van minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a) in welke mate holebi's ongelijk behandeld worden.

Ruim een derde van de 2.397 bevraagde respondenten zegt dat ze het afgelopen halfjaar uitgescholden of beledigd zijn. Bijna een op de vijf kreeg te maken met bedreigingen. Volgens een op de acht had die agressie te maken met hun geaardheid.

Minister Smet toont zich bezorgd over de felle homohaat bij allochtone jongeren. "Er is een kleine kern van voornamelijk Marokkaanse jongeren die voor zedenpolitie spelen. Vrouwen in korte rokjes, maar ook homoseksuelen, worden door hen hard aangepakt. We denken nu samen met politie, holebiverenigingen en de grote steden na over een manier om hen te bereiken."

"Het zijn die jongeren die als eerste schreeuwend hun ongenoegen uiten", zegt Sam De Bruyn, presentator bij Studio Brussel. Hij verkaste zelf van Antwerpen naar Gent nadat hij in de Scheldestad in elkaar was geramd toen hij in een flamboyante outfit een feestje verliet. "Homoseksualiteit wordt nu eenmaal niet door elke cultuur even goed aanvaard. Ze worden zo opgevoed, daarom is het probleem zo hardnekkig en moeilijk aan te pakken."

Ondertussen heeft De Bruyn een vel van teflon gekweekt tegen schuine grappen en scheve opmerkingen. "Ik heb ermee leren leven. Ik ga nooit hand in hand met mijn lief over straat. Eigenlijk is dat erg, maar het maakt de dingen zoveel gemakkelijker."

Ook al trouwen vrouwen nu met vrouwen en speelt er een jonge homo mee in de soap Thuis, het blijft volgens Mieke Stessens van holebivereniging Cavaria moeilijk om te aanvaarden dat je afwijkt van de norm. "Iedereen is in de ogen van de maatschappij hetero, tot je zelf het tegendeel bewijst. Holebi's blijven voor sommige mensen iets abnormaals, of iets vies."


Bron: demorgen.be

Dit bericht is gepost op 14 May, 2011 en 3466 keer gelezen.