Onderzoek - Geen glazen plafond v holebi's en minder aanvaarding door hetero's in Vlaanderen.
Een glazen plafond voor homomannen of lesbische vrouwen bestaat niet. Homomannen en lesbische vrouwen zijn zelfs vaker dan gemiddeld terug te vinden in leidinggevende functies. Dat blijkt uit een onlineonderzoek in opdracht van Vlaams minister voor Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a).

Uit het Zzzip2-onderzoek, een studie naar de levenskwaliteit van Vlaamse holebi's, in opdracht van de Vlaamse minister voor Gelijke Kansen, Pascal Smet blijkt ook dat hetero's toch redelijk negatief tegen holebi's aankijken. 12% is van mening dat er teveel aandacht aan holebi's wordt besteed. 16% vindt dat holebi's abnormaal zijn en 20% vindt dat holebi's niet zo veel drukte moetenmaken nu ze toch gelijke rechten hebben.

Verder is de helft van de hetero's van mening dat kinderen op school niet moeten leren dat homo of lesbisch zijn normaal is. Daarnaast waardeert de gemiddelde Vlaming het homo en lesbische huwelijk, adoptie door homo's en ouderschap door lesbische moeders doorgaans minder dan holebi's zelf vermoeden. Enkel lesbische moeders worden door hun eigen omgeving meer gewaardeerd, zeggen ze toch, dan twee homovaders. Enkel de ex-partner reageert op alle twee even slecht.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 6 homo's en lesbiennes kinderen heeft. Van al deze kinderen is 61 procent afkomstig uit een vroegere heteroseksuele relatie. Opmerkelijk is wel dat dit bij de jongste leeftijdsgroep, holebi's tussen 20 en 30 jaar, nog altijd het geval is voor 45 procent van de kinderen.

Wanneer het gaat om agressie tegen holebi's blijkt 1 op de 6 daar in het voorbije half jaar slachtoffer van zijn geworden vanwege hun seksuele geaardheid. De daders waren meestal jong en van West-Europese afkomst. Maar jonge daders van Noord-Afrikaanse afkomst zijn wel oververtegenwoordigd: ze zouden betrokken zijn bij een kwart van de agressies ten aanzien van holebi's. Hiermee wordt bevestigd wat occasionele berichten in de krant al deden vermoeden. Homomannen die zich erg vrouwelijk gedragen en vooral lesbische vrouwen met een mannelijk uiterlijk, worden vaker het slachtoffer van zulke agressie. Holebi's zijn ook nog altijd vatbaarder voor depressie en vooral jonge vrouwen onder hen hebben een verhoogd suïciderisico.

De enquête werd ingevuld door bijna 2400 holebi's en ruim 1000 hetero's. Beide groepen waren verder vrij goed vergelijkbaar: deelnemers waren allemaal redelijk jong, hoogopgeleid en overwegend autochtoon. Opvallend verschil tussen de twee groepen: holebi's zijn vaker dan gemiddeld terug te vinden in leidinggevende functies. Er blijkt dus niet zoiets als een glazen plafond voor homomannen of lesbische vrouwen te bestaan. Het cliché dat ‘ze allemaal kapper of artiest zijn', vervalt hiermee.Bron: destandaard.be

Dit bericht is gepost op 07 December, 2011 en 3481 keer gelezen.