Nederlandse verzekeraars willen wordt weer hetero therapie niet meer terug betalen.

Nederlandse zorgverzekeraars willen extra gaan toezien op zogeheten 'christelijke homotherapie', waarbij homo's en lesbiennes hun seksuele gevoelens moeten leren onderdrukken. Volgens de organisatie is het onaanvaardbaar dat de behandeling volledig wordt terug betaald.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet al weten dat de zogeheten christelijke homotherapie zo snel mogelijk eindigt. De wordt weer hetero therapieŽn worden momenteel geheel vergoed door de zorgverzekering, die wettelijk verplicht zijn de kosten te dragen. Different, de organisatie die het programma aanbiedt, is namelijk een erkende instelling voor zwaardere geestelijke gezondheidszorg. De hulp van Different valt daardoor onder de basiszorg.

Volgens medische organisaties is de christelijke homotherapie onaanvaardbaar en zelfs gevaarlijk. Ook de artsenorganisatie is bezorgd. "Een therapie die helpt om te onderdrukken wie je bent, kan zelfs schadelijk zijn", zegt Lode Wigersma, directeur beleid van de artsenorganisatie. "In zijn algemeenheid mag een arts geen therapie geven die niet werkt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een therapie zou werken die erop gericht is om iemands homoseksuele geaardheid te onderdrukken."

Holebi's die door afwijzing van geloofsgenoten geestelijk in de knoei komen worden door huisartsen naar Different verwezen, onderdeel van de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks. Volgens de ggz-psychologen van Different is homoseksualiteit geen geaardheid maar, zoals de organisatie het zelf noemt, een 'gerichtheid'. Daarmee zou het een behandelbare afwijking zijn. Psychologe Anouk Van Tooren, manager van de organisatie, claimt 30 procent van de homoseksuele cliŽnten van hun geaardheid af te helpen. Volgens Van Tooren is er bij homo's vaak iets misgegaan. "Wij zien veel mensen die verwond en beschadigd zijn in hun jeugd. Een gebrek aan rolpatronen, een incestverleden." Als dat verleden 'geheeld' wordt, kan bij de cliŽnt 'ruimte ontstaan' om de gevoelens te veranderen, zegt ze. Van Tooren: "We willen mensen de juiste informatie geven." Wat 'de juiste informatie' betreft: een folder van Different stelt dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht in de Bijbel altijd wordt afgewezen.

De meeste Nederlandse politici bleken niet op de hoogte te zijn dat deze therapieŽn bestaan en dat ze bovendien worden terugbetaald door de zorgverzekering. Minister Shippers van Volksgezondheid wil dan ook dat hier een einde aan komt. Volgens haar is de ziektekostenverzekering bedoeld voor kosten die gemaakt worden bij de behandeling of het voorkomen van ziekte, en homoseksualiteit is volgens de minister geen ziekte. Wie de therapie wil ondergaan moet in de toekomst zelf maar voor de kosten opdraaien klinkt het.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 19 January, 2012 en 2387 keer gelezen.