Agressie tegen lesbiennes onderschat probleem.


Uit Nederlands onderzoek blijkt dat agressie en geweld tegen lesbische vrouwen en meisjes vaker voorkomt dan gedacht. De gevolgen ervan zijn vaak ingrijpend. Toch doen vrouwen minder vaak aangifte dan homomannen.

Volgens onderzoekster Hanneke Felten schamen vrouwen zich vaak voor het seksueel getinte, geweld en denken ze dat het zinloos is om aangifte te doen of bagatelliseren het. Wanneer ze dan wel aangifte doen komen ze vaak thuis van een koude kermis, omdat de politie hen vaak afraad aangifte te doen vanwege gebrek aan bewijs.

Het onderzoek richtte zich tot 24 vrouwen die 54 incidenten van anti-lesbisch geweld meldden. Deze gingen van belediging, bedreiging, openlijke geweldpleging, zware mishandeling, vernieling, stalking, poging tot doodslag, aanranding en verkrachting tot aanhoudende pesterijen en vernielingen van buurtbewoners, klasgenoten of mensen op het werk. Zoenen of andere tekenen van affectie in het openbaar blijken vaak aanleiding te geven tot geweld.

Geweld tegen lesbische vrouwen is vaak een onzichtbaar fenomeen in de media en in de officiële statistieken van politie en anti-discriminatievoorzieningen, maar wordt daarom niet minder gevoeld door de vrouwen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de gevolgen voor lesbische vrouwen die slachtoffer zijn van homofobisch geweld vaak erg ingrijpend zijn. Bij een vrouw was er sprake van blijvende invaliditeit, verder kampen enkele vrouwen met posttraumatische stressstoornis en suďcidaal gedrag. Ook voor de andere vrouwen heeft het geweld verstrekkende gevolgen. Felten: ‘De slachtoffers passen hun gedrag blijvend aan, zodat ze niet meer zichtbaar zijn als lesbische vrouw, door bijvoorbeeld in het openbaar geen affectie te tonen.’

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 22 January, 2012 en 2947 keer gelezen.