De laatste nieuwtjes op het vlak van Aids-Hiv...(super chip, slechts ťťn pil en bacterie tegen hiv).

Dertig jaar nadat aids in kaart werd gebracht, blijft het een complexe en dodelijke ziekte die de levens van vele individuen en gemeenschappen overhoop haalt. Momenteel leven er wereldwijd zoín 33,3 miljoen mensen met hiv en aids. Hoewel sommige landen vooruitgang boeken in het terugdringen van hiv, worden dagelijks nog meer dan 7.000 mensen met hiv geÔnfecteerd, waaronder 3.000 jongeren.

De wetenschap staat niet stil. Maar we zijn nog altijd niet aan het einde van de rit. In mei van dit jaar kon je bij ons al lezen over de laatste ontwikkelingen (Eerste aidspatiŽnt genezen, hiv-medicatie stopt overdracht, apen vaccin gevonden). Vandaag gaan we verder met de laatste nieuwste ontwikkelingen.

Chip van 1 dollar spoort supersnel hiv op:
In Columbia hebben wetenschappers een kleine chip ontworpen die hiv en de geslachtsziekte syfilis kan opsporen in enkele minuten tijd. De chip kan een belangrijke doorbraak leveren in de strijd tegen aids. Vooral in Afrikaanse landen is een aidstest iets van een lange adem. Wie daar naar een ziekenhuis gaat om een bloedmonster af te nemen moet weken geduld hebben omdat de centra het bloed doorzenden naar een gespecialiseerd laboratorium. Daardoor komen vele patiŽnten die in afgelegen gebieden wonen zelden terug om de resultaten op te vragen. De chip zal hier een einde aan maken want deze kan in een kwartiertje tijd een diagnose stellen. Bovendien is de chip erg goedkoop, slechts 1 dollar (70 eurocent). Uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine blijkt dat de chip 100 procent van de hiv of syfilis-gevallen feilloos opspoort. In 4 tot 6 procent van de gevallen gaf de test een vals positieve diagnose. Die cijfers zijn vergelijkbaar met de standaard laboratoriumtests in de westerse wereld. De m-Chip zoals die wordt genoemd is niet aan zijn proefstuk toe. In Europa is er al een versie goedgekeurd die prostaatkanker opspoort, en de ontwikkelaars denken aan nog meer toepassingen.

Nieuwe virusremmer Rilpivirine van Dr. P Janssen grote stap vooruit.
De laatste nieuwe aidsremmer Rilpivirine is een grote stap vooruit in de behandeling van aidspatiŽnten. Het middel werd op 20 mei van dit jaar goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Rilpivirine is het laatste geneesmiddel dat uit de geniale koker van de Belgische ondernemer Paul Janssen kwam. Het middel is een grote doorbraak omdat aidspatiŽnten dan nog maar ťťn enkele pil hoeven te slikken in plaats van zes, zeven of meer. Men verwacht dat het European Medicines Agency het middel ook snel zal goedkeuren. Daarnaast wordt er ook nog gewerkt aan een methode om het middel te injecteren, waardoor patiŽnten slechts ťťn keer per maand een behandeling moeten ondergaan. Ook zijn er, nog voor het middel officieel op de markt was, afspraken gemaakt met producenten van goedkope generische geneesmiddelen in India en Zuid-Afrika om het voor een lage prijs te kunnen aanbieden in ontwikkelingslanden. Wat een nooit eerder geziene strijd tegen aids betekent. Het middel Rilpivirine is geen geneesmiddel maar een virusremmer waardoor hivpatiŽnten langer overleven zonder ziek te worden.

Vaginale bacterie aangepast ter bescherming van hiv
In de Verenigde Staten hebben wetenschappers een goedaardige vaginale bacterie aangepast zodat deze virusdodende stoffen produceert en mogelijk kan beschermen tegen besmetting met hiv. Het grootste deel van hiv-besmettingen bij vrouwen is het gevolg van onveilige seks, waarbij het hiv-virus via de vaginawand in het bloed terecht komt. Daarbij passeert het echter een dunne film met bacteriŽn, waaronder zogeheten lactobacillen.
Onderzoekers van de Amerikaanse National Institutes of Health hebben een van deze bacteriŽn, Lactobacillus jensenii, genetisch gemodificeerd, zodat het een eiwit produceert dat dodelijk is voor het hiv-virus. Uit onderzoek met een groep resusapen die werden behandeld met een gel waar de bacterie in was verwerkt en waarbij het hiv-virus vaginaal bij de apen werd ingebracht bleek dat de bacterie het aantal hiv-besmettingen onder de aapjes met 63 procent daalde. De onderzoekers verwachten dat de verspreiding van de gemodificeerde bacterie bij mensen het besmettingsrisico nog verder zou kunnen verlagen, omdat mensenvrouwen van nature een tien keer hogere concentratie van de lactobacillen bij zich dragen in vergelijking met de apen.

Extra:
In het najaar brengt ťťn de reportage HIV+ waarin Kobe Ilsen een jaar lang mensen volgt met hiv. Het wordt een openhartige en confronterende reeks over de impact van het virus op alle aspecten van het menselijke leven.

Nuttige links:
- Alles over soa's, hiv, aids + foto's: Klik hier
- Webiste mannenseks (voor homo's) Klik hier
- Website allesoverseks (voor jongeren tussen 15 en 25 jaar) Klik hier
- Website Sensoa: (alles over seks, aids, hiv, veilig vrijen, seksueel misbruik enz) Klik hier
- Hiv en aids telefoon lijn. Voor iedereen. (holebi & hetero). Tel: 03/828 69 00 - woe en vrij van 14u tot 17u.

Eerder kon je bij ons over dit thema lezen:
Eerste aidspatiŽnt genezen? hiv-medicatie stopt overdracht, apen vaccin gevonden.
Hetero ziet er homoachtig? uit en mag daarom geen bloed geven.

Een greep uit ons overige nieuws:
Laatste homo overlevende van nazivervolging overleden.
Tweede Amerikaanse indianenstam erkent het homohuwelijk.
Coco Chanel was biseksueel en minder braaf dan gedacht.
Weldra gaat de allereerste homo en lesbi motorcross van start.
Noors lesbisch koppel redde ruim veertig kinderen van de dood.
Eerste zwangere man ter wereld met drie kinderen: 'Wij leven als een normaal gezin', + foto's.
Miley Cyrus zet tatoeage voor het homohuwelijk.
Nieuwe trend: het bleken van je anus, nu populair bij hetero's.


Bron: gva.be, knack.be, nu.nl, sensoa.be

Dit bericht is gepost op 04 August, 2011 en 4638 keer gelezen.