De Belgische Holebi Pride Parade is in gevaar.


Vorig jaar trok de Belgische Holebi Pride parade ruim 45.000 deelnemers. Maar als er niet dringend meer geld op tafel komt, is er volgend jaar geen Belgian Gay Pride in Brussel. Dit blijkt uit documenten die de stadskrant Brussel Deze Week inkeek.

De Inspectie van FinanciŽn stelt zich vragen bij de ongelijkheid van de bijdragen van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap en gaf een negatief advies. En dit terwijl de jaarlijkse Holebi parade de voorbije jaren een sterke groei kende. Op 14 mei van dit jaar trok de Pride ruim 45.000 deelnemers en de organisatie verwachten volgend jaar nog meer volk. Maar helaas beschikken ze niet over voldoende financiele middelen om met de voorbereidingen te beginnen.

De Belgian Pride is een organisatie van (het Vlaamse) «avaria, Arc-en-Ciel WalloniŽ en het Brusselse Regenbooghuis. Maar de bijdrage van de verschillende overheden is zeer ongelijk. Een groot gedeelte van het budget dat voor de gaypride beschikbaar gesteld wordt is afkomstig uit subsidies van de verschillende overheden. maar de bijdragen van de verschillende gewesten zijn niet gelijk en dat is ook de Inspectie van FinancieŽn opgevallen. De Vlaamse regering (50.000) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (20.000) zorgen in 2011 samen voor tweederde van de bijdragen.

Ook de Brusselse overheden deden hun duit in het zakje: de Brusselse regering met 26.500 euro, de stad Brussel met 13.000 euro en logistieke steun.Het is Franstalig BelgiŽ dat zich als de gierige nonkel opstelt.Het Waalse gewest en de Franse Gemeenschapscommissie dragen samen maar 9.000 euro bij, de Franse Gemeenschap maar 4.000 en dan nog onder voorbehoud.

Net de ongelijkheid van de bijdragen van de verschillende gewesten zorgde ervoor de Inspectie van FinancieŽn, die de Vlaamse regering adviseert,al twee jaar na elkaar een negatief advies afleverde. Ze stelt zich onder andere vragen bij de hoogte van de bijdrage van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. En vooral bij de ongelijkheid van die bijdrage.

Vlaams minister van FinanciŽn Philippe Muyters (N-VA) heeft twee jaar na elkaar de bijdrage van de Vlaamse regering tegen het advies van de inspectie in goedgekeurd, maar dreigt ermee dat volgend jaar niet langer doen. Daarmee staat de Vlaamse bijdrage voor de Gay Pride op de helling. Tenzij natuurlijk de Franse gemeenschap een vergelijkbare inspanning levert.

Voorzitter van de Belgian Pride, Chille de Man nuanceert de beweringen van Brussel deze week. "Enkele jaren geleden kwam onze grootste subsidie van het Brussels Gewest, sinds twee jaar komt het leeuwenaandeel van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest.Waarom dit zo is ligt vooral historisch. Wij hebben in het verleden waarschijnlijk ook te weinig op andere deuren geklopt.

Nu heeft de Belgian Pride aan de alarmbel getrokken en we hebben alle regeringen en gewesten van dit land rond de tafel gebracht op 15 september ll. Behalve de Duitse gemeenschap ( we waren die vergeten, sorry) was iedereen daar en heeft iedereen er zich toe verbonden naar oplossingen te zoeken. Elke partner heeft daar het belang onderstreept van de Belgian Pride Ė the pride 4 every 1."

"De CoCoF en de Communautť franÁaise bereiden voorstellen voor maar we verwachten er ook van de Nationale Loterij, van de federale Minister van Gelijke kansen en van het Fonds Sociale Maribel voor de federale sociale sector. Verder richten wij ons tot de Brusselse horeca en tot privť-sponsors. "Wij vinden dat alle overheden en instanties ervoor moeten zorgen dat de Belgian Pride zich verder kan ontwikkelen en wij stellen de problematiek veel breder dan die bepaald door de binaire tegenstelling franstalig/ nederlandstalig BelgiŽ."

"Binnenkort komen alle instanties opnieuw samen voor een tweede ronde tafel. Wij vertrouwen erin dat daar oplossingen gevonden worden die okť zijn voor iedereen en wij houden u zeker op de hoogte." zo besluit Chille de Man.

Eerder kon je bij ons lezen:
Belgische holebi pride parade telde 45 000 deelnemers + foto's.

Een greep uit ons overige nieuws:
Stop pedofielen en leer kinderen de ondergoedregel + filmpje.
Paul de Leeuw in Polen: 'Jezus was biseksueel' + filmpje, en weldra met nieuwe show terug op Tv.
Weldra voor het eerst een homo koppel in Vlaamse top soap.
Nieuw vaccin mogelijk heilige graal die van hiv lichte infectie kan maken.
Nederland heeft 'problemen' met homo's en lesbiennes, Tweede Kamer debat op komst.
Wereldwijd grote toename onveilige seks onder jongeren.
Nieuw Nederlandstalig kinderboekje met holebi-thema uit.
Belgische drievoudige moordenaar en verkrachter willen na 1 jaar huwelijk gaan samen wonen in cel.
Melissa Etheridge kreeg 2450e ster op beroemde Hollywood straat.
Historische overwinning voor Amerikaanse homo's en lesbiennes (deel 2).
Nederlandse zangeres Shary-An zingt lovesong voor vriendin op eerste cd + 2 filmpjes.
Eerste biseksueel dier gevonden, diep in de zee...
Kom in 20 vragen te weten of je zoon homo is of niet.
Lady Gaga draagt tijdens concert lied op aan 14-jarige homo tiener die zelfmoord pleegde + video.
4-jarige bedreigd moeder om speelgoed anders gaat hij terug roken.
Meer nieuws: Klik hier
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 01 October, 2011 en 2952 keer gelezen.