Suriname is niet klaar voor homo's en lesbiennes.De Surinaamse regering heeft tegenover de Verenigde Naties verklaard dat het land er nog niet aan toe is om de rechten van homoseksuelen bij wet te beschermen. Dat staat te lezen in het mensenrechtenverslag dat door Suriname deze maand bij de VN-mensenrechtenraad in Genčve werd ingediend.

De positie van homo's in Suriname kwam recent in het nieuws door de negatieve uitspraken van Surinaams parlementslid Asabina. Hij noemde homoseksualiteit een ziekte en afwijking die met wortel en tak moeten worden uitgeroeid. Er kwamen felle reacties op zijn uitspraken van zowel de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch als vanuit de Nederlandse Tweede Kamer.

Maar volgens de Surinaamse regering zijn de sociaal-maatschappelijke verhoudingen in Suriname nog niet van dien aard om de rechten van holebi's te erkennen. De Surinaamse rapportage werd al eerder bij de VN in Zwitserland ingediend, maar teruggezonden om aan te passen. Deze week diende Suriname een definitieve versie in. De regeringsvertegenwoordigers in Paramaribo willen geen commentaar geven of deze stellingname. Zowel de minister van binnenlands Zaken, Winston Lackin, als de minister van Justitie, Martin Misiedjan weigerden op het verslag in te gaan. Ook president Desi Bouterse wilde geen vragen over dit onderwerp beantwoorden.

De VN in Genčve bevestigt dat het Surinaamse document is ontvangen, maar wil nog niet inhoudelijk reageren. Surinaamse parlementariërs laten weten dat ze niet bij de opstelling van het document zijn betrokken. Toch onderschrijven velen de stelling dat het land er inderdaad nog niet rijp voor is. Dat zou ook niet nodig zijn, zo laat een van hem anoniem weten, omdat niemand in Suriname gehinderd zou worden als hij homoseksueel is, 'dat weet ook minister Martin Misiedjan'.

Eind vorige maand kwamen Surinaamse holebi-organisaties samen tijdens een conferentie in Parimaribo. Daar spraken ze af dat ze vanaf heden zullen gaan samenwerken. Aan de conferentie nam ook een delegatie van het Nederlandse COC (holebifederatie) deel. Volgens Tieneke Sumter van Womans Way Foundation ondervinden homo's en lesbiennes nog veel problemen in Suriname. Het begint bij de ouders, maar ook de verschillende religieuze gemeenten laten zich vaak negatief uit over holebi's. Tot op heden werkten de Surinaamse holebi-organisaties los van elkaar. Er werd ook afgesproken dat ze nu samen educatie en voorlichting gaan geven op scholen, voor ouders en buurtleiders met als doel de acceptatie van homoseksualiteit in Suriname blijvend te verbeteren, zodat homoseksualiteit niet alleen getolereerd maar ook volledig geaccepteerd wordt. Het homohuwelijk is in Suriname ondenkbaar volgens Sumter kan het misschien binnen tien jaar, omdat het in de rest van de wereld steeds gewoner wordt. "Maar we beginnen met geregistreerd partnerschap. We doen het stapje voor stapje."

Een greep uit ons overige nieuws:
De 20 leukste seksweetjes op een rijtje..
Radiopresentator Tom De Cock verzwijgt homo zijn als hij bloed geeft, ook andere homo's zwijgen soms, holebifederatie niet blij.
Lesbische relatie van actrice met fotografe volop in de belangstelling.
Nederlanders meest tolerant t.o.v holebi's van alle Europeanen, maar holebi's denken er anders over.
Steun aktie huwelijk open voor homo's en lesbiennes in gehele EU.
Vlaamse holebi's en zelfmoord - Çavaria (holebifederatie) bezorgd om hoge cijfers.
Huidskleur beďnvloedt beoordeling homo's.
Striptekenaar Jan Kruis brengt homo parodie op Jan, Jans en de kinderen.
Gezocht Belgische schoolgaande holebi's, leuke prijzen te winnen.
Cyndi Lauper opent opvanghuis voor jonge holebi's.
Ook Vlaamse holebi's gingen terug naar school.
De relatie tussen een lange ringvinger bij mannen en zin naar seks.
Google eert Freddy Mercury met doodle + filmpje.
Super rijke Belg stevent af op duurste scheiding ooit, want hij is nu met een man.
Meer nieuws: Klik hierholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 September, 2011 en 4924 keer gelezen.