Erectietest bepaalt of iemand homo is of niet.


In Tsjechië onderwerpt men asielzoekers die op basis van vervolging wegens homoseksualiteit in eigen land, asiel aanvragen aan de omstreden fallometrische test.

Asielzoekers krijgen heteroseksuele porno te zien terwijl de test meet of er erectierecties optreden. Zo willen de Tsjechische autoriteiten bepalen of iemand wel of niet homo is.

Europees commissaris Cecilia Malmström (foto) is alles behalve blij met deze test en stelt daarom een onderzoek in. "Deze praktijk is vernederend en kan niet worden aanvaard in de Europese Unie, nu niet en nooit niet," aldus Malmström die bevoegd is voor het immigratiebeleid.

Omdat men het niet eens is met de uitleg van de Tsjechische autoriteiten over het waarom van het uitvoeren van de test aan de Commissie heeft het dagelijks bestuur van de Unie beslist een onderzoek te voeren. Dat liet Malmström zopas in een brief aan de Tsjechische ambassadeur bij de EU weten. De brief werd naar aanleiding van de Internationale dag tegen homofobie vandaag openbaar gemaakt.

De Commissie vermoedt dat de Tsjechische praktijk in strijd is met de artikels 4 en 7 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, dat "foltering en vernederende praktijken verbiedt". "Het onderzoek van een asielaanvraag moet altijd gevoerd worden met respect voor de fundamentele rechten en de algemene principes van de Europese wetgeving", aldus de Commissie.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 18 May, 2011 en 3998 keer gelezen.