Ook in de dierenwereld komen travestieten voor.
Dat homo of lesbisch zijn bij dieren voorkomt is al langer geweten. Maar dat er ook travestieten in de dierenwereld bestaan, dat weet men nog niet zo lang.

Waarom vermommen mannen zich soms als vrouwen? Bij dieren kan zoiets alleen op grote schaal gebeuren als dat goed is voor de voortplanting. Voor bruine kiekendieven lijkt het voordeel van travestie ‘m te zitten in het dempen van agressie.

Heren die zich voordoen als dames, het komt op allerlei plaatsen in het dierenrijk voor. Meestal is dat maar tijdelijk. Dan gaat het om mannetjes die nog te jong zijn om succes te hebben in de strijd om de vrouwen. Als je niet kunt winnen, is het ook niet handig om agressie uit te lokken van stoere kerels, dus het nut van dit fenomeen ligt voor de hand. En wie weet kun je dan in een onbewaakt ogenblik toch even een vluggertje maken.

Maar er zijn ook diersoorten waarbij travestieten blijvertjes zijn. Zo is er de Amerikaanse mestkever waarbij er drie soorten mannentjes voorkomen. Een van die types lijkt net een vrouwtje en gedraagd zich ook zo. Tot de grote, bazige mannen even niet opletten, natuurlijk. Zo krijgt hij nageslacht zonder energie in gevechten te hoeven steken. Deze tactiek is zo succesvol, dat er een stabiel evenwicht is ontstaan tussen de drie mannentypen. Tot welk type een keverbaby uitgroeit, is genetisch vastgelegd.

Ook onder Kemphanen komt dit voor. Men dacht altijd dat er twee typen mannetjes waren maar na onderzoek bleek er ook een derde te bestaat. Deze exemplaren lijken zo veel op de vrouwtjes, dat ze ondanks tientallen jaren intensief onderzoek nooit waren opgevallen. De gevleugelde travestieten gaan dan ook zo ver in hun imitatie, dat ze zich zelfs gewillig laten dekken door de duidelijk herkenbare mannen. Maar intussen hebben deze stiekemerds wel extra grote testikels, om de zeldzame keren dat ze zelf een vrouwtje weten te dekken zo effectief mogelijk te laten zijn. Deze vrouwelijke kemphanen waren even de enige vogels op de lijst van dierentravestieten, maar na onderzoek kregen ze al gauw gezelschap van de bruine kiekendief, een roofvogel. Vier op de tien mannetjes waren travestieten.

Bij de kiekendief zijn de mannetjes te herkennen aan hun hun grijze vleugelranden en staartveren, terwijl vrouwen voornamelijk bruin zijn, met een crèmekleurige kruin en hals. Travestieten lijken als twee druppels water op vrouwen, alleen zijn ze wat kleiner en lichter. Hoewel ze paartjes vormen met vrouwtjes, is hun gedrag verder ook behoorlijk vrouwelijk. Bij een experiment met nepvogels bleek dat gewone mannetjes vooral agressief reageerden op andere gewone mannetjes, en niet op travestieten vogels. Deze vielen zelf nooit een gewoon mannetje aan, maar werden wel agressief van een ander travestiet vogel of vrouwtje. Het niet-aanvalsverdrag van de twee typen mannetjes had wel gevolgen voor de territoria: twee nesten met een gewoon mannetje lagen gemiddeld ruim 700 meter uit elkaar, terwijl travestieten gemiddeld maar 400 meter van zo’n gewone man nestelden.

Eerder kon je bij ons lezen:
Eerste biseksueel dier gevonden, diep in de zee...
Homo Zebravinken zijn even trouw dan Hetero Zebravinken.holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 13 November, 2011 en 3534 keer gelezen.