NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Belgische holebi's bang om homofobie te melden, ook politicus eerder aangevallen.Ons landje is sinds gisteren in rep en roer. Reden de geweldadige homofobe aanval in Brussel. En gek genoeg meld het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding een daling in het aantal meldingen van homofobie. Maar dat zou vooral komen omdat holebi's geen aangifte durven doen.

Politicus Bruno De Lille (Groen!), kan meespreken van homofobie. Een tijdje geleden maakte hij het zelf mee op weg naar huis, met zijn vriend, na een concert in de AB. Beledigingen, trekken, duwen, zelfs zijn bril werd van zijn neus geslagen. Toch deed ook hij geen aangifte. "Ik heb toen geen klacht ingediend. Dat zou ik nu zeker wel doen. Het is niet alleen een persoonlijk verhaal, het raakt een hele groep."

Als staatssecretaris trok De Lille een campagne tegen homofobie op gang. Hij is blij dat de politie daarin meestapt. 'We moeten de daders pakken en niet straffeloos laten.' Het geweld tegen homo's wordt niet erger, stelt De Lille vast. 'Maar dat wil niet zeggen dat ik het minimaliseer. Er is in Brussel geen openlijke homo te vinden die nooit uitgescholden werd.' De Lille wil homohaat niet alleen aan jonge moslims toeschrijven. 'Het heeft meer met machocultuur dan met religie te maken. Ook bij de Oost-Europeanen vind je het. Deze keer is er sprake van een Guatemalteek.'

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding krijgt minder dossiers binnen van discriminatie vanwege seksuele geaardheid. Maar dat komt volgens Jozef De Witte van het Centrum omdat holebi's geen aangifte durven te doen. Ook hij heeft al aan den lijve ondervonden dat er wel degelijk sprake is van een heropkomst van homofobie. 'Een week geleden liep ik op dezelfde plaats, op de Anspachlaan. Mijn vriend en ik gingen arm in arm lopen. Nog geen twee minuten later was het al prijs: pédé! riepen ze. Het waren vier allochtone jongeren. Mijn vriend liet me meteen los. Als ik de getuigenis lees van Bart en Kris, besef ik dat het slechter had kunnen aflopen.'

Michiel Vanackere (21), woordvoerder van WJNH en student politieke wetenschappen zegt erg geschrokken te zijn van het nieuwe geval van homofoob geweld in onze hoofdstad. Maar echt verbazen deed het hem niet. "Er hangt een gespannen sfeer in de uitgaansbuurt. Homo's letten op welke straten ze nemen. Als er een feestje is, zul je een lange rij taxi's zien klaarstaan voor de deur. Er doet zich, misschien deels onbewust, vermijdingsgedrag voor."

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding behandelde in 2010 slechts 215 meldingen en opende daarbij 85 dossiers over discriminatie van homo's en lesbiennes. Dat is minder dan de voorbije jaren. Terwijl het totale aantal discriminatiedossiers is toegenomen. Bij de parketten werden vorig jaar slechts vier zaken van homofoob geweld ingediend. 'We gaan ervan uit dat dit het topje van de ijsberg is', zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum, 'er is een onderrapportering. Mensen durven geen melding te doen of klacht in te dienen. Uit schaamte of uit vrees in een slachtofferrol terecht te komen. Of ze denken dat het toch niets uithaalt. Wij vinden het belangrijk dat alle feiten geregistreerd worden.'

Het Centrum heeft een campagne die 'Meld-it' heet om dit aan te moedigen. 'Klacht indienen moet. En we mogen door deze incidenten niet opnieuw onzichtbaar gaan leven', zegt Michiel. België heeft wetgeving tegen discriminatie, voor het homohuwelijk, rond homoadoptie... Maar 'op straat' is hetero nog steeds de norm. 'Zodra homoseksualiteit zichtbaar wordt, ontstaat er een probleem. Stereotypen, beledigingen, pesten, agressie.' Risicogebieden van homodiscriminatie zijn sport, religie, internet, de werkvloer. 'Culturele verschillen mogen geen excuus zijn', zegt Jozef De Witte, 'dit is strafbaar en daarmee uit. Daar hebben ook mensen van andere gemeenschappen zich aan te passen. Maar we moeten ervoor opletten het fenomeen exclusief aan jonge moslims toe te schrijven. Het gaat heel breed. Je vindt homohaat ook bij katholieken en joden, en bij extreemrechts.'

Michiel Vanackere wil in dialoog treden met de allochtone gemeenschap. 'Ze moeten homoseksualiteit niet plots geweldig gaan vinden, maar het wel aanvaarden en ons respecteren.' Het Minderhedenforum, de koepel van de etnisch-culturele verenigingen, veroordeelde gisteren het incident en zegde dat minderheden met afschuw reageren als iemand in elkaar wordt geslagen vanwege zijn seksuele geaardheid. Het forum betreurde dat maatschappelijke groepen mee de negatieve gevolgen dragen van het delinquent gedrag van een kleine groep.

Naar aanleiding van de homofobe aanval in Brussel gaan er dit weekend in Antwerpen en Gent acties door tegen homofobie. In Antwerpen wordt het georganiseerd door het Roze Huis, die van 20 tot 26 juni de Antwerp Pride houden. Ter afsluiting zullen ze op zondag op de Grote Markt van Antwerpen een fluitconcert houden tegen homobashing en uit solidariteit met alle holebi's en transgenders die al slachtoffer werden van geweld. Zanger Will Ferdy sluit de Antwerp Pride af met een concert, en vlak daarvoor zal het fluitconcert protest doorgaan. Alle aanwezigen krijgen een fluitje zodat men om 16:30 mee kan protesteren.

In Gent vindt de actie één dag eerder plaats, op zaterdag. Plaats van afspraak: de Vrijdagsmarkt vanaf 14.00 uur. Eerst zullen de aanwezigen één minuut stilte te houden, daarna zullen ze luidkeels roepen I'm Proud To Be ...Gay. De organisatoren vragen om ook een roosje in roze kleur mee te brengen of op te spelden. Na de actie willen de organisatoren op de vrijdagmarkt een muzikaal feestje houden. "Door deze actie op te zetten, willen wij de aandacht erop vestigen dat het niet vijf voor twaalf is om wat te doen tegen homofobie en pesterijen maar vijf na twaalf," zo melden de Gentse organisatoren nog.

Een greep uit ons overige nieuws:
Jongeman bijna doodgeslagen en gewurgd in Brussel omdat hij homo is + actie tegen homohaat in Antw en Gent + parket laat daders vrij.
Antwerpen kleurt weer roze, met veel parties, activiteiten en ook Pink Friday Sinksenfoor.
Nederlandse lerares uit de kast, kinderen van school gehaald maar...
Overheid neemt expert in dienst die holebi's kan genezen.
Super mooi Nederlands meisje verovert wereld als transmodel + foto's en filmpje.
Britse soap krijgt meer dan honderd klachten over homo bed scène.
Nieuw lesbisch boek uit, over kinderwens en de uitvoering + trailer.
Beroemde homo televisiekok noemt homoseksualiteit onnatuurlijk, en dat is geen grap.
Beweeg uw kattenoren met uw hersenen + filmpje hoe het moet.
20-jarige homo acteur uit Glee gaat kinderboeken schrijven.
Aantal Belgische homohuwelijken daalt, en holebi's vaak onzeker om te trouwen.
Nederlandse cabaretière stiekem gehuwd met vriendin.
Meer nieuws: Klik hier


Bron: destandaard.be, nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 22 June, 2011 en 3420 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys
31 december 2019 - H.I.M New Years Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

100 procent hetero bestaat niet? of wel? drie Vlaamse seksuologen aan het woord.

 

Lesbisch en leerkracht zijn, niet altijd eenvoudig aldus Belgische radiopresentatrice.

 

Maak kennis met jongste Vlaamse transgender meisje.

 

Ouders Marieke Vervoort niet te spreken over, en kapot van foto's in New York Times

 

New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.

 

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 


Buitenlands nieuws

Solo seks, homo's doen het een beetje meer dan hetero mannen, vrouwen helft minder.

 

Nederland wil af van discriminatie van homo's en biseksuele mannen voor bloeddonatie.

 

Voor het eerst meer hetero mannen besmet met hiv-virus dan homo's.

 

Oude kerk wordt omgevormd tot holebi & transgender daklozen centra.

 

Nieuw Nederlandstalig boek: Fluwelen woede, opgroeien als homo in een hetero mannenwereld.

 

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 


Showbizz nieuws

Megan Rapinoe uitgeroepen tot sport persoon van het jaar.

 

Mannen danskoppel schreef geschiedenis in wereldwijde populaire danswedstrijd.

 

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.