Belgische Holebi's willen lokhomo's om homofobie te bestrijden.


De Brusselse holebiactiegroep Outrage! vindt de administratieve boetes tegen homofoob geweld in Brussel in theorie een goed idee, maar betwijfelt of dit werkbaar is. Voorman Björn Pius stelt voor politie in burger of ‘lokhomo’s’ in te zetten.

“Om als politieman te kunnen vaststellen dat iemand het slachtoffer is van homofoob geweld, moet die er zo goed als zelf bij zijn”, zegt Pius in De Standaard. “Ik heb het onderwerp al besproken met Brusselse politiediensten en ben tot de vaststelling gekomen dat het zeer moeilijk is om als slachtoffer zelf aangifte te doen van een scheldpartij. De feiten zijn onmogelijk te bewijzen, het is altijd jouw woord tegen dat van een dader. Ik kan me moeilijk inbeelden dat iemand een holebi zal uitschelden in het bijzijn van een agent in uniform. Ofwel moeten er meer politiemensen in burger op straat rondwandelen, ofwel kan er gewerkt worden met ‘lokhomo’s’ zoals in Nederland. De aanwezigheid op straat van de politie ligt nog altijd te laag. Je ziet ze wel in hun combi’s, maar daar houdt het praktisch op.”

Pius betwijfelde of slachtoffers wel aangifte kunnen doen via het GAS-systeem en of er geen heterdaad noodzakelijk is. Volgens Antony Gevaert van het persagentschap Belga kan de GAS-ambtenaar de boete ook opleggen na een klacht van een slachtoffer, als die klacht tenminste door getuigenissen of andere elementen bewezen wordt. “Dat neemt inderdaad niet weg dat het moeilijk wordt om een boete op te leggen aan een onbekende. Als de dader wel bekend is of geïdentificeerd wordt, zal hij nu wél bestraft worden. Daar zit volgens mij dus wel een verbetering in.”

Outrage! lanceerde in januari ook de smartphoneaplicatie Bashing, waarmee incidenten tegen holebi’s kunnen worden verzameld. Sinds de start zijn er ongeveer 180 incidenten gemeld. Velen daarvan dateren weliswaar van voor januari, sommigen zijn precies ‘grappen’. “De app is niet bedoeld om statistieken mee te maken, maar om het onderwerp op de kaart te zetten. De cijfers tonen toch aan dat gaybashing vaker voorkomt dan dat de politie of het Centrum voor Gelijke Kansen registreren”, aldus Pius. Website Outrage! KLIK HIER

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BRUSSEL GAAT HOMOHATERS STRENGER AANPAKKEN.
OPNIEUW BELG HOMO AANGEVALLEN, DIT KEER IN KEERBERGEN.
VLAAMS PARLEMENTSLID ZAMOURI, PRATEN MET FRANSTALIGEN OVER HOMOFOBIE, MINISTER SMET ZEGT AL JA.
ONDERZOEK NAAR HOLEBI'S EN BEREIDHEID AANGIFTE HOMOFOBIE IN BELGIE DOE MEE ANONIEM KAN OOK.
HOMOHUWELIJK ENGELAND: STEUN UIT ONVERWACHTE HOEK.
ELFDE LAND WAAR HOMO'S EN LESBIENNES KUNNEN TROUWEN WELDRA EEN FEIT.
HOE DENKEN ZE IN AUSTRALIE, GROOT BRITTANNIE EN DE VS OVER HET HOMOHUWELIJK.
RICKY MARTIN EN RAPSTER NICKY MINAJ PROMOTEN MAC VIVA GLAM VOOR AIDS. (+ adressen Be en Nl)
HOLEBI'S MEER KANS OP VERSLAVINGEN DAN HETEROSEKSUELEN.
ACTEUR DANIEL RADCLIFFE HEEFT EEN HOMO GEZICHT!
AANTAL HOMOFOBE GROEPEN STIJGT MET 60 PROCENT, WAAROM? LEES HET HIER.
VLAAMSE HOMO'S EN BISEKSUELE JONGENS EN MANNEN, WAAR ZIJN ZE??
ACTEUR COLIN FARELL EN HOMO BROER KOMEN OP VOOR HOLEBI'S
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 15 March, 2012 en 3772 keer gelezen.