Milquet wil geen Belg holebi politie op pride en is tegen homofobe app.

Minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) wil niet dat holebi politie mensen mee stappen in een Gay Pride parade. Daarnaast is ze tegen de smartphone toepassing die werd ontwikkeld om homofoob geweld te melden.

"Dat is privéjustitie", zei Milquet in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken aan Eva Brems (Groen) en Valérie Déom. Zoals je eerder bij ons kon lezen willen holebi politie mensen een aparte organisatie oprichten: Rainbow Cops, naar voorbeeld van Nederland en de UK. Eén van hun doelstellingen zou zijn om mee te stappen in de jaarlijkse Gay Pride parade, zoals dat in Nederland al het geval is. Maar Milquet wil daar niet van weten.

"De politieman in kwestie zou zijn schijn van onpartijdigheid verliezen door in uniform mee op te stappen in de Gay Pride. Bovendien zou hij in een onmogelijke positie komen als er een tegenbetoging plaatsgrijpt". Milquet gaf toe dat ze "sommige mensen" heeft uitgenodigd op haar kabinet om te discussiëren over de vraag of de homoseksuele politiemensen op de Gay Pride toch niet "iets uniformachtigs" of "een bepaald kenmerk" zouden kunnen dragen.

Verder keert Milquet zich ook tegen de smartphone-applicatie die de Brusselse organisatie Outrage heeft ontwikkeld om homofoob geweld te melden. "Men moet niet via allerlei internetsnufjes een privéjustitie invoeren. Iedereen kan op deze applicatie om het even wat melden over om het even wie. Er is geen enkele controle op. We moeten niet naar een klikmaatschappij evolueren. De aanpak van homofoob geweld is het werk van politie en gerecht, niet van privé-organisaties", zo zei ze. Milquet gaf wel toe dat de smartphone-applicatie een "bewustmakende functie bij de politiediensten en bij de algehele bevolking kan hebben" en dat punt vond ze "positief".

Verder zei Milquet nog dat er momenteel geen cijfers bestaan over homofobisch geweld. "Weliswaar stelde de politie in 2010 58 zaken vast en in het eerste trimester van 2011 al 36, maar het gaat dan om overtredingen van de antidiscriminatiewetten tegenover homo's (bv. het weigeren van verhuren van een woning of een baan), niet over geweld tegen homo's. De Nationale Gegevensbank van de politie kan het homofoob geweld momenteel nog niet registeren", zo luidde het. Brems en Déom reageerden vrij begripvol op de minister.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 07 February, 2012 en 3495 keer gelezen.