Belgische holebi's kijken uit naar samenwerking met ex-holebi meter en nieuwe minister Justitie.

Nu we eindelijk in BelgiŽ een regering hebben kijken holebi's uit naar de samenwerking met de nieuwe minister van Justitie Annemie Turtelboom die toen ze in het parlement zetelde holebimeter was binnen haar partij de Open Vld.

Cavaria (de holebifederatie) kijkt alvast uit naar de samenwerking met Turtelboom die zich in het verleden al meermaals inzette voor homo's, lesbiennes en biseksuelen. Alles wat te maken heeft met homo en lesbisch ouderschap, de strijd tegen homofobie en geweld en de wet inzake transseksualiteit valt deels onder de bevoegdheid van Justitie en dus minister Turtelboom.

De belangrijkste aanbevelingen uit het memorandum van Cavaria zijn opgenomen in het regeerakkoord. Nu komt het erop aan deze om te zetten in concreet beleid en concrete wetten.

Mieke Stessens van Cavaria: "We hebben reeds goede ervaringen met minister Turtelboom. We willen zo snel mogelijk met haar samen zitten om uit de doeken te doen wat er voor holebi's en transgenders nog moet veranderen."

In het regeerakkoord belooft de regering het holebi-ouderschap te verbeteren. Cavaria wil dat een kind dat geboren wordt in een lesbisch huwelijk, automatisch ook de meemoeder als juridische ouder krijgt. Als het kind geboren wordt bij lesbiennes die niet getrouwd zijn, moet de meemoeder het kind kunnen erkennen bij de burgerlijke stand.

Ook over de 'wet op de transseksualiteit (2007)' is een passage opgenomen in het akkoord. Mieke Stessens: "Momenteel moeten personen die hun geslacht wensen aan te passen aan hun genderidentiteit, verplicht 'steriel' zijn. Dit betekent dat de wetgever hormonen en een chirurgische ingreep oplegt. Dat is in strijd met de lichamelijke integriteit en met een aantal internationale bepalingen. De regering belooft deze wet te evalueren en aan te passen".

Ook over het dat de strijd tegen homo- en transfoob geweld is Cavaria hoopvol. Ook hierover zijn de verwachtingen tegenover minister Turtelboom en de regering hoog.

Het federaal gelijkekansenbeleid ten aanzien van holebi's en transgenders stelde tijdens de afgelopen legislatuur weinig voor. Cavaria hoopt dat minister Wathelet meer interesse aan de dag legt voor de holebi- en transgenderthematiek. Minister Onkelinx blijft bevoegd voor Volksgezondheid. Cavaria verwacht van haar een gecoŲrdineerd hiv-beleid met doelgroepgerichte actie, aangezien hiv vooral een zaak is van homomannen.

Tot slot laat Cavaria nog weten, vanuit haar genderperspectief, het te betreuren dat er slechts zes vrouwen in de regering Di Rupo 1 zitten.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 06 December, 2011 en 4480 keer gelezen.