Open Vld Senator wil iets doen aan homofobisch geweld in Vlaanderen.Open Vld: "Slachtoffers van homofoob geweld moeten anoniem klacht kunnen indienen". Het aantal holebi’s die officieel klacht indienen wanneer zij het slachtoffer zijn van homofoob geweld is nog steeds zeer beperkt. Zo werden er bij de politie in 2009 welgeteld 54 processen-verbaal opgesteld met de vermelding homofobie.

Er gaapt dan ook een kloof tussen het aantal officiële aangiftes voor homofoob geweld en het reële aantal feiten waarmee holebi’s worden geconfronteerd, aldus senator Nele lijnen (Open Vld). Hierdoor heeft de overheid geen duidelijk beeld over de omvang van deze misdrijven.

“Ondanks inspanningen van de overheid zijn holebi’s zeer terughoudend om een klacht in te dienen bij de politie. Uit onderzoek blijkt dat holebi’s geen melding maken van het geweld dat hen is overkomen uit schaamte, omdat ze denken dat de afhandeling bij de politie niet goed genoeg is, of omdat ze het gevoel hebben dat homovijandig gedrag nu eenmaal bij het leven hoort”, aldus Nele Lijnen. Dit is echter niet zonder gevolgen. Hierdoor heeft de politie immers onvoldoende inzicht in de problematiek rond homofoob geweld waardoor de daders moeilijker kunnen worden gevat. Bovendien voelen de slachtoffers zich in de steek gelaten door de maatschappij, aldus Lijnen: “Homovijandig gedrag hoort niet bij het leven en de maatschappij in haar geheel moet dit klaar en duidelijk stellen door de slachtoffers daadwerkelijk bij te staan en de daders te vatten.”.

Teneinde de aangiftebereidheid van deze ernstige misdrijven drastisch te verhogen wil senator Nele Lijnen dat de slachtoffers van homofoob geweld anoniem klacht kunnen indienen bij de politie. In Nederland wordt het anoniem melden van homofoob geweld in 2011 landelijk ingevoerd na succesvolle experimenteerfase in de regio's Amsterdam-Amstelland en Gelderland-Zuid, aldus senator Nele lijnen.

De politie van Amsterdam schat dat maar liefst 96 procent van de homovijandige incidenten niet wordt gemeld. Een groot probleem is dat een deel van de holebi’s zich niet heeft geuit en dus geen klacht durft indienen omdat ze officieel hetero zijn stelt Nele Lijnen: “Sommige dadergroepen blijken zich immers te specialiseren in het viseren van holebi’s om hen te beroven. De mogelijkheid om deze delicten anoniem aan te geven stellen hier paal en perk aan.”.

De aangiftedrempel in Nederland wordt verder verlaagd doordat men dergelijke misdrijven ook via het internet kan aangeven bij de politie. Hiervoor werd een aparte website bij de politie op landelijk niveau opgericht (www.hatecrimes.nl). Wat in Nederland kan moet ook bij ons kunnen aldus Lijnen.

Senator Nele Lijnen gaat hieromtrent dan ook een voorstel indienen in de senaat. Daarnaast gaat zij haar voorstel tevens via een parlementaire vraag bepleiten bij de minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom.

Onze Noorderburen zijn niet over een nacht ijs gegaan wat betreft het invoeren van de mogelijkheid om homofoob geweld anoniem te melden bij de politie. Hun proefprojecten in Amsterdam-Amstelland en Gelderland-Zuid hebben de effectiviteit van de maatregel duidelijk aangetoond en de website blijkt een succes te zijn. Het maatschappelijk draagvlak om deze bijzonder laag-bij-de-grondse vormen van geweld in te dijken is naar mijn aanvoelen bijzonder groot. Ik denk dan ook dat we snel kunnen gaan besluit Lijnen.

Senator Nele Lijnen (Open Vld)

Eerder kon je bij ons lezen:
Brussels burgemeester wil strenger optreden tegen holebi haat.
Belgie: homo in elkaar geslagen, lesbienne gepest, biseksueel uitgescholden.

Een greep uit ons overige nieuws:
Nieuw Nederlandstalig kinderboekje met holebi-thema uit.
Vlaamse holebi's en zelfmoord - Çavaria (holebifederatie) bezorgd om hoge cijfers.
True Blood actrice was eerst bang van een lesbische relatie.
Dringend gezocht Vlaamse holebi's die nog in de kast zitten.
Eerste homohuwelijk in Amerikaans leger is een feit.
Elton John met man en zoontje op vakantie in St. Tropez + foto's
Historische overwinning voor Amerikaanse homo's en lesbiennes (deel 2).
Gezocht voor medisch programma allerlei deelnemers, jong, oud, hetero, holebi...
Vlaanderen is weer een nieuwe holebi organisatie rijker.
Tweede zwangere man ter wereld is zeven maand zwanger.
Vrouw is zo bang, en walgt zo van holebi's dat ze haar huis niet meer uit durft.
De nieuwe ZiZo (holebi-zine) is weer uit, en weer vele prijzen te winnen...
Holebi's werken langer dan heteroseksuelen.
Nijntje mag seks hebben, drugs gebruiken en terroristje spelen + foto's. (niet geschikt voor kinderen)
Meer nieuws: Klik hier


Bron: e-mail aan holebi.info van Senator Nele Lijnen (Open Vld)

Dit bericht is gepost op 21 September, 2011 en 3452 keer gelezen.