Homohuwelijk nu weer legaal en straks weer illegaal in CaliforniŽ.


In CaliforniŽ oordeelde het Hof van Beroep gisteren dat het tegen de grondwet van deze staat is om trouwrechten voor homo's en lesbiennes te verbieden, zoals bepaald in referendum Propsoition 8. Helaas wil dit niet zeggen dat homo's en lesbiennes weer kunnen trouwen want tegenstanders staan opnieuw klaar om in beroep te gaan.

Al enkele jaren voeren voor- en tegenstanders een bittere strijd om het homohuwelijk. Er zijn al verschillende uitspraken geweest. De ene keer is het homohuwelijk legaal het volgende moment illegaal.

Het begon allemaal in 2004 toen de burgemeester van San Francisco, hoewel dit in strijd was met de wet, vierduizend huwelijkslicenties uitreikte aan homo en lesbische koppels. In augustus 2004 oordeelde het Hooggerechtshof van CaliforniŽ dat de burgemeester niet de bevoegdheid had om de wet te omzeilen, en verklaarde alle tot dan toe gesloten homohuwelijken ongeldig.

In december 2004 werd een wetsvoorstel ingediend bij de wetgevende macht van CaliforniŽ die het homohuwelijk zou legaliseren. In augustus 2005 werd het voorstel met 41 stemmen vůůr en 35 tegen aangenomen. Toenmalig gouverneur Arnold Schwarzenegger sprak toen zijn veto uit waardoor de wet niet van kracht ging. Hij motiveerde de afwijzing met een referendum uit 2000 waarin een meerderheid van de stemgerechtigden het homohuwelijk afwees.

In 2008 besliste het Californische hooggerechtshof dat het homohuwelijk voortaan toch legaal was. Maar vijf maanden later besliste een meerderheid van de bevolking door middel van Proposition 8 dat het homohuwelijk illegaal was en liet men in de wet opnemen dat het huwelijk enkel kon worden voltrokken tussen een man en een vrouw. In 2010 werd in een rechtszaak deze grondwetswijziging door holebi activisten gewonnen waardoor de grondwetswijziging vernietigd moest worden. Maar dat ging opnieuw niet door omdat tegenstanders meteen in hoger beroep gingen, en wonnen, omdat de rechter in deze uitspraak zelf homo was.

De nieuwe uitspraak van gisteren maakt helaas geen einde aan de soap rond het homohuwelijk in CaliforniŽ. Want tegenstanders lieten al weten dat ze opnieuw in hoger beroep zullen gaan, waarbij het niet uitgesloten is dat een andere rechter opnieuw tot weer een andere uitspraak komt. De perikelen rond het homohuwelijk in CaliforniŽ krijgt al enkele jaren veel aandacht door het feit dat vele bekende Amerikanen zich al uitspraken tegen Proposition 8.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
70 AMERIKAANSE BURGEMEESTERS KOMEN SAMEN OP VOOR HOMOHUWELIJK IN DE VS
TWEE NIEUWE AMERIKAANSE STATEN WAAR HOLEBI'S LEGAAL MOGEN PARTNEREN.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
ZEVENDE AMERIKAANSE STAAT WAAR HOMO'S EN LESBIENNES MOGEN TROUWEN IS EEN FEIT.
MILQUET WIL GEEN BELG HOLEBI POLITIE OP PRIDE EN IS TEGEN HOMOFOBE APP.
OOK MET EEN HOLEBI KAN JE WINNEN EN SPELEN.
VN SECRETARIS BAN KI MOON KOMT OP VOOR HOLEBI'S.
JOS BRINK SPOOKT BIJ SANDRA REEMER + BEWIJS FOTO'S
16 MILJOEN HOMO'S ZIJN VERPLICHT GETROUWD MET EEN VROUW.
MILEY CYRUS KREEG HAATMAILS OMDAT ZE OPKOMT VOOR HOLEBI'S.
LESBIENNES SCHEIDEN MEER DAN HOMO'S.
MICHELLE OBAMA POMPT ELLEN DEGENERES ONDER TAFEL + FILMPJE.
DE EUROPESE HOMO AUTO VAN HET JAAR IS DE...
HOMO SAUNA IN ANTWERPEN MET O.A SVEN PICHAL + VIDEO'S

Bezoek ook eens ons Forum - mťt dating hoekje - na registratie is het gehele forum zichtbaar en toeganklijk. Kom zeker eens langst: KLIK HIER
LEES OOK:
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - ANDER NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - BUITENLANDS NIEUWS.


holebi.info

Dit bericht is gepost op 08 February, 2012 en 2789 keer gelezen.