Presentators Sam De Bruyn, Nathalie Delporte, Sven Pichal, Jani Kazaltzis en Alexandra Potvin over holebi geweld in Vlaanderen.


StuBru presentator Sam De Bruyn, 25, is net als vele anderen ook aangedaan door het stijgende geweld tegen homo's in ons landje. Ook omdat hij zelf al in de klappen heeft gedeeld. Sam werd ooit door vijf mannen aangevallen. Een kopstoot, een paar slagen, een trap in zijn nier, er zat geen rem meer op de daders, en dat allemaal omdat hij homo is. Toch heeft Sam geen aangifte gedaan. Na een eerder negatief contact met de politie wilde hij naar eigen zeggen zichzelf niet opnieuw laten vernederen. Sam durfde na de feiten niet meer buiten komen. Ondertussen is hij naar Gent verhuisd en woont hij samen met zijn vriend. "Maar liefde tonen in het openbaar dat doe ik niet meer. In Antwerpen deed ik dat wel, en dat is me dus slecht bekomen. Het is wel spijtig dat ik mijn houding zo heb moeten aanpassen, maar ik heb het niet in me om op de barricaden te gaan staan. Ik heb altijd het gevoel gehad dat mijn generatie flexibeler met homoseksualiteit omging en dat we aanvaard werden, maar het omgekeerde is waar". Al is Sam wel van mening dat ook holebi's water bij de wijn moeten doen. "Als je als man in tijgerlegging door een stad als Brussel loopt, waar zoveel verschillende culturen samenwonen vraag je er een beetje om. Ik loop ook niet in een roze outfit rond".

Ook Radio 1 presentator Sven Pichal weet waar over hij praat. "De laatste twee jaar ben ik drie of vier keer uitgescholden. Twee jongens, een allochtoon en een autochtoon bleven maar homo, homo fluisteren, tot ik van de tram stapte. Een andere keer werd er vuile homo geroepen vanuit een voorbij scheurende auto in het centrum van Antwerpen. Eén keer gooide iemand zelfs een bommetje naar mijn man en mij. Misschien is dit het voel dat vrouwen hebben als ze kort gerokt door Brussel lopen. Vlaanderen denkt onterecht dat de strijd geleverd is. Jullie hebben toch wat jullie willen? Jullie kunnen trouwen, jullie mogen kinderen adopteren, wat is het probleem? Het probleem is dit: de overtuiging dat je holebi's zomaar in elkaar mag slaan is nog lang niet dood".

Ook Q-Music presentatrice Nathalie Delporte verbergt op straat haar geaardheid. "Zelf ben ik nog niet met geweld geconfronteerd geweest. Maar ik ben wel voorzichtiger geworden in handje vasthouden en zo. Angst is een slechte raadgever, m aar toch b en ik waakzamer geworden. Mijn vrouw en ik hebben immers twee jonge kinderen. Dat ik over zulke dingen moet nadenken vind ik jammer, omdat ik er vroeger nooit bij stilstond. Al weiger ik wel mijn echte ik te verstoppen want dan geven we ze wat ze willen. Je hoeft elkaar niet op straat binnen te draaien, want we willen niet choqueren. maar laat ons alsjeblieft wel onszelf blijven. Er zijn veel soorten mensen".

Vlaams nieuwsanker Wim De Vilder: "Het recente geweld in Leuven heeft me aan het denken gezet. Leuven is mijn stad. Op die fuif waar twee jongens in elkaar zijn geslagen, ben ik zelf ook wel eens geweest. Het is de eerste keer dat gaybashing zo akelig dichtbij komt. Ik weet niet hoe ik zou hebben gereageerd als ik er zelf bij was geweest. Vrienden en kennissen uit Brussel hebben het er wel vaker over. Ik wist dus al dat het gebeurde. Maar nu het de grenzen van de hoofdstad heeft overschreden, weet ik dat het geen toeval meer is. Als je dan ziet hoe er in het nationaal veiligheidsplan van Milquet niets over homogeweld staat, dan moet je wel reageren".

Tv-stylist Jani Kazaltzis is tegenwoordig zelfs bang wanneer hij over straat loopt. "Verdien ik het om in elkaar te worden geslagen? gewoon omdat ik anders ben? Ik doe toch niets verkeerd? We wonen allemaal in dezelfde maatschappij, met bepaalde normen en waarden. Gaybashing is er daar géén van dacht ik. Geweld is mij tot nog toe gelukkig bespaard gebleven. Dat is opmerkelijk want ik ben opgegroeid in een migrantenwijk in Limburg. Zelfs daar werd ik destijds aanvaard als homo. Waarom nu opeens niet meer? In Brussel durf ik niet meer alleen rond te lopen. En ik loop niet hand in hand met mijn partner. Maar verbergen dat ik homo ben? Dat lukt al lang niet meer (lacht), iedereen kent mij. Als ze me in elkaar willen slaan weten ze me wel te vinden. Vrienden van mij hebben het meegemaakt. Ik weet dus wat de gevolgen zijn. Fysiek, maar ook emotioneel. Die angst veeg je niet zomaar weg. Ik ben bang dat mij hetzelfde zal overkomen. Maar vluchten? Geen stap zet ik achteruit. So what als we op roze zaterdag met pluimen in ons achterste paraderen? Dat is onze carnaval. Dat is toch geen reden om te worden afgetuigd".

Presentatrice Alexandra Potvin: Gaybashing duikt tegenwoordig helaas wekelijks op. Het is 2012 maar we lijken tientallen jaren in de tijd te zijn teruggegaan. Vooral mannen zijn voorzichtiger geworden in het openbaar. Zelf ben ik gelukkig altijd gespaard gebleven, op enkele venijnige opmerkingen krijgen na. Maar klappen,nee, ik heb mijn liefde altijd al discreet gehouden, maar nu ben ik toch nog voorzichtiger geworden. Hand in hand lopen doe ik af en toe, kussen niet meer. Als mijn vrouw en ik met bevriende homokoppels de stad in trekken hou ik toch in mijn achterhoofd dat er iets kan gebeuren. Zo ver zijn we gekomen. Ik vind dat erg. Natuurlijk moet je niet overdrijven en elkaar op straat staan aflikken, al geldt dat voor alle koppels. Maar je moet wel je liefde kunnen tonen vind ik. Ook homo's. Niemand verdient het om in elkaar te worden geslagen. Tenslotte willen wij ook gewoon samen oud worden. Hoog tijd dat de politie zijn staart niet langer intrekt en dat de daders worden gestraft".

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BRUSSEL GAAT HOMOHATERS STRENGER AANPAKKEN.
OPNIEUW BELG HOMO AANGEVALLEN, DIT KEER IN KEERBERGEN.
VLAAMS PARLEMENTSLID ZAMOURI, PRATEN MET FRANSTALIGEN OVER HOMOFOBIE, MINISTER SMET ZEGT AL JA.
ONDERZOEK NAAR HOLEBI'S EN BEREIDHEID AANGIFTE HOMOFOBIE IN BELGIE DOE MEE ANONIEM KAN OOK.
ELFDE LAND WAAR HOMO'S EN LESBIENNES KUNNEN TROUWEN WELDRA EEN FEIT.
VLAAMSE HOMO'S EN BISEKSUELE JONGENS EN MANNEN, WAAR ZIJN ZE??
HOMOHUWELIJK ENGELAND: STEUN UIT ONVERWACHTE HOEK.
RICKY MARTIN EN RAPSTER NICKY MINAJ PROMOTEN MAC VIVA GLAM VOOR AIDS. (+ adressen Be en Nl)
HOE DENKEN ZE IN AUSTRALIE, GROOT BRITTANNIE EN DE VS OVER HET HOMOHUWELIJK.
HOLEBI'S MEER KANS OP VERSLAVINGEN DAN HETEROSEKSUELEN.
ACTEUR COLIN FARELL EN HOMO BROER KOMEN OP VOOR HOLEBI'S
DE NANNY VAN PRESIDENT OBAMA WAS HOMO EN TRAVESTIET EN WOONT NU IN KROTTENWIJK.Bron: weekblad Blik van 11-14 maart.

Dit bericht is gepost op 14 March, 2012 en 4687 keer gelezen.