Na jaren zijn homo en lesbo weigerambtenaren eindelijk verboden in Nederland.Al sinds Nederland in 2001 als eerste land ter wereld het burgerlijk huwelijk openstelde voor homo's en lesbiennes bestaan er weigerambtenaren. Vele jaren van politieke discussies zorgden er vandaag voor dat deze eindelijk tot het verleden behoren.

In Nederland mochten tot voor kort ambtenaren van de burgerlijke stand op basis van gewetensbezwaren weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten. Op heden zijn er volgens het COC (holebifederatie) nog ruim 105 weiger ambtenaren in dienst in Nederland. De meeste weigerambtenaren hebben gewetensbezwaren uit religieuze overwegingen.

Vandaag behaalde de Nederlandse Tweede Kamer een meerderheid om de weigerambtenaar te verbieden. Daartoe werd een motie ingediend door Ineke van Gent (GroenLinks). Van de 150 Kamerleden stemden 84 voor, genoeg voor een meerderheid. De PVV (de partij van Geert Wilders) hielp de motie uiteindelijk aan een meerderheid, wat men niet had verwacht omdat de partij eerder liet weten zelf met een motie te komen.

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 15 November, 2011 en 3061 keer gelezen.