Nieuw vaccin mogelijk heilige graal die van hiv lichte infectie kan maken.

Spaanse wetenschappers stellen dat een vaccin om HIV te bestrijden mogelijk de heilige graal is. De onderzoekers uit Madrid claimen een vaccin te hebben ontwikkeld waarmee hiv in de toekomst niet meer dan een lichte infectie kan worden. Een Amerikaans specialist is voorzichtig optimistisch.

Het vaccin zou het immuunsysteem leren hiv te herkennen, zodat het lichaam het virus kan bestrijden. 'Het is alsof het vaccin het lichaam een foto van hiv toont, zodat het virus in de toekomst kan worden herkend', legt professor Mariano Esteban uit. 'Als het virus dan het lichaam binnendringt en zich ontwikkelt in een cel, zal het immuunsysteem het virus onschadelijk maken en de aangetaste cel vernietigen.'

Al 30 jaar is men op zoek naar een wondermiddel om hiv te stoppen. Indien het nieuwe vaccin de volgende fasen van het onderzoek doorstaat, geloven de wetenschappers dat ze een middel hebben gevonden om van hiv een virus te maken zoals herpes. In dat geval zou aids zich niet langer kunnen ontwikkelen en zal hiv ook minder besmettelijk worden.

De Amerikaanse specialist Dr. Joseph Rahimian reageert voorzichtig positief tegenover Fox News. 'Veel mensen hebben er behoefte aan, dus het zou geweldig zijn als dit onderzoekt de verwachtingen inlost.' Volgens Rahimian is er echter nog veel onderzoek nodig om het vaccin te testen. 'De onderzoekers hebben een erg kleine populatie gebruikt en volgde die slechts gedurende één jaar. Een vaccin dat ieder jaar moet worden hernieuwd, is natuurlijk minder indrukwekkend dan een vaccin dat immuniteit op lange termijn biedt.'

Momenteel leven er wereldwijd zo’n 33,3 miljoen mensen met hiv en aids. Hoewel sommige landen vooruitgang boeken in het terugdringen van hiv, worden dagelijks nog meer dan 7.000 mensen met hiv geïnfecteerd, waaronder 3.000 jongeren.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 September, 2011 en 3299 keer gelezen.