Bonobo's apen bar (holebi) seksueel gedrag van tienermeisjes na.Sommige tienermeisjes experimenteren met (homo) seksueel gedrag in bars en discotheken (barseksueel) om aandacht te trekken van jongens en/of gratis drankjes te scoren. Dat is een gekend fenomeen. Maar niet één dat zich slechts beperkt tot de menselijke soort. Ook mannelijke bonobo's doen iets gelijkaardigs. Om aandacht te trekken van de dominante vrouwtjes.

Onderzoekster Zanna Clay bestudeert al vijf jaar de vocalisaties (of 'roepen') van de bonobo's. De apensoort staat bekend als promiscue: ze hebben vaak seks, en niet alleen met het andere geslacht. Bij seksuele betrekkingen met hetzelfde geslacht viel het op dat de vrouwtjes veel meer lawaai maken als er een alfavrouwtje in de buurt was. Vooral vrouwtjes met een lage status maakten meer lawaai wanneer ze 'bezig' waren met een hoog geplaatst vrouwtje in de buurt. Na onderzoek bleek het geen toeval te zijn, de lesbische bonobo's waren zich bewust van hun publiek, de luide vocalisatie is opzettelijk.

Waarom ze meer lawaai maken? Om aandacht te trekken, net zoals tienermeisjes dat doen. Die aandacht heeft één doel: hun sociale status vergroten. "De vrouwelijke bonobo's gebruiken vocalisaties enkel om seksueel contact met een belangrijk groepslid kenbaar te maken", legt dr Clay uit aan BBC. Voor een vrouwtje met lage status betekent een sociaal-seksuele band met een dominant groepslid dat ze belangrijker kunnen worden, en klimmen op de sociale ladder. Maar alleen als de alfavrouwtjes ervan weet: dus roepen ze om het duidelijk te maken.

Bonobo's leven niet in een door mannen gedomineerde groep, wat de sterke relatie tussen de vrouwtjes verklaard. "Seksuele interacties bij de bonobo's zijn een machtig middel voor de vrouwtjes, om sociale relaties te ontwikkelen en te handhaven. Relaties die de plaats van het bonobovrouwtje in de samenleving bepalen." Seks neemt inderdaad een speciale plaats in bij de bonobo's. Naast het leggen en versterken van sociale relaties, wordt seks er ook gebruikt als antistressmiddel, wedstrijd, om ruzies op te lossen en slachtoffers te troosten, zo somt dr Clay op. Bovendien doen niet alleen vrouwelijke bonobo's aan homoseksuele contacten. Ook de mannetjes stellen het gedrag: ze maken genitaal contact met hun grootste rivalen om spanning weg te nemen.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
STEEDS MEER TIENERMEISJES HEBBEN LESBISCHE SEKS (december 2011)
EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
TOP VIJF VAN DINGEN DIE WE GEHEIM HOUDEN.
LANCERING WIKIQUEER DE ONLINE HOLEBI ENCYCLOPEDIE
ONDERZOEK VALSE FACEBOOK PROFIELEN VAAK BISEKSUEEL.
LESBISCHE BROKEBACK MOUNTAIN OP HET INTERNET + FILMPJE.
9 SOORTEN HOLEBI THEE OP DE MARKT GEBRACHT.
BRITSE 5-JARIGE IS JONGSTE TRANSSEKSUEEL.
NA EERSTE AMERIKAAN EN EGYPTENAAR, NU EERSTE BRITSE MAN DIE BABY KRIJGT.

LEES OOK:
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT 2011 - ANDER NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT 2011 - BUITENLANDS NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT 2011 - SHOWBIZZ NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT 2011 - BINNENLANDS NIEUWS.Bron: demorgen.be

Dit bericht is gepost op 02 March, 2012 en 4437 keer gelezen.