Gentse holebi's halen slag thuis, concert 'homofobe' reggaezanger afgelast.De Gentse holebi organisatie Casa Rosa en de Belgische homogroep Outrage! hebben hun slag thuis gehaald. Het geplande concert van de Jamaicaanse reggaezanger Sizzla, dat woensdag zou plaatsvinden in de Gentse ArtCube, wordt geannuleerd.

'Door de ontstane commotie is het onmogelijk gebleken dit concert alsnog te laten doorgaan', aldus de organisatoren. 'De discussie over homofobie in het reggae genre is een moeilijke en subtiele materie. We betreuren dan ook dat er geen sereen overleg mogelijk was.' Voorts gaf de organisatie te kennen dat ze bij haar standpunt blijft. 'We distantiëren ons ondubbelzinnig van homofobe, onverdraagzame of haatdragende teksten. Toch vinden we dat het artistieke belang moet primeren en wilden we het optreden laten doorgaan. Vooral omdat de artiest de nummers al jaren geleden uit zijn repertoire heeft geschrapt.' ArtCube distantieert zich volledig van de performer, vanwege zijn 'achterliggende gedachtegoed'. 'We staan bekend om onze evenementen die de openbare orde niet verstoren. Dat geldt ook voor onaanvaardbaar sociaal gedrag. We steunen geen enkele vorm van racisme of benadeling van bepaalde groepen', klinkt het.

De Gentse holebi organisatie Casa Rosa en de homo organisatie Outrage! trokken twee weken geleden al aan de alarmbel vanwege het optreden van Sizzla. In eerste instantie zou het concert doorgaan in de Vooruit maar onder druk van het protest was men uitgeweken naar Art Cube, wat de organisator een pak geld koste. Het management had bovendien van Sizzla een setlist gevraagd en men wist zeker dat de zanger geen homofobe teksten zou zingen wat in zijn contract was vastgelegd. Maar daar wilde de protesteerders duidelijk niets van weten.

Sizzla trad afgelopen weekend op in Nederland. Ook daar ontstond fel protest afkomstig van holebi's van het COC (holebifederatie). Toch ging het optreden in Rotterdam door. De zanger had op voorhand laten weten welke nummers hij zou zingen en daar waren geen anti holebi songs bij. En volgens de Nederlandse media heeft hij ze ook niet gezongen. Bovendien zou Sizzla vlak voor hij naar Nederland trok laten weten hebben dat hij afstand doet van eerdere anti holebi teksten. Maar volgens de Gentse holebi's van Casa Rosa is Sizzla niet te vertrouwen, omdat hij volgens hen eerder een engagement had ondertekend om geen homofobe teksten meer te brengen maar dat later had geminimaliseerd.

Onder druk van holebi-organisaties werden eerder in Belgie al reggaeconcerten afgelast van Beenie Man (Couleur Café) en Bounty Killer (Petrol). Maar in de AB kon eind 2010 de homofobe rapgroep Sexion d'Assaut wel spelen. De groep had vooraf 'een constructief gesprek met enkele holebi-bewegingen en distantieerde zich nadien van zijn eigen vroegere uitlatingen', aldus de organisatie. Sizzla passeerde er in oktober 2009 'vrij geruisloos'.

Wie een ticket kocht, krijgt dat terugbetaald. Ticketkopers via Fnac kunnen zich melden in een Fnac-winkel. Ticketkopers bij Vooruit en democrazy.be zullen eerstdaags worden gecontacteerd. Zelf mailen kan naar contact@democrazy.be.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
EUROPESE BOEDDHISTISCHE UNIE OVER HOLEBI GEWELD IN BELGIE.
DOE MEE AAN DE EERSTE GROTE EUROPESE HOLEBI EN TRANS ENQUETE = ANONIEM
75-JARIGE VROUW VALT 25-JARIGE HOMO AAN - VEROORDEELD WEGENS HAATMISDAAD.
DOMINEE BETRAPT MET AARDAPPEL IN ZIJN ACHTERSTE.
ELTON JOHN EN MAN PLANNEN TWEEDE BABY, EN JOHN WERD VROEGER GEPEST.
VLAAMS PARLEMENTSLID J ROEGIERS GESPREK MET HAMID: CULTURALISERING VAN HOLEBI BASHING?
MASSA HOMOHUWELIJKEN: 200 IN CLEVELAND US EN 41 IN AUSTRALIE OP TV.
HOMO ILLUSIONIST TOEGELATEN TOT HOOGSTE MAGIC SOCIETY + VIDEO
HOLEBI GEWELD KAN NIET AANGEPAKT WORDEN ZOALS BRUSSEL HET WIL, ALDUS POLITICI.
IDENTIEKE TWEELING ZUSSEN WORDEN BROERS.
HETERO VROUW KRIJGT PRIJS VOOR BESPREEKBAAR MAKEN HOLEBI THEMA.

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: nieuwsblad.be en eigen bericht geving.

Dit bericht is gepost op 03 April, 2012 en 2516 keer gelezen.