Scholen worden verplicht les te geven over holebi's en transgenders.Al geruime tijd liep er een discussie over het al dan niet verplicht voorlichting geven over holebi's op Nederlandse scholen. Vandaag blijkt dat het nu dan toch zo ver komt en scholen verplicht worden voorlichting te geven over homoseksualiteit.

Minister Van Bijsterveldt had dat al eerder gezegd in de Tweede Kamer en het kabinet legt een voorstel daarover nu voor aan de Raad van State. De voorlichting over holebi's en transgenders zal nu worden opgenomen in de zogenoemde kerndoelen voor het basis- en voortgezet onderwijs. Het is aan de scholen zelf om daar inhoud te geven, zegt Van Bijsterveldt. Ze mogen hun eigen accenten zetten.

De minister zag eerst weinig in de verplichting, omdat ze bang was dat er steeds meer in de kerndoelen zou komen. Maar met het besluit komt ze tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer.

De school is vaak geen veilige omgeving voor holebi's’, zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘De helft van alle scholieren zegt dat je op school maar beter niet uit de kast kunt komen. Zelfmoordcijfers liggen onder holebi-jongeren tot vijf maal hoger dan onder heterojongeren. Voorlichting is dus bittere noodzaak. Terwijl bijna alle holebi-jongeren meer voorlichting over homoseksualiteit willen, krijgt tweederde van de middelbare scholieren dat nooit. Dat gaat nu eindelijk veranderen. Dat is een kroon op de jarenlange lobby van het COC, maar vooral een overwinning voor homoseksuele en transgenderjongeren’.

Het COC (Nederlandse holebi federatie) pleit al jaren voor verplichte voorlichting over homo- en transseksualiteit op elke school. Die oproep werd in december 2009 overgenomen door het parlement, toen een grote Kamermeerderheid stemde voor een motie van D66. In april 2011 besloot minister Van Bijsterveldt om deze motie niet uit te voeren. COC Nederland startte daarop een nationale internetpetitie en voerde een grootschalige publieksactie tijdens de Amsterdamse Gay Pride. Op 16 november 2011 besloot de minister om voorlichting alsnog verplicht te stellen.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
AMERIKAANSE SCHOLEN VERBIEDEN PRATEN OVER HOLEBI'S BIJ WET (Mei 2011)

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
TRANSSEKSUELEN IN VLAANDEREN HEBBEN NOOD AAN STEUN + GETUIGENISSEN.
ACTRICE FRAN DRESCHER GAAT HOLEBI'S TROUWEN + FILMPJE.
KUS WEDSTRIJD GEWONNEN DOOR HOMO KOPPEL + FILMPJE EN FOTO'S.
HET VLAAMSE STRANGELOVE HOLEBI FILMFESTIVAL KOMT ER WEER AAN.
MOGELIJK NOBELPRIJS V D VREDE VOOR WIKILEAKS SPION & OPENLIJKE HOMO SOLDAAT MANNING.
ACTEUR MATT BOMER KOMT UIT DE KAST EN STELT METEEN PARTNER EN DRIE ZOONTJES VOOR.
NA EERSTE AMERIKAAN EN EGYPTENAAR, NU EERSTE BRITSE MAN DIE BABY KRIJGT.
ROSIE O'DONNELL EN VRIENDIN PLANNEN HUWELIJK EN BABY.
ONDERZOEK VALSE FACEBOOK PROFIELEN VAAK BISEKSUEEL.
NA GOLDEN GLOBE NU OOK BAFTA AWARD VOOR ACTEUR UIT HOLEBI FILM.
BELANGRIJKE UITSPRAAK VAN EUROPEES HOF VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS INZAKE HOLEBI'S
ELTON JOHN EN MAN BANG VOOR DUBBEL STIGMA BIJ ZOONTJE ZACHARY.

LEES OOK:
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - ANDER NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - BUITENLANDS NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - SHOWBIZZ NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - BINNENLANDS NIEUWS.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 17 February, 2012 en 3444 keer gelezen.