Slutwalks - vrouwen komen wereldwijd op straat, en ze zijn ook pro holebi. + foto'sSinds april van dit jaar bestaat er een nieuwe vorm van Protest tegen seksisme onder de vorm van manifestaties die doorgaan onder de naam Slutwalk (Slettenmars). Vrouwen en meisjes stellen dat ze er willen bijlopen zoals ze willen zonder dat dit een uitnodiging tot geweld of seksisme is. “Nee betekent nee” en “Wat we dragen is onze zaak”, zijn enkele van de slogans van deze acties.

De eerste Slutwalk was in Toronto Canada toen een groep vrouwen de straat op trok nadat een politieman had gezegd dat 'vrouwen' zich niet als een slet moeten verkleden, willen ze seksueel geweld voorkomen. Toen daarop enkele vrouwen de straat op kwamen was een nieuwe vorm van protest tegen seksisme geboren.

En de wereld zal het geweten hebben. De afgelopen weken waren er onder meer in Groot-Brittannië, Nederland en Scandinavische landen en de Verenigde Staten dergelijke Slutwalks. In juni ging er een in Amsterdam door die tevens de eerste Europese Slutwalk was. En vandaag ging er een in Berlijn door. En recent zelfs een in India. Leuk detail: op alle Slutwalks zijn ook mannen aanwezig waarmee ze zich uitspreken tegen geweld op vrouwen en tegen seksisme. Vermoedelijk zullen er nog verschillende landen volgen met het houden van een Slutwalk.

Volgens de organisator van de eerste Slutwalk heeft een vrouw het recht zich als een slet te kleden en moet een kort rokje geen uitnodiging zijn voor seksueel geweld. De naam Sllutwalk is er gekomen omdat slachtoffers van seksueel geweld vaak zelf de schuld krijgen. 'Had je maar niet zo'n kort rokje moeten dragen,' wordt er dan gezegd. Daarnaast protesteren deelnemers ook tegen een maatschappij waar homo's en lesbiennes niet zichtbaar mogen zijn en waar transgenders te horen krijgen dat ze tegennatuurlijk zijn.

En vorige week zorgde een Slutwalk in New Delhi, India voor heel wat opschudding toen honderden vrouwen samen kwamen voor een Slutwalk, ook hier liepen mannen mee. Ze deelnemers droegen borden met uitspraken als: 'A woman's dress is not a yes'. In het toch snel groeiend economische India komt vrouwendiscriminatie ngo steeds op grote schaal voor. Vrouwen worden in een groot deel van het land nog aanzien als minderwaardig aan de man, iets wat onder andere blijkt uit het feit dat veel ouders hun ongeboren kind laten weghalen als blijkt dat het een meisje wordt. Ook vrouwenhandel en geweld tegen vrouwen komt nog veel voor.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 13 August, 2011 en 3694 keer gelezen.