Sta eens stil bij genitale verminking van vrouwen wereldwijd.
Vrouwenbesnijdenis / genitale verminking is nog steeds een groot taboe. Er wordt niet over gepraat en het overvalt jaarlijks miljoenen kleine meisjes die niet weten wat hen overkomt. Toch is er een klein lichtpuntje die een einde kan maken aan het pijnlijke geheim dat miljoenen vrouwen met zich mee dragen, ook in Westerse landen.

Momenteel staan er 1059 handtekeningen onder een petitie die een einde wil maken aan genitale verminking in India en Pakistan.Een grote meerderheid van de vrouwen van de Dawoodi Bohra’s, een sjiitische sekte met twee miljoen aanhangers die vooral in India en Pakistan leven, ondergaan de ingreep. Zelfs de mannen van de sekte weten er nauwelijks iets over.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is genitale verminking of vrouwenbesnijdenis geen exclusief islamitische praktijk: ook christelijke groeperingen doen eraan mee. De Dawoodi Bohra sekte is ook neit de enige die genitale verminking op vrouwen toepast. In veel Afrikaanse en enkele Aziatische en Midden-Oosterse landen is genitale verminking gangbaar. Naar schatting zijn 140 miljoen vrouwen besneden, en er komen jaarlijks zo'n 2 à 3 miljoen bij. Ook in Europa worden vrouwen besneden, maar cijfers zijn niet voor handen. Geschat wordt dat het om enkele duizenden vrouwen per land gaat.

Een klein lichtpuntje is dat steeds meer vrouwen af en toe voorzichtig het heft in eigen handen nemen tegen genitale verminking. Ze weigeren hun dochters te laten besnijden en/of ondertekenen een petitie. Maar voorlopig blijft het succes bescheiden tot een duizendtal vrouwen die een einde wil aan genitale verminking in India en Pakistan. 2 miljoen sektevrouwen zijn evenwel getroffen. Dat er protest stemmen opgaan hebben de vrouwen te danken aan het hoge aanzien van de sekte. Velen zijn handelaars en artsen en ook vrouwen zijn er hoog opgeleid. Werelwijd is al vaker gebleken dat opleiding en scholing van vrouwen hand in hand gaan met emancipatie.

De petitie van de vrouwen is gericht aan de 96-jarige leider Syedna Mohammad Burhanuddin, die de praktijk aan zijn sekteleden oplegt. Dat de religieuze leider de ingreep oplegt, maakt dat vele volgelingen die hem blindelings vertrouwen zich gewoonweg geen vragen stellen. "Ik heb een vertrouwen in onze leider", zegt de 38-jarige Zahabia Mohammad, een moeder van drie dochters die ook besneden zijn. "Het moet goed zijn omdat er zo de nadruk op wordt gelegd."

In eerste instantie ondertekende alleen mensen buiten de gemeenschap de petitie, maar na flink wat media aandacht begonnen veel Bohra-vrouwen er openlijk over te praten. Toch is de strijd nog lang, want de tegenstanders van genitale verminking zijn nog altijd in de minderheid, zo'n tien procent weigert nu de ingreep. Mannen weten er niets over, en het argument om (delen van) clitorissen te blijven wegsnijden blijft religieuze traditie. De voorstanders geloven dan ook rotsvast dat de besnijdenis vrouwen helpt hun seksuele verlangens in toom te houden en kuis te blijven.

Volgens sommige vrouwen wordt de ingreep tegenwoordig door artsen uitgevoerd en duurt het maar vijf minuten waarbij er maar en piepklein deeltje van de clitoris zou worden weggesneden. Maar dat is niet bepaald de ervaring van twee tegenstanders van genitale verminking. "Het gebeurde in een donkere en groezelige kamer", vertelt de veertigjarige Alefia Mustansir. "Ik was nog een kind, en een oudere vrouw vroeg me mijn broek te laten zakken. Ik moest op een houten krukje gaan zitten en toen deed ze iets dat me deed gillen van pijn."

Sakina Haider, een vriendin van Mustansir, onderging de ingreep ook. "Mijn grootmoeder vertelde me dat een arts het branderige gevoel zou verhelpen dat ik kreeg als ik me met zeep waste." Haider en Mustansir weigeren hun dochters te laten besnijden. Wat de gevolgen van die beslissing zullen zijn voor hen is nog onduidelijk. Een van de voornaamste redenen dat moeders hun dochters de pijn aandoen is omdat ze anders geen man kunnen vinden, een schande in de meeste gemeenschappen.

De Dawoodo Bohra sekte is ontstaan in Jemen, al leven de meeste aanhangers nu India en in de Pakistaanse miljoenenstad Karachi. Er leven ook leden in de VS, Europa en het Midden-Oosten. Ze vormen een hechte gemeenschap waarin buitenstaanders moeilijk doordringen. Mensen- en vrouwenrechtenorganisaties hebben zich in 2008 verenigd om genitale verminking proberen in te dijken, voorlopig met erg weinig succes. Er worden vier vormen genitale verminking erkend, zo meldt Rosadoc op haar website:

Clitoridectomie : wegsnijden van het kapje van de clitoris, met of zonder het verwijderen van delen van of de gehele clitoris

Excisie: wegsnijden van de clitoris, met gedeeltelijke of volledige verwijdering van de binnenste schaamlippen; dit is de meest gebruikelijke vorm van verminking

Infibulatie : volledig wegsnijden van de clitoris en schaamlippen, de twee stompjes van buitenste schaamlippen worden aan elkaar gehecht waarbij de vaginale opening tot een paar millimeter verkleind wordt

'Restcategorie': prikken, piercen of incisie van de clitoris en/of labia; uitrekken van de clitoris en/of labia; dichtschroeien van clitoris en omringende weefsels; wegschrapen van weefsel rond de vaginale opening (angurya cuts) of snijden in de vagina (gishiri cuts); inbrengen van bijtende substanties of kruiden in de vagina om bloedingen te veroorzaken of om de vagina te vernauwen.

Pijn is het voornaamste gevolg van deze ingreep: pijn bij de ingreep zelf, maar vaak ook in het dagelijkse leven, bij het plassen, bij het vrijen en bij het bevallen. Ook ontstaan er vaak infecties, alweer met pijn of zelfs de dood tot gevolg. Ook psychologisch zijn deze vrouwen getekend.

Extra:
- Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking organiseert GAMS-België op maandag 6 februari een gratis concert van de Guinese zangeres Sayon Bamba in het Zuiderpershuis. Aanvang om 19u30, reservatie gewenst op info@gams.be of via 09 219 43 40. Met de steun van Sensoa, ICRH, Femmes guinéennes unies en Belgique en Muso Yiriwatan.

- Via de website van Unicef kan je mee helpen een einde te maken aan genitale verminking van vrouwen wereldwijd. De actie gaat via Unicef want het begint bij (onze) kinderen. Info: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 31 January, 2012 en 4538 keer gelezen.