"Eerste" holebi dode door homofoob geweld in Belgie.


In de buurt van Hoei hebben twee wandelaars zondagavond in een veld het lichamelijk overschot gevonden van de 32-jarige Ihsane Jarfi. De man was sinds 22 april vermist.

Volgens de informatie waarover de Franstalige koepel van holebi-organisaties, Arc-en-Ciel Wallonie, beschikt, is Jarfi om het leven gekomen door homofoob geweld.

"Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding zal zich burgerlijke partij stellen als het parket bevestigt dat Jarfi slachtoffer werd van een homofobe misdaad", aldus Edouard Delruelle, adjunct-directeur van het centrum.

De daders zouden intussen geïdentificeerd zijn, en twee ervan, intussen onder arrest geplaatst, zouden toegegeven hebben slagen te hebben toegediend toen ze de indruk kregen dat de homoseksuele jongen avances maakte. Dat zowel de jongen als enkele van zijn belagers van allochtone origine zijn, maakt dit tot een zeer gevoelig verhaal, dat recente spanningen tussen de islamitische en holebigemeenschap misschien opnieuw kan doen oplaaien. Ze kan echter ook toenadering bewerkstelligen, gezien het slachtoffer tot beide gemeenschappen behoorde. Çavaria (holebifederatie) hoopt alvast dat iedereen hier sereen en met het nodige respect voor geaardheden en gezindheden zal reageren. De geaardheid van de jongen was naar verluidt geen probleem voor zijn dichte familie. Zij zijn enorm geschokt door deze onthullingen, en verdienen alle steun.

"Het gaat om de eerste dode door homofoob geweld in België", zegt Vincent Bonhomme, projectcoördinator bij Arc-en-Ciel Wallonie. "We vermoeden dat de bevolking en de overheid homofobie onderschatten en vragen van de overheid een anti-discriminatieplan. Het gaat waarschijnlijk niet om de eerste homofobe moord, maar wel als de eerste die zo gekwalificeerd wordt. Sinds 2006 zijn de parketten en de politie verplicht zoiets te melden."

Actie tegen homofobie
Elke moord is verschrikkelijk, en dat ze homofoob of racistisch getint zou zijn maakt ze uiteraard niet erger, maar vraagt wel om bezinning. Homofobie en racisme dienen ernstig genomen te worden. Ze wijzen immers op de aanwezigheid van een culturele basis voor verder geweld, een cultuur van discriminatie en verregaande afwijzing van wie niet aan normen voldoet.

“Een dergelijke intolerante haatcultuur mogen we niet toelaten. Onze moderne samenleving, en vooral onze politieke, culturele en religieuze leiders moeten dit krachtig veroordelen”, zegt Yves Aerts van de Vlaamse holebi- en transkoepel çavaria. “Onze maatschappij moet diversiteit omarmen”, zegt Vincent Bonhomme van Arc-en-Ciel Wallonie, “en dat houdt ook in dat er openheid moet zijn voor andersgeaardheid. Iedereen moet kunnen liefhebben wie hij of zij wil.” Beide koepels vragen de overheid dan ook met aandrang werk te maken van een nationaal plan tegen discriminatie en homofoob geweld. Het thema staat ook centraal op de Belgian Pride, die zaterdag 12 mei in Brussel wordt gehouden, en op IDAHO, de internationale dag tegen homo- en transfobie, op 17 mei. Ishane wordt morgen op het islamitisch kerkhof van Jupile begraven. Zowel çavaria als Arc-en-Ciel Wallonie betuigen de familie hun medeleven.

De eerste reacties van onze politici zijn al binnen - zie link hier onder.

Je kan op dit artikel reageren, kom naar ons forum.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BELG POLITICI REAGEREN OP EERSTE HOLEBI DODE NA HOMOFOBIE IN ONS LANDJE
ZES JAAR CEL VOOR VERKRACHTERS VAN JONGE BRUSSELSE HOMO
MORRISSEY'S WERELD TOER - IN JAPAN A DRAG SHOW + FOTO'S EN VIDEO
HOLEBI'S ZIJN ZONDAARS IN ALGERIJE - HET VERHAAL VAN EEN ALGERIJNSE HOMO IN BELGIE.
LESBISCHE MOEDER EN ZOONTJE UIT SCOUTS GEZET + VIDEO
GELUKKIGE VERJAARDAG BEKENDE HOLEBI'S - HET ZIJN ER 20 DEZE MAAND
DE BELG HOLEBI PRIDE PARADE + REGENBOOGWEEK KOMT ER AAN + PROGRAMMA
BOYBAND ZANGER JIMMY SAMIJN NA 13 JAAR GETROUWD MET VRIEND + FOTO EN VIDEO'S.
"GOEDE RAAD" VAN DJ AAN VADER: LAAT VRIENDEN JE LESBISCHE DOCHTER VERKRACHTEN
EX HOMOFOBE STUDENTEN KOMEN OP VOOR HOLEBI'S + VIDEO
ZANGERES CYNDI LAUPER GEEERD DOOR AMERIKAANSE OVERHEID V INZET V HOLEBI'S + VIDEO.
AMERIKAANS HOMO KOPPEL TROUWDE ACHT KEER + VIDEO
NIEUW VLAAMS HOLEBI BOEK UIT - MET ENKELE BEKENDEN
HOLEBI KORTFILM IN DE UK VOORGESTELD + 2 VIDEO'S
NEDERLANDSE KUSSENDE HETERO ACTEURS OP COVER L'HOMO + VIDEO MAKING OF


Bron: destandaard.be en cavaria

Dit bericht is gepost op 03 May, 2012 en 3488 keer gelezen.