Ook Vlaamse holebi's gingen terug naar school.Op 1 september – trokken ruim 1,2 miljoen kinderen en jongeren opnieuw richting schoolbanken. Voor velen het moment om vrienden en klasgenoten van het voorbije schooljaar terug te zien, anderen gaan dan weer nieuwe uitdagingen aan. Enkele tienduizenden van deze jongeren zullen zich ook dit jaar afvragen hoe hun medeleerlingen zouden reageren op hun seksuele identiteit.

3 à 8% van de bevolking is homo, lesbisch of biseksueel. Dat betekent dat een school van 600 leerlingen gemiddeld 33 holebi-jongeren telt onder haar leerlingen, dat is meer dan 1 per klas. Bovendien kan je datzelfde rekensommetje maken voor het lerarenkorps.

Toeterniettoe, de regionale afdeling Vlaamse Ardennen van de holebi-jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero, organiseert voor het zevende jaar op rij scholenvorming, waarbij het holebi-thema in de klas wordt gebracht. ‘We hebben gemerkt dat het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in de klas een positief klimaat creëert’, legt coördinator Gregory Vandewiele uit. ‘Zo hebben verschillende leerlingen na zo’n workshop hun coming-out gedaan op school. Heel wat jongeren zijn bang voor de reacties van hun medeleerlingen, maar tijdens zo’n workshop blijken die reacties vaak anders te zijn dan verwacht, waardoor de drempel een pak lager wordt.’

De vorming van Toeterniettoe wordt meestal op maat van de vragende school samengesteld. ‘Elke workshop bestaat uit een persoonlijke getuigenis van de scholenvormer en de mogelijkheid voor de leerlingen om vragen te stellen. Wil de school het thema uitgebreider aan bod laten komen, dan werken we dat in overleg uit.’

Dit jaar wil Toeterniettoe haar scholenwerking evalueren en verder uitbreiden. Daarom richt ze een werkgroep op waar iedereen in kan participeren. ‘Het doel van de werkgroep is de inhoud van de workshop nog beter afstemmen op jongeren en het aanbod uitbreiden voor scholen. Wie zegt namelijk dat scholen enkel behoefte hebben aan vorming voor leerlingen?’, sluit Gregory af.

Toeterniettoe is de holebi-jeugdvereniging uit de Vlaamse Ardennen en regionale afdeling van de holebi-jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero. Toeterniettoe is lid van çavaria, Casa Rosa en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. De organisatie wordt sinds 2006 gesubsidieerd als jeugdwerkinitiatief door de afdeling Jeugd van de Stad Ronse.

De vereniging is er voor en door jongeren tot 26 jaar uit de Vlaamse Ardennen. Het Strategisch Plan 2011-2012 schenkt extra aandacht aan een beter verspreide werking, meer aandacht voor subgroepen in haar doelgroep (biseksuele jongeren, lesbische meisjes, allochtone holebi’s) en een algemene professionalisering van haar werking.

Meer informatie over de scholenvorming of wie interesse heeft om deel te nemen aan de werkgroep van Toeterniettoe mail naar info@toeterniettoe.be. Of bezoek de website: Klik hier

Op zoek naar ander holebi (jongeren) groepen: Klik hier en kies organisaties voor holebi's en transgenders.

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaamse schoolboeken minder clichés aub en meer aandacht voor holebi's.

Een greep uit ons overige nieuws:
Foo Fighters gaan homo-pornografische toer op voor promospot + video.
Gezocht Belgische schoolgaande holebi's, leuke prijzen te winnen.
Het schijnende verhaal van een Nederlands Marokaanse homo.
Canada heft radioban op "homofobe" Dire Straits hit op + video.
Transseksuele zoon van Cher gaat nu voor penis.
Striptekenaar Jan Kruis brengt homo parodie op Jan, Jans en de kinderen.
Brussels burgemeester wil strenger optreden tegen holebi haat, na brutale aanval op lesbiennes.
21-jarige jonge man dood homo en eet hem daarna op.
Voormalig Get Ready tieneridool is kapot na relatie met alcoholist.
Opnieuw Britse serie onder vuur: meer dan vijfhonderd klachten om homokus.
Ook in Vlaanderen is het niet vanzelfsprekend om heteroseksueel te zijn.
Lady Gaga en Katy Perry winnen MTV Awards, hulde aan Amy Winehouse + video's.
Hetero's verslaan homo's op het vlak van onveilige anale seks.
Meer nieuws: Klik hier


Bron: persbericht toeterniettoe

Dit bericht is gepost op 02 September, 2011 en 3900 keer gelezen.