Jonge homo die werd aangevallen in Brussel spreekt voor het eerst in Humo.
In de nacht van 12 op 13 juni deed er zich op de Brusselse Anspachlaan een geval van gaybashing voor: een groep jongelui van allochtone afkomst sloegen een man van 31 in mekaar die, samen met een vriend, van een feestje naar huis wandelde.

Enkele quotes van Bart B.
Bart «Een vriend die daar toevallig een pita zat te eten, was getuige van de aanval en heeft me achteraf alles verteld. Volgens hem ben ik binnen rechtgeklauterd, over een vuilnisbak gestruikeld en weer op de grond beland, maar met mijn nek op de voetsteun van een metalen kruk.»Terwijl ik daar levenloos lag te bloeden, mijn ogen wijdopen gesperd, is een groepje van drie, maximum vier mannen op me beginnen te meppen en te trappen. Het bloed sijpelde uit mijn hoofd, maar die gasten bleven maar op me intrappen.»

Bart «Over de politie kan ik absoluut niet klagen: ze steunden me enorm en raadden me zelfs aan om het hierbij niet te laten. Dat de mensen die ze oppakken meteen weer op vrije voeten komen is niet hun schuld, maar die van het parket. Ik begrijp hun frustratie.»

Bart «De islam heeft zeker geen alleenrecht op homofobie. Een Gay Pride-parade in Servië of Rusland is evenmin een lachertje. Zelfs van Vlamingen krijg ik vaak te horen: 'Je ziet het niet aan je.' Dan klinken ze haast opgelucht. Misschien is het geen rabiate homofobie, maar ik ervaar het toch als een belediging. Wat als je het wél zou zien, ben ik dan niet goed bezig misschien?»

HUMO Heeft je aanranding het racisme in je aangewakkerd?
Bart «Racisme zou ik het niet noemen, eerder verbittering. Ik ben iemand die veel reist en oprechte interesse heeft voor andere culturen. Ik heb nog in Afrika gewoond en gewerkt, en daar heb ik me volledig aangepast aan de lokale cultuur.

»Uiteraard liet ik daar aan niemand merken dat ik homo ben, dat is daar not done. Maar een kleine groep die z'n wil oplegt aan de grote massa, dat kán niet. Vooral omdat homo's hier na veel jaren nu dezelfde rechten hebben verworven als iedereen.

»Er mag voor mijn part strenger opgetreden worden tegen homofobie. Afzakken naar het centrum om homo's in mekaar te kloppen en de dag erna weer vrij rondlopen, dat is niet oké. Ik vind dat niet eens een rechts discours. De zwakkeren in de maatschappij moeten beschermd worden, of het nu vrouwen zijn die beschimpt worden of homo's die in mekaar geslagen worden.»

HUMO Holebiverenigingen waarschuwen voor toenemend racisme en islamofobie bij holebi's.
Bart «De holebiwereld is niet bepaald een broeinest van rechtse kiezers. Integendeel. Maar er heerst nu wel een zekere angst. In mekaar geslagen worden om je geaardheid is hetzelfde als in mekaar geslagen worden om je blauwe ogen of je blonde haar: je kan er niks aan doen.

»Ik begrijp dat holebi's verontwaardigd zijn als ze worden aangevallen om wie ze zijn. Dan mag de dader nog staan zwaaien met een Koran: dat maakt het nog niet oké.»

HUMO Rest alleen nog de vraag: valt er iets te doen aan homobashings?
Bart «Voorlichting? Opvoeding? Dat iedereen ook eens de wetenschappelijke uitleg hoort: wetenschappers zijn er intussen wel over uit dat homoseksualiteit geen persoonlijke keuze is. Ik kíés daar niet voor! It's natural!

»Dat mag iedereen gerust weten. Misschien krijgen we op die manier al die hardnekkige vooroordelen eruit. Het is ons al met zovéél vooroordelen gelukt: waarom niet met die over homoseksualiteit?»


Bron: Humo

Dit bericht is gepost op 05 July, 2011 en 4024 keer gelezen.