Nederlandse minderjarige jongens gecastreerd omdat ze homo waren.

Binnen de Nederlandse Rooms Katholieke kerk zijn in de jaren vijftig minderjarige jongens gecastreerd. Het doel was ze van hun homoseksuele gedrag te 'verlossen'. In zeker één geval betreft het een jongen die seksueel misbruikt was door broeders in een katholiek internaat.

Verder zijn er nog aanwijzigen gevonden voor nog eens tien gevallen waarbij jongen werden gecastreerd. De Nederlandse commissie-Deetman, die in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk het kindermisbruik binnen de Kerk onderzocht, werd over de castraties schriftelijk geïnformeerd, maar vermeldde het niet in haar eindrapport. Volgens de commissie bevatte de melding “onderzoekstechnisch weinig aanknopingspunten voor verder onderzoek”. De melder zou ook gevraagd zijn te bellen met de commissie, maar hij deed dat niet. Melder Cornelius Rogge (79) zegt dat verzoek niet te hebben ontvangen. Waarom de commissie Rogge niet gebeld heeft, is onduidelijk.

De Nederlandse krant het NRC-handelsblad onderzocht de melding van Rogge, die betrekking had om de castratie van misbruikslachtoffer Henk Heithuis. Die deed in 1956 aangifte bij de politie over ontucht in het katholieke jongensinternaat in Harreveld in Gelderland. Maar na zijn melding werd hij door de politie afgeleverd in de ook door katholieke geleide psychiatrische inrichting Huize Padua in het Brabantse Boekel en gecastreerd wegens zijn homoseksuele gedrag.

Ondertussen blijkt dat de Nederlandse Tweede Kamer op korte termijn wil gaan praten over deze berichten. Dat liet zopas PvdA-Kamerlid Khadija Arib weten. Volgens haar willen de betrokken Kamerleden proberen op korte termijn een hoorzitting te houden met Wim Deetman, die een commissie leidde die seksueel misbruik binnen de kerk onderzocht. De politica hoopt samen met haar collega-parlementariërs de komende weken te houden, als dat lukt, kan mogelijk een week later een debat over de kwestie worden gehouden.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 17 March, 2012 en 3164 keer gelezen.