Opschudding, droefheid en boosheid om homo personage wissel in Vlaamse soap.


De échte fans weten het al sinds eind juni. Maar wij hielden het nog eventjes geheim. Binnen zeventien dagen zitten de fans, na de seizoensstop van de één soap Thuis terug voor de buis. En voor wie nog niet op de hoogte is zal het even schrikken worden want het populairste homo karakter uit Thuis wordt vervangen.

Braam Verreth, de acteur die Franky speelt in Thuis heeft na twee seizoenen afscheid genomen van de serie. Naar eigen zeggen wil hij zich volop op het theater gaan storten. Braam wordt vanaf 29 augustus vervangen door Jef Hoogmartens, 27. Braam Verreth zorgde in maart van dit jaar voor heel wat opschudding toen zijn personage uit de kast kwam als homo. De vrt kreeg honderden reacties waaronder ook vele negatieve. Daarnaast werd hij ook bijzonder populair bij de jongeren van de holebi gemeenschap.

Maar Braam zegt dat hij het fijn vind om verschillende dingen te doen en dat hij juist daarom acteur is geworden. "Nu ik twee jaar heb meegedraaid in Thuis, vind ik het tijd voor iets anders. Volgend seizoen ga ik vooral theatervoorstelling spelen. Daarnaast geef ik ook nog dramalessen in Sint-Niklaas. Ik kijk wel met een warm gevoel terug op mijn tijd bij Thuis', zegt Verreth. 'Het is een fijne ploeg en ik het mooie verhaallijnen mogen spelen. Denk maar aan de coming-out van Franky. De keuze om eruit te stappen was niet eenvoudig, maar het is tijd voor iets anders.'

Sinds dit nieuws eind juni bekend is geworden zijn de meningen verdeeld. Wij van holebi.info zijn als eersten eens gaan rondkijken wat de meningen van de fans zijn. Sommige fans zijn zo droevig over het verdwijnen van Braam in de gedaante van Franky dat ze een facebookgroep oprichten dit luistert naar de naam 'Wij willen Braam Verreth terug in Thuis'. Braam zal hierover best geflatteerd zijn als hij dit leest maar zijn keuze is spijtig voor de fans wel definitief.

Andere fans zijn boos over een acteurswissel zonder dat die in een plot wordt verwerkt, sommigen denken niet te kunnen wennen aan de nieuwe Franky anderen willen de nieuwe acteur wel een kans geven. Ook het feit dat de zogenaamde 'seksuele' spanningen tussen personages Franky en Bram zullen verdwijnen maakt veel fans droevig.
Ook velen vinden het spijtig dat Braam zelf met zijn personage niet langer een homo rolmodel zal zijn. Want dat was hij op korte tijd wel geworden toen zijn personage uit de kast kwam in de één soap. Het zorgde zowel voor negatieve als positieve reacties. Maar het mag gezegd worden dat Braam en zijn personage Franky maanden lang het gespreks onderwerp op vele fora en andere internetmedia was. Tenslotte zorgde de acteur en zijn personage er mee voor dat de discussie rond homoseksualiteit op televisie, in primetime, in een Vlaamse soap werd gevoerd. Maar toch zijn er ook fans die Jef een eerlijke kans willen geven en stellen dat voor je het weet, je gewoon bent aan de nieuwe Franky.

En nu het duidelijk is dat we het zonder Braam moeten doen moeten we plaatsvervangend acteur Jef Hoogmartens een kans geven en alvast kort voorstellen. Jef is 27 en afkomstig uit Genk. Hij studeerde aan de toneelacademie in het Nederlandse Maastricht. Na zijn opleiding maakte hij deel uit van het Noord Nederlands Toneel waar hij tot 2009 bleef. Daarnaast vertolkte hij onder andere een gastrol in Flikken Maastricht.

Jef vindt het alvast erg spannend. "Mijn tv-ervaring beperkte zich tot nu toe om voornamelijk te sterven in politieseries. Thuis is de eerste keer dat ik een personage speel dat de begingeneriek overleeft." Jef beseft erg goed dat de kijkers eerst wel even zullen schrikken als ze een andere Franky zien. "Het is een uitdaging om voort te bouwen op het personage dat Braam Verreth neergezet heeft, maar het moeilijkste is dat ik moet concurreren met het beeld dat mensen zich al hebben gevormd van de rol."

Hoe zal dit aflopen? zal Jef na een tijdje even populair worden als Braam? Zal Jef net als Braam met de tijd ook een voorbeeld worden voor de homo jongeren gemeenschap? Zullen er veel Braam fans afhaken? Allemaal vragen waar de tijd een antwoord op zal geven. Thuis vanaf 29 augustus terug elke dag op de buis. Mee praten over je favoriete één soap Thuis Klik hier. om naar het enige échte Vlaamse Thuis forum te gaan. In rubriek spoilers (enkel te zien na registratie) kan je alvast mee praten over de personage wissel.

Eerder kon je bij ons lezen:
Niet iedereen lijkt klaar voor homo personage in Vlaamse soap.
Vlaamse soap (Thuis) knipoogt naar homo cowboys uit Brokeback Mountain.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 11 August, 2011 en 6649 keer gelezen.