Aantal Belgische homohuwelijken daalt, en holebi's vaak onzeker om te trouwen.
In de voorbije jaren is het aantal huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht lichtjes afgenomen. Acht jaar na de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes zijn er wel steeds meer homo's en lesbiennes die scheiden.

Homo en lesbische huwelijken:
In 2009 waren er welgeteld 1.133 homohuwelijken, het laagste cijfer ooit. In datzelfde jaar trouwden ook 999 vrouwelijke koppels. In de eerste jaren waren er amper echtscheidingen. In 2007 gingen echter al 73 homokoppels uit elkaar. In 2009 verdubbelde dat aantal tot 158. Bij vrouwenkoppels zijn de cijfers iets meer uitgesproken, de verdubbeling zette zich in 2005 (21) al in en piekte in 2009 met 213 officiŽle breuken.

In vergelijk bij heteroseksuelen:
De kans op een scheiding neemt in BelgiŽ al decennialang toe. Was dit in 1960 nog 6,7%, in 1990 was dit al iets meer dan 30% en wie in 2000 trouwde liep al een scheidingsrisico van 45%. En volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een Belg die nu in het huwelijksbootje stapt, maar liefst een kans van bijna twee op drie (64,5%) dat zijn huwelijk in de daaropvolgende vijftig jaar sneuvelt. (cijfers mei 2011).

Daling, scheiding homohuwelijk:
De holebivereniging Wel Jong Niet Hetero maakt zich geen zorgen. "Het is vooral belangrijk dat mensen van hetzelfde geslacht het recht hebben om met elkaar te trouwen," aldus woordvoerder Michiel Vanackere. "Ik denk dat het scheidingspatroon bij holebi's gelijklopend is als bij heterokoppels. Er zijn de laatste jaren heel wat homohuwelijken geweest, wat zijn effect niet mist."

Holebi's vaak nog onzeker om te trouwen:
Homo- of lesbiennekoppels zijn soms nog onzeker om te trouwen, maar er zijn er al zoveel die hen voorgingen dat ze er zeker niet gaan uitspringen. Dat zegt Marion Huibrechts uit Kappelen, die samen met Christel Verswyfelen als eerste op 6 juni 2003 gebruik maakte van de wijziging in de huwelijkswet in ons landje.

Volgens Marion Huibrechts hebben ook sterke koppels soms schrik voor het onzekere, maar is dat helemaal niet nodig. "Ze moeten niet denken dat ze eruit gaan springen, want er zijn al zoveel voorgangers. Bovendien merk ik dat de maatschappelijke aanvaarding alleen maar stijgt. Zo is bij een aantal parochies zelfs een inzegening voor de kerk mogelijk."

"We blijven herhalen dat het fijn is dat het toen kon. Toen we in 2000 ons samenlevingscontract tekenden hadden we het nooit gedacht", aldus Christel Verswyfelen. "Wat de oudere generatie betreft, zijn er nog steeds koppels die zeggen dat als het voor hen vroeger kon, hun leven er helemaal anders had uitgezien. Gelukkig zetten sommige oudere koppels nu toch de stap om te huwen." Verswyfelen benadrukt dat er anno 2011 nog steeds jongeren zijn die problemen hebben om zich te outen. Het koppel hoopt dat het draagmoederschap wettelijk mogelijk wordt. Daarnaast zou het krijgen van kinderen voor homokoppels geregulariseerd moeten worden en moeten adopties vlotter lopen

Een greep uit ons overige nieuws:
Super goed nieuws voor Belgische homo's.
Ann Wauters en vriendin bijna samen bevallen en nu moeders van twee kleintje
Laatste cd van Lady Gaga met daarop holebi-song kent mega super verkoop.
President Obama roept juni uit tot holebi en transgender maand.
Zanger Gordon hangt glitterpak aan de kapstok.
Steeds meer landen aanvaarden homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.
Amerikaanse man wil kost wat kost borstvoeding geven.
Kwart van de Amerikaanse bevolking homo, lesbisch of biseksueel!
Eindelijk goed nieuws voor Belgische lesbiennes.
Koppel voedt baby op als geslachtsloos kind.
Vlaamse schoolboeken minder clichťs aub en meer aandacht voor holebi's.
Hans Klok mag niet naakt gaan toeren van zijn producenten.
Wat is volgens de R-Kerk oorzaak kindermisbruik binnen de kerk?
Meer nieuws: Klik hier.


Bron: metrotime.be, vandaag.be, standaard.be

Dit bericht is gepost op 05 June, 2011 en 5211 keer gelezen.