Poolse verkiezingen grote stap vooruit voor holebi's en transgenders in homofobisch Polen.
Afgelopen weekend gingen in Polen de parlementsverkiezingen door. Met bijna tien procent eindigde voor het eerst een holebi-vriendelijke partij. Ook de overwinning van een transseksuele politica draagt bij tot de mogelijke positieve veranderingen voor holebi's en transgenders in het land.

De splinternieuwe linkse en antiklerikale Palikotbeweging (RP) behaalde in één klap ongeveer tien procent van de stemmen. En werd daarmee als nieuwkomer meteen derde. De partij, die werd opgericht door de vooruitstrevende miljonair en ex-parlementslid Janusz Palikot, (foto links), streeft naar een scheiding tussen de staat en de invloedrijke rooms-katholieke kerk. Verder willen ze het burgerlijk huwelijk openstellen voor homo's en lesbiennes en zijn ze voorstander tot het mogelijk maken van abortus.

Daarnaast is er nog Anna Grodzka, 75 (foto rechts), die de lijst aanvoerde van de partij in Krakau in het zuiden van het land. Daarmee is zij mogelijk weldra de eerste transseksuele politici die haar intrede zal doen in de Sejm, de Poolse Tweede Kamer. Grodzka zei tegen juichende aanhangers dat zij het enige transseksuele parlementslid in de wereld is. Weliswaar was het Nieuw-Zeelandse parlementslid Georgina Beyer ook transseksueel, maar zij heeft de volksvertegenwoordiging in 2007 verlaten. Als het Grodzka lukt om in de Poolse Tweede Kamer te komen zal ze zich mee inzetten en haar invloed gebruiken voor de gelijke rechten van holebi's en transgenders.

De opkomst van de beweging is een tegenvaller voor de behoudende conservatieve Recht en Rechtvaardigheid partij van Jaroslaw Kaczynski, die tevergeefs de regerende coalitie van Donald Tusk van de winst probeerde af te houden. De politicus, onder wiens regime holebi's het flink te verduren hadden (gaf zijn nederlaag toe: "Kennelijk zijn de meeste kiezers tevreden met de huidige gang van zaken in Polen."

Jaroslaw is de tweelingbroer van Lech Kaczysnki die als president op 10 april 2010 verongelukte in een vliegtuigcrash. Lech en Jaroslaw voerden jarenlang een schrikbewind tegen holebi's en transgenders. Lech was jarenlang burgemeester van Warschau en verbood daar jaarlijks de Gay Pride. De overwinning van de pro holebi en transgender beweging van Palikot is een grote overwinning voor alle homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het overwegend homofobe Polen.

De uiteindelijke verkiezingen werden gewonnen door zittend premier Tusk. Zijn rechts-liberale Burger Platform kreeg 37,5 procent van de stemmen. De grootste oppositiepartij, de rechtsnationalisten onder leiding van Kaczinsky, haalde 30 procent. Op derde eindigde dan de pro holebi en transgender partij. De Boerenpartij, coalitiepartner van de PO in de uittredende regering, behaalde 9,51 procent en de Sociaal-Democratische Partij 8,24.

Een greep uit ons overige nieuws:
Chaz Bono, transseksuele zoon van Cher steelt show in Dancing with the stars + filmpje.
Paul de Leeuw in Polen: 'Jezus was biseksueel' + filmpje, en weldra met nieuwe show terug op Tv.
Homofotograaf zet hetero mannen in Pin-up poses op kalender + foto's.
Stem meer voor de Belgische Homo Top 100 - Ook voor hetero's.
Vader mishandelde jaren lang zoon om hem hetero te maken.
Top 20 van 100 meest belangrijke momenten in de holebi sport geschiedenis.
Tom Lanoye schrijft Boekenweekgeschenk.
Lesbisch koppel brengt homo koffie op de markt.
Zuid-Afrikaanse politie zoekt seriemoordenaar of homofobe moordenaarsgroep van homo's.
Nieuw vaccin mogelijk heilige graal die van hiv lichte infectie kan maken.
Goed nieuws voor Belgische homo & lesbische ouders.
Tiener van school gestuurd na zelfmoord 14-jarige homo.
West-Vlaamse holebi's stellen zich burgerlijke partij na aanval op homo in Oostende.
Eerste biseksueel dier gevonden, diep in de zee...
Meer nieuws: Klik hierholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 10 October, 2011 en 3431 keer gelezen.