1 December WereldAidsDag, voor het eerst bemoedigende cijfers en minder hiv bij homo's in Nederland.Op 1 december is het opnieuw WereldAidsDag. De eerste WereldAidsdag ging door in 1987 en werd bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter, beide werkzaam als voorlichter bij de Wereldgezondheidsorganisatie in GenŤve, Zwitserland. Wereldaidsdag is een internationale dag ten behoeve van Aids georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie en gesteund door de Verenigde Naties.

De WereldAidsdag heeft jaarlijks een thema dit jaar is dat: Geen hiv-infecties, discriminatie en aidsdoden meer. Dat is waar Wereldaidsdag 2011 over gaat. Dat is waarvoor op 1 december in de hele wereld actie wordt gevoerd. Ook in Vlaanderen en Brussel (programma verderop). WereldAidsdag is nodig om stil te staan bij de vele slachtoffers. Om mensen bewust te maken van het nut van veilig vrijen. Om mensen te leren dat mensen met hiv of aids altijd mensen blijven en het niet verdienen om te worden gediscrimineerd of erger nog om te worden gemeden.

Voor het eerst zijn er ook bemoedigende cijfers:
Van 1997 tot 2010 is het aantal hiv-infecties wereldwijd 21 procent naar 2,67 miljoen gedaald. Dat staat in het nieuwste rapport van het hiv/aids-programma van de Verenigde Naties (UNAIDS). Bijna de helft van alle zwangere hiv-vrouwen hebben geneesmiddelen gekregen, om een overdracht van het virus naar het kind te verhinderen. In het rapport, dat UNAIDS staat verder dat het aantal nieuwe infecties bij kinderen daalde naar 390.000, ten opzichte van 550.000 in 2001. UNAIDS schat dat er wereldwijd 34 miljoen besmette en zieke patiŽnten zijn. In 2001 bedroeg het geschatte totaalaantal nog 28,6 miljoen. Ongeveer 68 procent van hen (22,9 miljoen) leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara. In die regio leeft slechts 12 procent van de wereldbevolking. Het aantal hiv-patiŽnten in West- en Midden-Europa in 2010 wordt door de organisatie op 840.000 geschat- op 30.000 nieuwe besmettingen en 9.900 aan aids gelinkte sterfgevallen. Wereldwijd stierven vorig jaar 1,8 miljoen mensen aan aids. Volgens cijfers van UNAIDS hebben therapieŽn de dood van 700.000 patiŽnten voorkomen. Bij kinderen onder 15 jaar daalde het aantal dodelijke gevallen tussen 2005 en 2010 met 20 procent.

Nederland:
Het aantal nieuwe gevallen van homo-mannen met hiv stabiliseert zich. Uit onderzoek van de hiv-monitor blijkt dat de afgelopen jaren er steeds een kleine 750 nieuwe diagnoses werden vastgesteld. Dat blijkt uit het jaarlijks Hiv Monitoring Rapport. Er zijn meer oorzaken aan te wijzen. Testmetthodes zijn sterk verbeterd en homo's laten zich vaker testen. Daardoor komen nieuwe besmettingen eerder aan het daglicht. Deze kunnen tegenwoordig goed worden behandeld, waardoor de viral load (het aantal waarneembare hiv-virussen in het lichaam) dermate daalt, dat nieuwe besmettingen minder makkelijk plaatsvinden. Toch blijven er zorgen. Aids-organsaties stellen dat juist bij jonge homo's veilig vrijen lang niet vanzelfsprekend is. Ook wijst men er op dat er nog steeds resistente virussen ontstaan. Nederland telt zo'n 14.610 patiŽnten die nu onder behandling zijn.

BelgiŽ
In eigen land gaat het niet zo goed. In 2010 werden in ons land 1.196 nieuwe hiv-diagnoses gesteld, een stijging met 5,5 procent ten opzichte van 2009. Dat meldt Sensoa op basis van het jaarrapport van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid over hiv en aids in BelgiŽ. Van de nieuwe diagnoses waarbij de nationaliteit bekend is, is slechts 43,3 procent Belg. Eťn op de drie patiŽnten is van Afrikaanse origine. 91 procent zijn mannen, in driekwart van de gevallen is de besmetting daar door homoseksueel contact veroorzaakt.

Lijstje van enkele bekende mensen die stierven aan Aids:
- Rock Hudson - 1984 - Amerikaans acteur - hij was de eerste bekende persoon die toegaf dat hij aids had.
- Liberace - 1987 - Amerikaans pianist.
- Jan Mesdagh - 1988 - Nederlands komiek en zanger.
- Keith Haring - 1990 - Amerikaans grafitti-kunstenaar.
- Frans Kellendonk - 1990 - Nederlands romanschrijver.
- Freddie Mercury - 1991 - Brits zanger van de rockband Queen.
- Anthony Perkins - 1992 - Amerikaans acteur.
- Renť Klijn - 1993 - Nederlands zanger.
- Fela Kuti - 1997 - Nigeriaans protestzanger.
- Ofra Haza - 2000 - Israelische zangeres.
- Nkosi Johnson - 2001 - Zuid-Afrikaanse jongen die een symbool werd v.d ravage die hiv-aids aanricht.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
ACHT HARDNEKKIGE MISVERSTANDEN OVER SOA'S
NIEUW VACCIN MOGELIJK HEILIGE GRAAL DIE VAN HIV EEN LICHTE INFECTIE KAN MAKEN.
WERELDWIJD GROTE TOENAME ONVEILIGE SEKS ONDER JONGEREN.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
20 JAAR GELEDEN STIERF FREDDIE MERCURY - BIO EN DOCU UIT - FILM OP KOMST EN DUETTEN MET MICHAEL JACKSON.
20 NOVEMBER WERELD TRANSGENDER GEDENKDAG + LIJST VERMOORDEN.
VOORLICHTING OVER HOLEBI'S VERPLICHT OP NEDERLANDSE SCHOLEN
OOK IN DE DIERENWERELD KOMEN TRAVESTIETEN VOOR.
ELLEN DEGENERES DOOR HILLARY CLINTON BENOEMD TOT...
ALLES WAT JE MOET WETEN OVER SEKS EN MEER.
LADY GAGA ZINGT DUET MET ELTON JOHN.
SCHEIDING TUSSEN HOMO PINGUINS IS TIJDELIJK VOLGENS ZOO.
BIJNA HELFT SCHOLIEREN (MEISJES EN JONGENS) LAST VAN SEKSUELE INTIMIDATIE.
ANDRE VAN DUIN KRIJGT EIGEN TENTOONSTELLING.
VAN ORGASMEN LEEFT MEN LANGER - DUS HOE MEER SEKS HOE BETER.
FRANS BLAD BRENGT HOMO MOHAMMED WANT LIEFDE IS STERKER DAN HAAT.
NA HOMO'S KRIJGEN OOK HETERO'S APP VOOR ONGEBONDEN SEKS RELATIES.
NIEUW: NAGELLAK VOOR ECHTE MANNEN.
EX GAY LEIDERS HEBBEN EINDELIJK HET LICHT GEZIEN.
MEER NIEUWS: KLIK HIERBron: sensoa.be, standaard.be, hln.be

Dit bericht is gepost op 24 November, 2011 en 4334 keer gelezen.