Belgisch Fluitconcert van holebi's tegen Homofobie wint Prijs van het Hart.


Het fluitconcert tegen homofobie dat vorige zomer plaats had op de Antwerpse Grote Markt kreeg dit weekend de Prijs van het Hart. Met deze prijs beloont de holebi- en transgenderbeweging çavaria (holebifederatie) elk jaar één initiatief dat in ons land voor deze doelgroep wordt georganiseerd.

Het fluitconcert was een initiatief van Het Roze Huis en çavaria Antwerpen samen met de interculturele vereniging Minderhedenforum. Beide organisaties riepen holebi's en hetero's, autochtonen en allochtonen op om geweld tegen holebi’s en transgenders af te wijzen. Ongeveer 6.000 mensen hielden tijdens de slotmanifestatie van Antwerp Pride op de Grote Markt van Antwerpen gedurende één minuut een fluitconcert tegen homohaat. Ze deden dat naar aanleiding van de brutale aanval op een man in Brussel die omwille van zijn homoseksuele geaardheid in elkaar werd geslagen. (In Brussel was er toen een kus manifestatie die een 300 holebi's trok).

"We zijn erg opgetogen met deze erkenning vanuit onze eigen beweging," vertelt Leonie Nelissen, voorzitter van Het Roze Huis - çavaria Antwerpen. "Met dit fluitconcert wilden we een duidelijk signaal geven. Geweld gewoon omdat je holebi of transgender bent is ontoelaatbaar! Door dit samen te doen met het Minderhedenforum geven we ook aan dat er nuance nodig is in dit debat," vult coördinator Tuur Van Hove aan, "want geweld op holebi's gebeurt niet alleen door allochtonen! En bovendien zijn er ook heel wat allochtonen die geen probleem hebben met holebi's of transgenders, om nog te zwijgen van die holebi's en transgenders die zelf een etnisch-culturele achtergrond hebben". “Wat ik sterk vond aan het fluitconcert, is dat het gekoppeld werd aan een oproep dat het veroordelen van anti-holebi/transgender haat geen excuus mag zijn voor racisme. Of met andere woorden de idee: schouder aan schouder tegen alle vormen van discriminatie en haat, laat iedereen gewoon zichzelf zijn.” besluit Naima Charkaoui van het Minderhedenforum.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
6300 HOLEBI'S PROTESTEERDEN IN ANTWERPEN EN BRUSSEL TEGEN HOMOFOBIE + FOTO'S (Juni 2011)holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 19 March, 2012 en 2339 keer gelezen.