NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Eerste aidspatient genezen? hiv-medicatie stopt overdracht, apen vaccin gevonden.In CaliforniŽ claimen medische onderzoekers dat ze voor het eerst een aidspatiŽnt zouden hebben genezen. Uit het tweede artikel blijkt dat voor het eerst is bewezen dat de behandeling met hiv-medicijnen er kan voor zorgen dat er minder geÔnfecteerde het virus overdragen. En uit een derde onderzoek blijkt dat wetenschappers een vaccin hebben ontwikkeld dat apen beschermd tegen SIV, een virus dat lijkt op HIV. Toch mogen we nog niet te vroeg victorie kraaien want jaarlijks sterven er nog miljoenen mensen ten gevolge van aids, en bestaat er nog steeds geen echt medicijn dat iedereen kan redden.

1. In CaliforniŽ claimen medische onderzoekers dat ze voor het eerst een aidspatiŽnt zouden hebben genezen. Het gaat om de 45-jarige Timothy Ray Brown uit San Francisco, die herstelde dankzij een operatie waarbij er stamcellen werden overgezet in zijn beenmerg. De stamcellen voor transplantatie waren afkomstig van iemand die immuun is voor hiv. Ongeveer ťťn procent van de Amerikaanse blanken is immuun voor het hiv virus. Hoe dat kan, is nog een onopgeloste vraag. Onderzoekers weten dan ook niet exact welk gedeelte van de behandeling ervoor gezorgd heeft dat het virus uit het lichaam van Brown verdwenen is, maar vanaf 2012 gaan er proeven gehouden worden om daar achter te komen. Brown was besmet met hiv sinds 1995, en kreeg later aids. Volgens dokter Jay Levy, een van de ontdekkers van het hiv-virus en gerespecteerd onderzoeker, biedt deze manier van behandelen mogelijkheden om in de toekomst een effectieve manier te vinden om hiv te bestrijden.

2. Voor het eerst in de geschiedenis dat aids bestaat is bewezen dat de behandeling van hiv-medicijnen, naast de gunstige gezondheidseffecten, ook kan voorkomen dat geÔnfecteerde het virus overdragen. Amerikaanse onderzoekers stellen dat het eerder beginnen met hiv-medicatie er voor kan zorgen dat er tot 96 procent minder kans is op overdracht van hiv. Deze kennis is een belangrijke stap voor de preventie van hiv. 80% van alle infecties wordt veroorzaakt door seksueel contact. Als mensen eerder beginnen met medicijnen is de kans op overdracht van hiv kleiner. Meestal krijgen mensen met hiv pas medicijnen wanneer hun gezondheid achteruit gaat. Nu duidelijk is dat de medicatie ook overdracht kan voorkomen, is het een logische stap om om geÔnfecteerden direct na ontdekking van de infectie te behandelen, en niet te wachten tot zij ziek worden.

3. Andere wetenschappers zijn er in geslaagd een vaccin te ontwikkelen dat apen beschermd tegen SIV, een virus dat erg lijkt op HIV. De onderzoekers gaven 24 resusapen het vaccin en stelden ze vervolgens bloot aan SIV. Twaalf van de apen vertoonden zelfs een jaar nadat ze aan de infectie waren blootgesteld nog geen ziekteverschijnselen. De onderzoekers maakten voor het vaccin gebruik van een levend, maar relatief ongevaarlijk virus: RhCMV. Genen van SIV werden in dit virus gestopt en vervolgens onder de huid van de apen aangebracht. En het werkte. Zelfs na lange tijd nog. Dat is heel anders dan de bestaande vaccins waarbij SIV-genen in ongevaarlijke adenovirussen worden gestopt. RhCMV bleef SIV-antigenen produceren. De adenovirussen doen dat maar ťťn keer en verdwijnen daarna. Dankzij RhCMV blijft het immuunsysteem alert voor SIV. En als er sprake is van infectie, is het systeem direct in staat om in te grijpen. Het onderzoek toont aan dat het immuunsysteem best in staat is om HIV aan te pakken.

Hoewel deze laatste resultaten met apen hoopgevend zijn, is er enige terughoudendheid geboden. Want tot op heden is het niet duidelijk waarom van de 24 apen slechts de helft goed op de medicatie reageerde. En ook is met het onderzoek nog lang niet bewezen dat de methode onder mensen werkt. Een virus gebruiken om een ander virus te bestrijden, is namelijk riskant. Het eerste virus kan immers zomaar een probleem op zichzelf gaan vormen. Het is dan ook een grote uitdaging om een virus te vinden dat het immuunsysteem alert houdt, maar zelf geen groot gevaar vormt voor de gezondheid. Het lijkt er dan ook op dat we nog een lange weg te gaan hebben. Tot op heden is er nog geen enkel vaccin op de markt dat echt werkt. Er wordt wel al jaren hard aan gewerkt maar het is nog lang niet zo ver. Het meest veelbelovende is het vaccin dat in 2009 werd ontwikkeld waarbij de kans op HIV met 33 procent wordt terug gedrongen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Homo's met hiv: bewust seks zonder condoom door viral load.
Orale seks gevaarlijker dan sigaret voor keelkanker bij hetero en holebi.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 19 May, 2011 en 4048 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 juli 2020 - Amsterdam Pride Online + Walk
03 augustus 2020 - Queer Arts Festival
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Open brief: steun je lokale Vlaamse holebi & trans+ onderneming en horecazaak.

 

Studente Thomas More-Hogeschool Mechelen genomineerd voor Podcastprijs over haar comingout + podcast.

 

Brugge legde (2de) regenboogzebrapad aan op unieke plaats.

 

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 

James Cooke en vriend Dorian in interview over huwelijk en meer.

 


Buitenlands nieuws

Ondanks Covid 19 komen duizenden holebi's, interseks trans+ & sympathisanten op straat in Parijs + video.

 

Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.

 

Amsterdam Pride 9 dagen feest online (25/07 - 02/08), maar ook Pride Walk & demonstratie. + video.

 

Holebi's en transgenders boos op Facebook.

 

Nederland komt tegemoet aan mensen die zich geen man of vrouw voelen.

 

Opnieuw jonge homo aangevallen in het Nederlandse Enschede.

 

Montenegro gaat stap vooruit betreffende gelijke rechten holebi's.

 


Showbizz & Sport

Nederlands presentator en ex zanger Gordon herviel en schaamt zich diep.

 

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video

 

Brits acteur uit de kast via Instagram.

 

Actrice, zangeres en voormalig kindsterretje Raven Symone en vriendin gehuwd.

 

Beste videogame van 2020 bevat lesbisch hoofdpersonage.