Acteur Bram Van Outryve werd uitgescholden en verloor vrienden door homorol in Vlaamse telenovelle


In maart van dit jaar kregen de makers van de Eén soap Thuis tal van boze reacties omwille van een homopersonage in de reeks. En deze maand bleek nog maar eens dat niet iedereen blij is met een homo karakter in een Vlaamse soap. Dit keer ging het om een homokus in de vtm-serie David.

Acteur Bram Van Outryve, 26, momenteel bekend uit de vtm-soap 'Familie', speelde in de vtm-telenovelle 'David' de rol van homo. In weekblad Dag Allemaal zei hij "Ik wil nooit meer een homo rol spelen," zegt hij in het weekblad. Dat kwam omdat hij daarop erg veel negatieve reacties kreeg. Zelfs zijn vrienden lieten hem vallen na zijn homozoen met acteur Ides Meire. Van Outryve werd uitgescholden, nageroepen en vluchtte het nachtleven in tot hij in een dronken bui zijn auto in de vernieling reed.

Vlaanderen leerde Bram kennen als Tim, de homojongen uit de vtm-telenovelle 'David'. Een veelbesproken rol die de heteroseksuele acteur tot de dag van vandaag blijft achter volgen. Bram had destijds geen twijfels om een homorol te spelen. "Iedereen kent wel die typische vrouwelijke homo's op tv. Maar een jonge gast die op zoek ging naar zijn seksualiteit, dat hadden we nog nooit gezien in Vlaanderen. Ik vond het een boeiende rol, want volgens mij vraagt elke jongen zich op een bepaald moment af of hij al dan niet homo is. Hoewel velen hun geaardheid heel vroeg ontdekken, kan dat bij anderen velen jaren aanslepen."

Maar Bram had nooit verwacht dat zijn homorol voor zoveel opschudding zou zorgen. "Ik ben er zwaar voor afgestraft. Op straat werd ik heel vaak nageroepen. Ik probeerde het mij niet te erg aan te trekken, maar op den duur werd het me echt te veel. Elke dag opnieuw dezelfde vraag: 'Ben jij echt homo?'. Overal waar ik kwam. Ik kreeg ook de vreemdste voorstellen van mannen die iets met me wilden. Of vrouwen die kwamen vragen of ik een triootje wilde doen met hun man erbij. Rare mails kreeg ik ook geregeld. Zo was er een man van eind de vijftig die me een paar duizend euro wilde geven op één nacht met hem te slapen. Daar heb ik wijselijk niet op gereageerd. En toen was er die keer op een feestje, ik werd lastig gevallen door een man die mij begon te duwen en uit te schelden. Toen sloegen mijn stoppen door en heb ik hem kei hard geschopt, waarna mijn vrienden slaags raakten met zijn vrienden. Het was verschrikkelijk. Ik haat geweld en kon het niet verkroppen dat ik mijn zelfcontrole was verloren. Ik kon het niet meer aan en heb contact gezocht met een psycholoog. Dat heeft me erg geholpen. "

Bram verteld verder: "Die psycholoog leerde me om rustig verder te lopen wanneer ik op straat weer eens werd nageroepen 'Kijk daar is die homo uit David'. Op café was het soms zo erg dat mijn vrienden liever wilde weggaan omdat mensen mij voortdurend aankeken of hen vroegen wie nu eigenlijk mijn homovriendje was. Ik ben door die homorol zelfs vrienden verloren. Ze zeiden: 'Sorry Bram, ik kan niet meer met je praten, want ik walg er een beetje van. Ik denk voortdurend aan die beelden waarop jij kust met een andere man.' Blijkbaar blijft voor veel mensen de grens tussen televisie en werkelijkheid heel vaag. In die periode raakte het ook uit met mijn vriendin. Dan zag je hen denken: 'Het is gedaan met zijn lief, dus hij zal toch voor de mannen zijn'. Daardoor wilde ik nog meer bewijzen dat ik hetero ben. Ik heb verschillende eendaags liefjes gehad, ook voor de fun." Volgens de vrienden van Bram valt hij vooral op anorexia types. "Ja, ik val wel voor heel slanke meisjes. Maar mijn droomvrouw moet vooral kunnen dansen en zingen. Daar smelt ik helemaal van weg."

Toch dacht Bram ooit dat hij zelf homo was. Hij was toen zeventien. "Ik kwam tot de vaststelling dat ik mijn beste vriend graag zag. Ben ik nu homo? Vroeg ik me af. Maar ik voelde me niet fysiek tot hem aangetrokken, dus ik was er snel uit dat ik niet op mannen val." In 'David' moest Bram écht tongzoenen met een jongen (Ides Meire). "Ik had in het theater al eens een jongen op de mond gekust. Dat was anders, want op het podium sta je meters van je publiek. Dan kan je goed doen alsof. Maar in een close-up op tv gaat dat natuurlijk niet. Ides en ik moesten dus écht tongkussen. Ik was zo nerveus voor de eerste repetitie. Plots werd het muisstil op de set. Zelfs de schminksters stonden mee te gluren. Ik vond het niet prettig. Maar heel erg vond ik het nu ook weer niet."

In de periode dat Bram bijna dagelijks werd nageroepen op straat en zelfs vrienden verloor omwille van zijn homorol in 'David' stortte hij zich in het uitgaansleven en dronk hij ontzettend veel alcohol. Vandaag beseft hij dat het een vlucht was en dat hij ondertussen verlangd naar huisje, beestje, tuin met vrouw en kinderen. "Ik heb een ferme kater overgehouden aan al dat uitgaan. Eind vorig jaar heb ik een zwaar auto-ongeluk gehad en ik had gedronken." Bram wilde op de Antwerpse ring afslaan maar door een bestelbusje, die blijkbaar zin had om te racen, raakte hij zo van zijn melk dat hij tegen 120 km tegen de vangrail vloog en met zijn auto overkop ging. De chauffeur van de bestelwagen reed door. Als bij wonder hield hij er enkel blauwe plekken aan over. Omdat Bram gedronken had kwam de verzekering niet tussen en Bram's auto was nog niet afbetaald. Hij moest zestienduizend euro zelf ophoesten voor het herstellen van de vangrail en daarnaast kreeg hij nog een hoge boete plus gerechtskosten, wat hem in totaal 30.000 euro koste. Een bedrag dat hij op heden nog altijd aan het afbetalen is.

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaamse ouders: 'mijn zoon mag geen jongen kussen'.
Vlaanderen en homo's, dé outing van Franky in Thuis, en de outing van Timo Descamps & Sven Pichal.
Niet iedereen lijkt klaar voor homo personage in Vlaamse één soap Thuis.

Een greep uit ons overige nieuws:
Nieuw Nederlandstalig kinderboekje met holebi-thema uit.
Nicky Vankets en vriend gaan trouwen, en willen designer tweeling.
Eerste homohuwelijk in Amerikaans leger is een feit.
Vlaanderen is weer een nieuwe holebi organisatie rijker.
Historische overwinning voor Amerikaanse homo's en lesbiennes (deel 2).
Dringend gezocht Vlaamse holebi's die nog in de kast zitten.
Holebi's werken langer dan heteroseksuelen.
Open Vld Senator wil iets doen aan homofobisch geweld in Vlaanderen.
Tweede zwangere man ter wereld is zeven maand zwanger.
Vlaamse holebi's en zelfmoord - Çavaria (holebifederatie) bezorgd om hoge cijfers.
Elton John met man en zoontje op vakantie in St. Tropez + foto's
Belgische homo dient klacht in wegens opzettelijke hiv-besmetting.
Suriname is niet klaar voor homo's en lesbiennes.
Meer nieuws: Klik hier


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 24 September, 2011 en 9954 keer gelezen.