Laatste homo overlevende van nazivervolging overleden.


De van oorsprong Tsjechische Rudolf Brazda (foto links), de laatste gekende overlevende van de 'roze driehoek', is op 98-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats in Bantzenheim, in het noordoosten van Frankrijk.

Bij de oprichting van het homomonument in 2008 ter nagedachtenis van de duizenden holebi's die door de nazi's werden gedeporteerd en vaak ook vermoord, dacht men dat er geen overlevende holebi's meer waren. Toen Brazda op televisie een reportage zag over het homomonument nam hij de telefoon en meldde zich als de vermoedelijk laatste overlevende uit een gruwelijk tijdperk.

Rudolf overleed op 3 augustus in zijn slaap. Sinds juni verbleef hij in een ouderenhuis in Bantzenheim. De begrafenis gaat volgende week door en zoals in zijn testament beschreven zal hij worden gecremeerd waarna zijn as naast die van zijn levenspartner, die in 2003 overleed, worden geplaatst. In april van dit jaar werd Brazda nog gekroond tot ridder in de Legioen van Eer, de meest prestigieuze Franse onderscheiding. Brazda, die in 1960 de Franse nationaliteit kreeg, werd destijds samen met zo'n 10.000 anderen door Hitler gedeporteerd wegens hun seksuele geaardheid.

Brazda werd geboren in het 1913 in het Duitse Thuringia met Tsjechische ouders was hij de jongste van acht kinderen. Hij ontmoete zijn vriend toen hij twintig was en samen verhuisden ze naar Leipzig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zowel hij als zijn vriend gearresteerd onder paragraaf 175 wegens 'onnatuurlijk' gedrag' waarna hij zes maanden werd opgesloten in een gevangenis. Na zijn vrijlating sloot hij zich aan bij een theatergroep die een tribute bracht aan Josephine Baker. Maar in 1941 werd hij voor de tweede keer gearresteerd omwille van zijn homoseksuele geaardheid en belande hij opnieuw zes maanden in de gevangenis. In augustus 1942 werd hij naar Buchenwald gedeporteerd.

In een interview vorig jaar vertelde hij over zijn ervaringen. In het begin wist hij niet wat er gebeurde. Maar al gauw leerde hij dat er geen leven was voor holebi's onder Hitlers schrikbewind. "We kregen een roze driehoek op onze linker borst, het was het symbool voor homoseksuelen. Gek eigenlijk dat het roze was." Als een van de 650 overlevenden van het concentratiekamp in Buchenwald leerde hij al snel de kleurcodes kennen. Criminelen droegen een groene driehoek. De zwarte driehoek was voor de mensen met zogenaamd antisociaal gedrag, daar onder zaten: feministen, lesbiennes, prostituees en vrouwen die het niet eens waren met het nazi-regime die eiste dat alle vrouwen aan de haard stonden. Getuigen van Jehova kregen een purperen driehoek.

Brazda's leven werd gered door twee kamp bewakers. De eerste zorgde ervoor dat hij niet in een strafgroep terecht kwam en dat hij van een werkkamp werd overgeplaatst naar het werken in een hospitaal. De tweede zorgde ervoor dat hij in de zomer van 1945, toen de kamp oversten de gevangenen verzamelde voor een dodenmars, hij door een kamp bewaker uit de groep werd geplukt en hem in camp animal pen stopte. Daar werd hij verstopt tussen de varkens waar hij na veertiendagen door de Amerikanen werd bevrijd. Later ontmoete Brazda zijn vriend Edouard, een etnische Duitser uit het voormalige Joegoslavië. Ze woonden samen tot Edouard's dood in 2003.

Ondanks uitvoerig campagne voeren door verschillende holebi organisaties over de vervolging, marteling en moord van duizenden homo's tijdens de oorlog werden homoseksuelen niet erkend als slachtoffers van het nazi tijdperk. De West-Duitse compensatie maatregelen uit 1956 vermelden geen homo's. In 1980 erkende men ze wel maar enkele degene die de Duitse nationaliteit droegen. Daardoor vielen velen, zoals Brazda, uit de boot. In Oost-Duitsland werd paragraaf 175 in 1950 afgeschaft in West-Duitsland duurde dat tot 1969.

Een greep uit ons overige nieuws:
De laatste nieuwtjes op het vlak van Aids-Hiv...(super chip, slechts één pil en bacterie tegen hiv).
Heropening van Yanaïka's Exquisa uitgesteld.
Tweede Amerikaanse indianenstam erkent het homohuwelijk.
Ouders van zangeres Yasmine treuren om kleindochtertje.
Weldra gaat de allereerste homo en lesbi motorcross van start.
Miley Cyrus zet tatoeage voor het homohuwelijk.
Lichte straf voor Poolse homofoob die twee Nederlandse homo's in elkaar sloeg in Amsterdam.
Davy Brocatus en echtgenoot Anatoly starten nieuwe fase in hun leven.
Noors lesbisch koppel redde ruim veertig kinderen van de dood.
Actrice Heather Matarazzo en vriendin gaan trouwen.
Lady Gaga: "Dood Amy Winehouse is les voor de wereld'. Gaga was zelf ook ooit verslaafd.
Eerste zwangere man ter wereld met drie kinderen: 'Wij leven als een normaal gezin', + foto's.
Meer nieuws: Klik hier


Bron: demorgen.be en irishtimes.com

Dit bericht is gepost op 04 August, 2011 en 5969 keer gelezen.